A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Про здобутки, проблеми й перспективи галузі культури в громаді

Дата: 21.03.2019 10:20
Кількість переглядів: 1060

   Нарада великого колективу відділу культури та туризму Коропської селищної ради, на якій підбили підсумки минулорічної роботи й окреслили плани та завдання на поточний рік, відбулася вчора, 20 березня, у Коропському будинку культури.

«Міцні горішки»

   На захід зібралися спеціалісти відділу, директори й художні керівники сільських закладів культури, методисти, спеціалісти Коропського БК. Провела нараду начальник відділу культури і туризму Людмила Самойловська.  Вона підсумувала те, яким видався минулий рік для культури нашої громади.

 

  А пишатися є чим, як і є над чим поки що працювати. Торік втілено багато цікавих проектів, зроблено чимало для того, аби подарувати радість глядачу, і місцевій публіці, і гостям.

   Проте, на жаль, діяльність двох сільських клубів у маленьких селах − Тарасівці та Гороховому − довелося призупинити. Ряд закладів мають проблеми, які об’єднаній територіальній громаді неможливо за раз розв’язати через фінансову складову. Бо ж є пріоритетніші галузі, які потрібно фінансувати, і це працівники культури, звісно, розуміють.

   Хай там як, але навіть не в завжди сприятливих умовах і за низьку заробітну плату свою роботу, як зазначила очільниця відділу, наші заклади культури виконують.

 − Ви, директори будинків культури та художні керівники, сьогодні є на селі основними генераторами ідей, які спонукають людей до життя, − так зазначила Людмила Володимирівна. – І всі ми, працівники відділу культури та туризму, впевнено довели, що ми є «міцними горішками». Ми поставили перед собою завдання – і виконали у повному обсязі.

   За всебічну підтримку галузі Людмила Самойловська висловила щиру вдячність депутатському корпусу селищної ради, її виконавчому комітету, селищному голові Віктору Журавлю. Адже потреби культури чують, на її проблеми реагують, дають змогу розвиватися.

   − За два роки, відколи створений відділ культури і туризму Коропської селищної ради, Віктор Іванович ні в чому не відмовив по культурі. Але пам’ятайте – таку підтримку ми відчуваємо через те, що нашу плідну роботу дійсно видно, − наголосила Людмила Самойловська.

   Серед всіх будинків культури ОТГ, як зазначила вона, є ті, що працюють краще, і ті, що трудяться у поставлених умовах на нормальному рівні. Загальна оцінка роботи всіх закладів культури від очільниці профільного відділу – 8 за 10-бальною шкалою.

Аби виступи були сучасними й фаховими

   Режисер, ведуча й куратор багатьох проектів Коропського БК Наталія Поліщук щиро вболіває за те, аби кожен виступ у кожному будинку культури відповідав вимогам сучасності й сповна задовольняв смаки публіки. Оцінку діяльності «8» із «10», як переконана вона, можна підняти на вищий рівень. А тому на нараді запропонувала представникам сільських закладів культури фахову підтримку й допомогу і від неї як режисера, а також від вокалістів і звукооператора.

   У цілому ж Наталія Поліщук висловила задоволення роботою клубних установ, відмітила їхній творчий «ріст» і розвиток.

   Принагідно вона анонсувала новий цикл шоу-програм «Суперові люди Коропщини», перший епізод якого − «Супер прабабусі» − пройде уже найближчої п’ятниці.

   Методист Жанна Маркачова підбила на нараді підсумки І регіонального огляду-фестивалю кращих аматорських танцювальних колективів та окремих виконавців «Сонячні промені», відзначивши роботу й участь Шабалинівського будинку народних традицій і дозвілля, Нехаївського, Риботинського, Билківського, Карильського, Краснопільського будинків культури.

   Вона зазначила й те, як важко нефахівцю працювати із дітьми, вчити їх танцям. Разом із цим методист висловила бажання у наступному навчальному році провести семінар із хореографії для працівників галузі культури в селах.

   Виступи творчих колективів сільських будинків культури у «Співочому парку», які є для них звітними, оцінила й проаналізувала, вказавши на недоліки й переваги, методист Людмила Ткаченко.

  Особливо вона відзначила  Карильське, Городище, Будище, Вишеньки й Шабалинів. Але є ряд колективів, які можуть показати ще яскравіші виступи, якщо приділять більше уваги підготовці. Наостанок вона подякувала всім колективам за роботу й закликала до ретельної й завчасної підготовки до пісенного конкурсу «Осінній зорепад», який презентує культуру Коропщини на обласному рівні. 

Як жили і що планують

   Про фінансові справи відділу на зборах говорив головний спеціаліст – бухгалтер Анатолій Кузьменко.

   

   Цікавою є тема, скільки заробляють наші заклади культури. За надання платних послуг торік надійшло 53 тисячі гривень, з них 31 тисяча – від Коропського БК, 22 тисячі – від закладів у селах. Тут Анатолій Михайлович відмітив роботу Шабалинівського будинку народних традицій і дозвілля, Вишеньківського, Карильського, Краснопільського і Рождественського будинків культури.

   На посиленій увазі до планувальної й звітної роботи наголошувала на нараді діловод Людмила Костюченко.

   Провідний інспектор районного сектору УДСНС у Чернігівській області Владислав Приходько розповів про дотримання закладами культури правил протипожежної безпеки та виявлені недоліки під час рейдів, які здійснили торік коропські пожежні.

   Обговорили на зборах і плани на поточний рік, ті заходи, в яких братимуть участь заклади культури − це Миколаївський ярмарок, «Співочий парк», «Щасливі зимові вечори» та багато інших.

   Наостанок Людмила Самойловська подякувала всім колегам за роботу, побажала завжди в усьому мати успіхи, тримати руку на пульсі життя, постійно оновлювати репертуар, наполегливо працювати над тим, аби бути цікавими для публіки.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Микола Шило
2019-03-21 13:55:28

Чи акцентувалася увага працівників культурних закладів на популяризацію саме української культури? На сьогодні є загрозливою ситуацією як засилля окупантської субкультури, що дісталась у спадок від совєцького саюза (російськомовні пєсні, література, вистави тощо), так і наступ європейської та американської культур. Хтось зараз заявить, що знати багато, то є добре! "Чужому навчайтесь та свого не цурайтесь" - відповім словами Кобзаря. Загляньте до Фейсбук і побачите, що величезна кількість мешканців Коропщини ідентифікує себе росіянами, бо пише ім'я російською. А то і дописи робить мовою окупанта. Послухайте яку музику слухає Коропщина! Переважно окупантомовну! Які книги читають? Московською язикою про пітєрских мєнтов! Чи не на це варто акцентувати увагу працівникам культури в першу чергу?

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь