Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Дата: 16.04.2019 11:59
Кількість переглядів: 458

   Фото без описуЩороку відзначається Всесвітній день охорони праці, девіз якого у 2019 році – «Безпечне та здорове майбутнє праці».

  Щорічно 2,78 мільйона працівників помирають від нещасних випадків на виробництві та захворювань, пов'язаних з роботою (з них 2,4 мільйони – через хворобу), а ще 374 мільйони працівників страждають від нещасних випадків на виробництві, які не є смертельними. Окрім економічних витрат, існує нематеріальна вартість, не повністю показана в цих цифрах, про незмірні людські страждання, спричинені поганими умовами безпеки та гігієни праці. Це трагічно і прикро, тому що, як показали дослідження та практика за минуле століття, цим стражданням значною мірою можна запобігти.

  Під впливом дискусій про майбутнє сфери праці напередодні свого столітнього ювілею, який Міжнародна організація праці відзначає у 2019 році, підводяться підсумки її  багаторічної діяльності, спрямованої на гармонійний розвиток усіх напрямків цієї сфери, а також будуються плани на майбутнє в контексті глобальних змін – технологій, демографії, клімату, організації праці .

  Україна разом з міжнародною спільнотою визнає, що здорові та безпечні умови праці - це стратегічне завдання, яке стоїть перед державою і бізнесом.

  Уряд своїм розпорядженням від 12 грудня 2018 року №989-р схвалив Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні та затвердив План  заходів щодо її реалізації.

  Концепція є основою для запровадження національної системи управління безпекою та гігієною праці, сформованою на принципах запобігання виробничим ризикам та заохочення до створення безпечних та здорових умов праці.

  Відповідно до угоди про асоціацію між Україною та ЄС, реалізація цієї Концепції має забезпечити входження в національне законодавство норм Ради ЄЕС про впровадження заходів для заохочення вдосконалень у сфері безпеки та охорони здоров'я працівників під час роботи, головними принципами якої є:

  •  оцінка професійних ризиків та небезпек;
  • боротьба з професійними ризиками чи небезпеками в місцях їх виникнення;
  •  розвиток національної культури профілактики у сфері безпеки та гігієни праці, яка передбачає інформацію, консультації та підготовку.

  Важливим для досягнення оптимальних результатів у цьому питанні є вивчення, поширення  та впровадження найкращого міжнародного досвіду з оцінки та управління виробничими ризиками не тільки на державному, а й на галузевому (особливо окремих підприємствах) і регіональному рівнях, для чого найефективнішими заходами будуть  інформаційно- роз'яснювальні кампанії, зокрема семінари, круглі столи, конференції, адже поєднання теоретичних і практичних підходів до вивчення методик оцінки ризиків матиме дієвий ефект  щодо їх успішного впровадження.

  Активну участь з проведенні таких заходів беруть і працівники відділення, зокрема  роботодавцям надається постійна безкоштовна дієва допомога у  створенні системи управління охороною праці (СУОП), в поширенні передового досвіду кращих підприємств  щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці.

  Також роботодавцям важливо правильно спрогнозувати результати реформування та забезпечити впровадження нових принципів управління. Сучасна система заохочення до поліпшення безпеки та охорони здоров'я працівників на роботі має враховувати світові тенденції зайнятості населення, розвиток технологій (автоматизація, робототехніка, цифровізація, інформаційна комп'ютеризація), демографічні показники, економічну глобалізацію, кліматичні зміни та інші чинники, що впливають на стан безпеки та гігієни праці за наявних нових виробничих ризиків.

  Серйозним викликом для України стало питання трудової міграції, зокрема професійно підготовленої молоді, тому потрібно забезпечити належні умови праці, щоб зупинити відтік трудових ресурсів із країни, зберегти кваліфікований та високоефективний трудовий потенціал. Це сприятиме економічному зростанню та повній зайнятості населення.

  Заходи під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці», присвячені Дню охорони праці в Україні, будуть тривати протягом 2019 року і повинні охопити якомога більшу частину працюючих громадян і всі сфери економічної діяльності.

  Тільки спільними зусиллями можливо виконати завдання, передбачені програмами реформ і забезпечити конституційне право громадян на гідні умови праці.

  Закликаємо всі зацікавлені сторони сприяти організації гідних і безпечних умов праці для  працівників, долучатися до роботи з формування культури безпеки та гігієни праці.        

Начальник Бахмацького відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України в Чернігівській області  Микола Литвин


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь