A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Із життя сіл: як у Билці  лелекам «новосілля» влаштували

Дата: 10.04.2019 11:43
Кількість переглядів: 1366

   Фото без описуЧерез наслідки зимової негоди бусли, які гніздилися на стовпі в центрі села, залишилися без своєї оселі. Навесні заводити потомство їм би вже було ніде, якби в старости Івана Пупія не з’явилася ідея допомогти перелітним вісникам щастя. Тепер у птахів є «стаціонарне» гніздо із металевою основою, яке встановили минулої п’ятниці. І лелеки в ньому вже обживаються.

   Та спочатку історія із лелечим гніздом у центрі Билки не віщувала нічого хорошого… Під час зимової бурі в селі обірвалися електродроти. Працівникам району електричних мереж, які прибули на ліквідацію надзвичайного випадку, для проведення ремонту довелося зняти лелече гніздо, яке під сніговим покривом чекало весняного прильоту своїх цибатих господарів…

  А вони повернулися до свого дому. Та його вже не застали. Спочатку один бусел спробував відновити гніздо: поклав одну гілочку на дроти – вона упала вниз. Спробував ще – знов невдача… та й полетів, кажуть сільчани, на болото. І якийсь час лелек у центрі села не бачили.

   Та «хату» для них вирішили відновити. Староста приніс із дому зварювальний апарат, десь познаходили метал. Основу для нової лелечої оселі погодився виготовити кочегар Володимир Головешко. Зверху наклали трохи гілок, аби полегшити птахам працю.

Фото без опису

Фото без опису

   Минулої п’ятниці селом у справах проїжджали РЕМівці із вишкою, і міцне гніздо встановили на стовпа вище проводів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  І диво − всього через годину після цієї «операції» до гнізда повернувся лелека. А далі розгорнулася ціла драма, бо прилетів він не один. Тож люди, які зібралися внизу, стали свідками того, як птах міцно оберігав «хату» від конкурента.

Фото без опису

Фото без опису

  За кілька днів у новому гнізді сільчани побачили уже пару лелек. Сьогодні довгоногі цокотять удвох. Мабуть, радіють, що знов мають свою оселю, і так по-своєму «дякують» зверху тим, хто внизу, за допомогу в їхній біді.

  Із лелекою в українського народу пов’язані безліч легенд та вірувань. Наші пращури  вважали чорногуза символом добробуту й щасливої долі. Якщо на сільській хаті вони «побудували» гніздо, господарі дуже раділи: для них поява таких «сусідів» віщувала здоров’я, злагоду та гарний урожай.

Фото без опису

  Та, мабуть, найвідомішим повір’ям на лелечу тему є те, що вони приносять у родини поповнення. Сьогодні демографічна ситуація в Билці, на жаль, не з найкращих. Торік народилося всього двоє діток. Хай не видасться для читачів це смішним чи нерозумним, але, чомусь, віриться, що недаремно жителям Билки випав цей «тест» на чуйність, добро, бережне ставлення до всього живого. І пара пташок  обов’язково має чкось віддячити за це сільчанам …

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

Фото Івана Пупія


Коментарі:

Антоненко Наталия
2019-04-11 17:08:38

Села Городище і Придеснянське Городищенського старостинського округу лелеки також полюбляють. Лелечі гнізда є на водонапірній вежі ,на знеструмленому стовпі (на ньому по вул , Луговій Набока Василь Іванович самостійно облаштував буслам квартиру). Але чомусь лелеки найбільше полюбляють селитись на діючих електроопорах ( Наприклад , в селі Придеснянське вони гніздяться неподалік родини Романенка Віктора Миколайовича, в сім"ї і якого виросло восьмеро чудових дітей).Від продуктів життєдіяльності лелек електричні лінії страждають, буває і обриваються, наражаючи людей і побутову техніку на небезпеку. Електрики вирішують ,зазвичай, цю проблему кардинально. скидаючи гнізда додолу. Староста Пупій Іван Дмитрович і його односельці - молодці. Мої компліменти і працівникам РЕМу.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь