A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Завершилися загальні збори жителів сіл Коропської ОТГ. Вчора про напрацювання й подальші плани говорили в Оболонні

Дата: 13.03.2019 18:00
Кількість переглядів: 846

   Фото без описуЗаслухати звіт свого старости Володимира Гавриленка, висловити пропозиції та побажання зібралося близько півсотні жителів старостинського округу. Збори пройшли результативно й виважено, та це й не дивно − місцеві жителі у всьому підтримують свого керманича.

  Участь у зібранні взяв заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко, начальник земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, директор територіального центру соціального обслуговування Олександр Лаврик, начальник відділу грошових виплат та компенсацій Управління соціального захисту населення райдержадміністрації Людмила Пацук, редактор районної газети «Нові горизонти» Людмила Ковальчук.

 

 

Фото без опису

  До Оболонського старостинського округу входять 4 населених пункти: Оболоння (населення 588 чоловік, 253 жилих двори), Гута (8 чоловік, 6 жилих дворів), Поляна (6 чоловік, 4 жилих дворів), Лиса Гора (не проживає ніхто).

Фото без опису

  Всього в старостинському окрузі проживають 602 жителів, з них 285 чоловіків та 317 жінок. На території зареєстровано 32 дітей дошкільного віку. В Оболонській школі навчаються 92 учнів, дошкільний навчальний заклад протягом року відвідували в середньому 12 вихованців.

Фото без опису

  За минулий рік у старостинському окрузі народилося 2 дітей, померло 15 жителів.

  Більшість місцевого люду живуть із підсобного господарства. У 72 господарствах утримують 103 голови великої рогатої худоби, 25 коней.

  Солідним роботодавцем для місцевих є ДП «Холминське лісове господарство», де працюють 32 жителів старостинського округу. Додатково залучають людей на посадку лісу, що теж оплачується.

   Староста Володимир Гавриленко детально прозвітував перед односельцями про роботу за рік: участь у засіданнях виконкому та сесій, виконання доручень селищного голови та виконавчого комітету, прийом громадян, видачу довідок і довіреностей, виконання нотаріальних дій тощо.

   Детально розповів і про роботу закладів та установ – школи, будинку культури, лікарської амбулаторії, а також закладів торгівлі; про сільське господарство на території старостинського округу, спортивне життя тощо. Учасники зборів мали нагоду почути, що було торік зроблено в селах округу.

Фото без опису

  За кошти спонсорів, ТОВ «Черешеньки», торік придбали нові сценічні костюми для ансамблю «Десняночка» сільського будинку культури. Поділився староста і свіжими новинами: із бюджету селищної ради були виділені 40 тисяч гривень для придбання звукопідсилювальної апаратури, бо стара, на жаль, вийшла з ладу під час проведення тогорічного Дня села.

   Допомогу в ремонті школи до нового навчального року надало ТОВ «Черешеньки», ФГ «Орленко», а також батьки. Поточний ремонт закладу було зроблено за кошти Коропської селищної ради. Із шпалерами допомогла корюківська фабрика «Слов’янські шпалери».

  Торік була зроблена проектно-кошторисна документація із заміни старих вікон в школі на енергозберігаючі.

   У зв’язку із реформуванням пошти із вересня припинило діяльність відділення зв’язку. Тепер у середу та п’ятницю сюди приїздить пересувне відділення. На роботі залишилися дві листоноші, їм у адмінприміщенні старостинського округу виділили кімнату, щоб не опалювати додатково окрему будівлю, де листоноші були раніше.

  В селі не так давно відкрилося приватне кафе, а це люди сприйняли з позитивом – тепер є місце для вечорів дозвілля, святкування ювілеїй чи весіль, хоч вони відбуваються не так часто.

   Під час зборів староста відзвітував за активну роботу із благоустрою протягом року, а добрих справ у списку було багато: садили квіти на клумбах та доглядали за ними, провели ремонт огорожі на кладовищах, своєчасно обкошували їх, вивозили сміття, проводили поточний ремонт пам’ятників, замінили огорожу довкола пам’ятника «Скорботна мати» в центрі Оболоння, впорядковували сміттєзвалища.

   Цієї весни планують встановити ворота і хвіртку на Гаврилівському кладовищі, огороджувати яке почали торік. За кошти селищної ради для проведення заходів із благоустрою торік придбано матеріали, які були використані для побілки пам’ятників та обелісків, фарбування парканчика біля обеліску, проведено косметичний ремонт адмінприміщення старостинського округу.

   Торік в Оболонні повісили ще 3 ліхтарі по вулиці Назарієва та Незалежності. Чотири рази своєчасно чистили від снігу всі вулиці.

   Всього наміченого для виконання на зборах торік, на жаль, протягом 2018-го не вдалося виконати. Залишається актуальним питання заміни вікон у школі, ремонт будинку культури, будівництво дороги з твердим асфальтним покриттям.

   Але є світла перспектива вирішення нагальних проблем у цьому році. Тому, як і торік на зборах, Володимир Гавриленко висловив упевненість у тому, що від об’єднання Оболонський старостинський округ не втратив, а навпаки, отримав нові можливості. Інший момент, що бюджет Коропської селищної ради на може одразу охопити всі проблеми у 16 старостинських округах одразу. І це жителі Оболонського округу, звісно, розуміють.

   Заміну вікон у школі, ремонт дороги та даху будинку культури, який протікає, залишили в списку знакових справ на поточний рік.

   Серед основних завдань також – побудова свердловини для заправки пожежного автомобіля. Є серйозна необхідність спиляти аварійні дерева, підсипати дороги. Запланують далі замінювати огорожу на кладовищах.

   Небачену активність проявили торік жителі округу, роблячи внески до цільових фондів. Якщо позаторік по 80 гривень здали всього із 63% дворів, то торік уже по сотні віддали на благо села із 84% господарств (чи 213 із усіх 253). Тому й сума вийшла чимала – 21 тисяча 50 гривень, за що староста щиро подякував односельцям.

  Частину коштів витратили на ремонт колодязя, прибирання і вивіз сміття із кладовища, на виготовлення трьох розкладних столів і шести лавок для будинку культури, які тепер за потреби можуть брати всі жителі, придбання табличок із назвами вулиць, які скоро мають розмістити, лампочок, квітів до обелісків, робіт зі встановлення огорожі, придбання коси та інших матеріалів.

   Куди витратити решту, що залишилася – 12 з половиною тисяч – староста закликав поміркувати всім разом. Люди із зали запропонували витратити їх на огорожу кладовища, очищення замулених колодязів, косіння пасовища від бур’янів. Тож видно, як багато можна зробити в селі завдяки згуртованості людей.

    У поточному році рішенням зборів встановили збирати так само по 100 гривень.

   Із зали лунали прохання вмикати вуличне освітлення зимою в ранковий час, для зручності людей, які йдуть на автобусну зупинку, щоб поїхати до Чернігова. Але це питання треба вивчати: із бюджету громади і без того на вуличне освітлення йде 270 тисяч гривень на рік. Виділяти лише одне Оболоння і вмикати світло вранці лише тут буде нечесно, а якщо засвічувати ліхтарі вранці по всій громаді – це потягне великі фінансові витрати. Також підіймали питання підсипки доріг.

   Окремим пунктом звіту старости була організація роботи пожежної охорони на території старостинського округу.

   Із інформацією про стан правопорядку, нагадуванням про заборону самогоноваріння й посіву маку на присадибних ділянках, виступив дільничний офіцер поліції Руслан Овсієнко. Також він розповів про відповідальність за порушення правил благоустрою і про те, як не натрапити на шахраїв під час здійснення покупок в інтернеті.

Фото без опису

Фото без опису

  На запрошення старости збори відвідала начальник відділу грошових виплат та компенсацій управління соціального захисту населення райдержадміністрації Людмила Пацук. Вона розповіла про зміни в нарахуванні та виплаті пенсій, про монетизацію субсидій, що зараз на слуху і активно обговорюється, відповіла на запитання.

Фото без опису

   Про роботу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради розповів його директор Олександр Лаврик.

Фото без опису

  Консультації із земельних питань надала начальник земельного відділу Коропської селищної ради Лариса Дорошенко.

Фото без опису

   Директор Оболонської школи Наталія Струтинська, яка взяла на зборах слово, подякувала за плідну співпрацю із закладом і старості, і керівництву селищної ради, адже школа підтримується всіма зусиллями. Найбільшу проблему зараз створюють старі дерев’яні вікна, які не лише втратили естетичний вигляд, а вже й не зберігають тепла. Тож директор наголосила ще раз на важливості якнайшвидшої їхньої заміни. Також Наталія Андріївна висловила прохання під час розчищення доріг від снігу в першу чергу звертати увагу на ті шляхи, якими їздить шкільний автобус.

Фото без опису

  Як зазначив у своєму виступі заступник селищного голови Василь Кравченко, із озвучених на сході проблем немає таких, які не можна вирішити. Наприклад, заміна вікон в Оболонській школі та ремонт дороги є у пріоритетних завданнях селищної ради, і плануються на поточний рік.

   Василь  Андрійович також особисто й від імені очільника Коропської ОТГ Віктора Журавля подякував за роботу старості Оболонського старостинського округу, а всім жителям за дружну, плідну та щиру підтримку діяльності і всіх починань Володимира Дмитровича, а не одну лише постановку завдань для виконання:

Фото без опису

− З того, що я почув і побачив на вашому сході – нарікань на роботу старости немає. Тобто, свої обов’язки він виконує якнайкраще.

   Ось так завершився цьогорічний цикл загальних зборів жителів сіл громади. Тепер черга Коропа. Загальні збори тут пройдуть у п’ятницю, 15 березня, о 15:00.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь