A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У Коропі вперше представили виставку вишитих робіт одразу трьох майстрів, серед яких – чоловік

Дата: 11.05.2019 19:33
Кількість переглядів: 1086

  Фото без опису Захід відбувся вчора у рамках започаткованих центральною районною бібліотекою зустрічей із цікавими людьми краю. Яскраві й вражаючі результати своєї клопіткої творчості і старань представили коропчанки Олена Шевченко, Ольга Токарєва та уродженець Риботина Максим Гросман-Слинько, який зараз проживає у Чернігові.

   Переглянути виставку зібралися друзі, колеги майстрів, члени районного творчого клубу «Первоцвіти Коропщини», коропчани, яким цікаві мистецькі заходи.

 

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Роботи майстрині Олени Шевченко експонуються не вперше – два роки тому в місцевому музеї вже діяла персональна виставка її вишитих картин. За два роки «арсенал», звичайно ж, поповнився.

   Молода рукодільниця має вже досить серйозний стаж роботи з голкою та муліне – років 13-14. А хобі це вона перейняла від своєї подруги у студентські роки. Саме вона, як говорять у «вишивальних» колах, «підсадила на голку» коропчанку.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Тепер Олена Шевченко намагається присвячувати вишиванню хрестиком весь свій вільний час. Говорить, що це заспокоює, дарує гармонію і релакс душі. Більшість картин, які вишила, майстриня дарує рідним та друзям. Цікаво, що і її чотирирічний синочок, дивлячись на захоплення мами, також зацікавився справою і навіть спробував «допомагати» їй.

  Чимало вишитих хрестиком робіт Ольги Токарєвою також відомі коропчанам: експонувалися вони і в терцентрі, і в будинку культури. Вишиває Ольга Андріївна із початкової школи, вчилася і від мами, і на уроках ручної праці. Та доросле життя не сприяло хобі: навчання, сім’я, дитина, робота, будівництво… Не до вишивання. Ось така вийшла велика перерва. Повернутися до хобі «підштовхнула» сусідка, вправна вишивальниця. І так, одна за одною, почали з’являтися роботи Ольги Андріївни, які вона теж, до речі, переважно роздаровує.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Весь вільний (і навіть не дуже вільний) час тепер іде на улюблене хобі. У доробку цієї майстрині є і рушники, і божники, і серветки, і картини. Багато робіт «розлетілися» як подарунки навіть і за кордон.

  До речі, в обох вишивальниць, які від щирого серця дарують роботи, майже немає робіт для себе. Наприклад, вишиванку не наважилася вишити для себе жодна. «Чоботар без чобіт», −  віджартовуються вони.

  Не приносить захоплення їм і фінансового зиску. Навпаки, воно є досить витратним. Але вишивання того варте – це захоплює, заспокоює, дарує відчуття гармонії.

  Розвіяв стереотипи щодо вишивання як виключно «жіночої» справи майстер вишивки гладдю Максим Гросман-Слинько родом із Риботина. Його роботи в техніці авторської гладі в Коропі експонуються вперше. Серед сюжетів – пейзажі (але ці роботи переважно роздаровані), квіти, пташки, і багато іншого.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  А любов до вишивання з’явилася у майстра досить рано, десь із 5-річного віку. На уроки обслуговуючої праці наш земляк був записаний до дівчат, і з ними займався рукоділлям. Нині вишивка, як сказав майстер, для нього не просто хобі, а стан душі.

  Принагідно Максим Гросман-Слинько поділився із учасниками заходу своїми поетичними доробками – зачитав вірші, які увійшли до книжки, що вийшла цьогоріч.

  Під час презентації гості заходу ділилися враженнями, цікавилися у майстрів їхніми улюбленими сюжетами, техніками, засобами для вишивання, особливістю виготовлення робіт, передісторіями тих чи інших вишитих шедеврів. Творчих земляків обдарували квітами і подарунками.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  А членкиня клубу «Первоцвіти Коропщини» Людмила Кожедуб навіть присвятила майстрам голки, нитки і канви своє оповідання про вишивання.

  Виставка працюватиме ще і завтра, 12 травня, тож ви ще маєте час, аби переглянути роботи наших майстрів.

 

  Також під час заходу відбулося вшанування творчих людей краю, які взяли участь у Всеукраїнському поетичному стартапі «Дотиком душі», що відбувся в Чернігові. «Честь» Коропщини в конкурсі представляли четверо обдарованих і талановитих знаних людей – коропська письменниця Валентина Михайленко, поетеси Світлана Милько із Нехаївки та Любов Борисенко із Карильського, поет Андрій Батурин із Понорниці.

  Учасники свята поезії, які були присутні на вчорашньому заході, залюбки поділилися своїми якнайкращими враженнями від плідної поїздки до обласного центру. І, звісно ж, отримали вітання від загалу та нагороди, які вручили начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Сергій Семенов та директор центральної районної бібліотеки Ольга Макуха.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь