A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Буде в Будищі капличка

Дата: 13.04.2019 14:44
Кількість переглядів: 973

   Фото без описуЦьогорічне Благовіщення для будищан було осяяне світлою пам’ятною подією. Місцеві віряни та священнослужителі краю зібралися в центрі мальовничого села на молитву перед початком всякого доброго діла. А воно буде дійсно добре − невдовзі тут мають збудувати капличку. Спорудять її на святому намоленому місці, на якому багато років, до пожежі на початку 2000-х, стояла велична дерев’яна Георгіївська церква.

 

 

 

Дерев’яна церква згоріла, мов факел

  Щоправда, тривалий час, після так званого «реформування», церква була недіючою.

  Багато років місцеві люди їздили на церковні служби до сусіднього Оболоння, Понорниці чи Коропа. Будищанка Наталія Чалабієва розповіла, як її бабуся ходила через пагорби до церкви у Вишеньках.

  А в будищенській церкві спочатку діяв клуб, де показували кінофільми та влаштовували концерти, зерносховище. Слугувала духовна споруда і складом магазину.

   Ікони, які колись були в храмі, хтось із будищан забрав додому, можливо береже і досі. Кілька святих образів, говорять, були передані в Рихлівський монастир.

  Сільчани із жалем згадують той страшний червневий день уже близько 15-річної давності. Про причини займання ніхто не знає і досі. Хтось говорить про ненавмисний підпал, хтось стверджує – що то сонячні промені, сфокусувавшись через склянку, вчинили вогняне лихо. Церква, кажуть, спалахнула як факел і згоріла дуже швидко… Тоді, пригадують люди, погоріли навіть дерев’яні стовпи поблизу, дерев’яні пні у ставку… А хрест, що стояв на могилі священнослужителя, який колись проводив тут службу, залишився нетлінним. Неймовірно, але це факт, який підтверджують люди.

За ініціативи старости і благословіння Владики

  У місцевого старости Олександра Хілька виникла ідея побудувати на намоленому місці капличку. За так би мовити духовним дозволом, він звернувся до священнослужителів. Для такого будівництва обов’язково потрібне благословіння Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента.

  Із проханням про це до Владики звернувся Благочинний Коропського округу архімандрит Миколай (Путря).

 

Фото без опису

  І нарешті зі звісткою про благословіння доброї події він прибув на свято Благовіщення, 7 квітня, до Будища разом зі священнослужителями Коропщини.

  Отець Миколай привітав усіх із великим православним святом і очолив молитву перед початком всякого доброго діла, до якої долучилися і сільчани.

Фото без опису

    Поряд із будищанами за добру справу молився і Коропський селищний голова Віктор Журавель.

  Будівництво планують організувати за благодійні внески. Хочуть звернутися по допомогу і до представників «діаспори», вихідців із села.

   У капличці, яку збудують на місці вівтаря, можна буде освячувати воду, паски на Великдень і яблука на Спаса, проводити церковні служби. Тож уже недалекому майбутньому це святе місце буде збирати і згуртовувати місцевий люд.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь