A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Три проекти громадського бюджету пройшли «захист» перед експертною комісією

Дата: 18.04.2019 16:09
Кількість переглядів: 738

   Фото без описуПроекти із оснащення Коропського регіонального історико-археологічного музею, розвитку в Будищі «зеленого» туризму, оновлення кабінету трудового навчання в Оболонській школі допущені до голосування. Поки що ознайомитися з ними можете за посиланнями, які є в цьому матеріалі. Обирати ж кращий проект жителі об’єднаної громади будуть у червні.

  У Коропській ОТГ вперше діє програма громадського бюджету (чи бюджету участі). Будь-хто із місцевих жителів, яким є 14 років, можуть розробити й подати якийсь корисний для тутешнього суспільства проект, котрий  втілиться, якщо за нього проголосують люди, за кошти місцевого бюджету. На це цьогоріч передбачили 100 тисяч гривень.

  Вчора, 17 квітня, у Коропській селищній раді відбулося засідання експертної групи бюджету участі, на якому розглянули три перших поданих проекти й поспілкувалися із їхніми авторами.

   На початку заходу всіх його учасників привітав заступник Коропського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів селищної ради Василь Кравченко.

Фото без опису

  Далі роль модератора засідання взяла на себе начальник відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Валентина Корольова.

Фото без опису

  Першою свій проект під назвою «Збережемо минуле заради майбутнього» представила директор Коропського регіонального історико-археологічного музею Тамара Гриценко.

Фото без опису

  Із проектом №1 ви можете ознайомитися тут

  Його бюджет – 40 тисяч 386 гривень. В цю суму входить розробка тематико-експозиційного плану та проектно-кошторисної документації, придбання вітрин.

 Принагідно Тамара Миколаївна представила присутнім сьогоднішню роботу закладу, цим підкріплюючи необхідність його сучасного оснащення. Воно, на думку Тамари Гриценко, обов’язково сприятиме посиленню туристичної привабливості,  збільшенню туристів у музеї.

 

  Із туризмом, але вже так званим «сільським», чи «зеленим», пов’язаний і другий потужний проект, який представив член експертної групи від Будища Володимир Сокол. «Xoчеш бути щасливим – повернись до початку» − таку назву має проект, суть якого – придбання будинків для еко-готелю (30 тисяч гривень) і їхнє облаштування та створення умов для відпочинку (20 тисяч гривень).

Фото без опису

  Із текстом проекту №2 можна ознайомитися за посиланням

  Виступаючи, Володимир Сокол зазначив про те, що на «зеленому» туризмі заробляє весь світ, а Коропщина для цього має потужну базу. Як приклад, він розповів про те, що кілька днів тому до очолюваного ним реабілітаційного центру приїздили американські волонтери, які були вражені сільською красою й говорили про те, що залюбки тут би відпочили.

  Втілення проекту дасть потужний поштовх «зеленому» туризму у Будищі, дозволить залучити місцевих жителів для обслуговування туристів, що, на думку Володимира Володимировича, сприятиме розвитку села.

Фото без опису

  Він також озвучив чимало ідей, які можуть бути цікавими любителям «зеленого» туризму: екскурсії, майстер-класи (доїння корови, випікання хліба, похід на пасіку, по гриби, і багато чого іншого). Це все прописане в проекті.

 

  І третій проект вчора представив молодий житель Оболоння, випускник місцевої школи Юрій Дячук, який запропонував оновлення кабінету трудового навчання в цьому закладі.

Фото без опису

  Текст проекту №3 − тут

  Учні школи під керівництвом кваліфікованого вчителя вчаться виготовляти вироби із дерева. Виходить чудово, але є перешкода – застаріле обладнання, або і зовсім його відсутність.

  Фінансування проекту – 7 тисяч гривень, за ці кошти можна закупити необхідні інструменти та прилади. На думку автора проекту, його втілення буде корисним не лише для начального процесу, для здобуття учнями вмінь та навичок, а і для всієї громади. А все  тому, що дитячі роботи мають практичний характер, їх можна застосовувати, наприклад, для благоустрою.

   У часники  заходу визнали важливість такого проекту. Його, погодилися всі, варто втілити, незалежно від того, чи стане він переможцем голосування. Керівник комунального підприємства «Благоустрій» Сергій Мурашко говорив про те, що до цього можна залучити місцевих підприємців-меценатів.

  Юрій Дячук, який підтримав можливе втілення проекту в Будищі, говорив і про те, що в оновленому класі трудового навчання діти можуть виготовляти вироби для продажу їх туристам. Тобто, як бачимо, представлені вчора проекти можна пов’язати між собою.

   Але приймання проектів триває до кінця квітня, і невдовзі буде проведений ще один такий «захист», де нові автори представлять свої проекти.

  Після цього кращі з них обиратимуть жителі громади. Голосування відбудеться в Коропі та в селах ОТГ у червні. Про його початок та умови повідомимо окремо, а поки що стежте за новинами.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь