A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Маршрут шани у День пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2019 17:26
Кількість переглядів: 1048

  Чотири роки тому Україна доєдналася до європейської традиції відзначення Дня пам’яті та примирення − 8 травня, у річницю капітуляції Німеччини у Другій світовій війні. Цього дня заведено вшановувати жертв воєнного лихоліття. Скорботні заходи проходять сьогодні по всій країні, і на Коропщині, звичайно ж, вони відбулися теж. Їхнім епіцентром став пам’ятний знак героям Оболонського плацдарму – місце, полите кров’ю тисяч солдатів та офіцерів, які визволяли край від нацистських окупантів.

  Участь у заходах взяли представники органів влади й місцевого самоврядування на чолі із Коропським селищним головою Віктором Журавлем, в.о. голови райдержадміністрації Віктором Кузубом, головою районної ради Михайлом Мазуренком, представники організації ветеранів війни та праці, Коропського відділення Чернігівського земляцтва у Києві, громадськість, учнівська молодь.

  У складі делегації була і медична сестра районного відділення Товариства Червоного Хреста Валерія Бранець. Ця  гуманітарна організація відіграла у роки війни важливу роль у порятунку життів і саме сьогодні, до речі, відзначає 101-шу річницю створення в Україні.

  За щорічною традицією делегація із Коропа відвідала в лісовому масиві братську могилу розстріляних 1942 року 180 мирних коропчан. До пам’ятного знаку поклали квіти, схилили голови в тихій жалобі.

  Так, як і щороку, спинилися на мосту через Десну. У знак пам’яті про тих, хто загинув під час форсування річки, усіх полеглих у роки війни, на воду опустили вінок із синіми та жовтими стрічками.

  Хвилі тихої Десни, яка віддзеркалювала заплакане небо, покірно прийняли цей рукотворний дарунок. Його цьогоріч вихованці Центру дитячої та юнацької творчості сплели із барвінку. За одним із повір’їв про цю рослину, вона поєднує кілька світів: наш, земний, і світ вічності…  

  Подорожуючи із обласного центру до Коропа, минувши ліс за Гутою, неодмінно помітите справа на в’їзді в Оболоння сріблястий пам’ятник. І будьте готові, що не лише помітите – ця постать солдата, що застигла саме в ту мить, коли його життя програвало нерівний бій із кулею ворога, неодмінно сколихне вашу свідомість. Цей монумент споруджений у пам’ять про героїв Оболонського плацдарму як знак вдячності за мужність та відвагу, виявлені під час форсування Десни й визволення Чернігівщини у вересні 1943 року.   Сьогодні, як і щороку, тут відбувся мітинг-реквієм.

  Із урочистими  зверненнями до земляків з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні виступили староста Оболонського старостинського округу Володимир Гавриленко, в.о. голови райдержадміністрації Віктор Кузуб.

  Мітинг супроводжувався тематичними художніми номерами від аматорів Оболонського будинку культури та учнів місцевої школи.

  Пам’ять тих, кого не дочекалися із війни, вшанували хвилиною мовчання.

  І, мабуть, вперше за всю історію проведення мітингів біля цього меморіалу, сьогодні тут вперше не було жодного воїна Другої світової, який би скромно, за звичкою, кількома словами описав би роки війни і неодмінно побажав би молодшим поколінням миру, добра та злагоди…

  На завершення заходу до підніжжя пам’ятника поклали живі квіти.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь