A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

На загальних зборах жителі Шабалинова почули, коли ж нарешті будуть із газом

Дата: 10.03.2019 20:47
Кількість переглядів: 1418

   Два-три роки – приблизно така часова перспектива завершення проекту будівництва підвідного газопроводу до села. Об’єднана територіальна громада спрямовуватиме всі сили і ресурси для цього. А отже тоді в оселях нарешті запалає «блакитний вогник». Саме в сподіванні дізнатися від голови громади і свого старости, коли ж це станеться, і зібралися більше сотні жителів Шабалинова на загальні збори в теплу залу місцевого будинку народних традицій і дозвілля першої березневої неділі.

 

   Довідково: на території старостинського округу зареєстровані 1145 осіб (дані на 1 січня цього року). Постійно проживають 974, зокрема 38 дошкільнят, 94 дітей шкільного віку, 443 громадян пенсійного віку. Протягом минулого року в Шабалинові народилося 7 дітей. За цей час померло 29 чоловік. Дворів налічується 869, з них жилих – 472. У місцевій школі навчаються 107 учнів, зокрема 20 дітей із сусідніх сіл Сосницької ОТГ, оскільки Пекарівську школу, яку вони відвідували ще в минулому навчальному році, закрили. У дошкільному навчальному закладі виховуються 19 дітей.

   Участь у роботі зібрання взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, депутати селищної ради, обрані від Шабалинова, Віктор Варава і Анатолій Покотило, керівник територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради Олександр Лаврик і начальник земельного відділу Лариса Дорошенко, представники змі, орендарі місцевих земель – директор відділу ТОВ «Гетьманське» Петро Мисник, фермер Микола Швед.

   Доброю традицією стали візити на сільські збори старост сусідніх старостинських округів, що проносить плюси для двох сторін: і для тієї, яка приймає, і тій, яка відвідує. Бо ж це і досвід, і можливість побачити способи вирішення локальних проблем, нагода поділитися своїми напрацюваннями. Збори в Шабалинові цієї вихідної днини відвідали старости Атюшівського, Рождественського, Нехаївського та Риботинського старостинських округів Станіслав Пилипець, Анатолій Гейко, Сергій Саводченко, Володимир Капиця.

 

   «Лайте мене, хваліть, але щось говоріть», − жартома звертався до односельців шабалинівський староста Микола Сальнюк, завершивши свій звіт про роботу за минулий рік. Та зауважень і запитань до Миколи Михайловича не було – настільки чітким і зрозумілим для всіх був його звіт. Та за текстом, озвученим менш ніж за півгодини, стояла наполеглива праця в селі протягом року. І люди це, звичайно, бачать. І  господаря в селі відчувають.

   Звітуючи, староста коротко схарактеризував, чим жив Шабалинів протягом минулого року і окремо кожна установа і організація на його території. Так у лікарській амбулаторії та стаціонарному відділенні територіального центру соціального обслуговування Коропської ради, де проживають одинокі старенькі, працівники своїми силами провели поточні ремонти. У будинок народних традицій і дозвілля за кошти відділу культури і туризму закупили інвентар, вишивані сорочки, його працівники пофарбували огорожу біля закладу. Батьки та працівники школи влітку причепурили навчальний заклад.

   Протягом зимових місяців 2018 року постійно чистилися від снігу дороги, протягом року проводилися заходи з благоустрою – «суботники» на кладовищах, висипка доріг, ремонт колодязів. Провели монтаж електролінії вуличного освітлення по вулиці Богданівській. Білили стовпи, косили траву, підтримували належний стан пам’ятників тощо. Зробили забірний кран для пожежного автомобіля.

   Добрі слова за допомогу селу пролунали в адресу орендарів землі. ТОВ «Гетьманське» виділило кошти для потреб школи та ДНЗ, лікарської амбулаторії, допомогло придбати новорічні подарунки для учнів та вихованців, провести День села та взяти участь у Миколаївському ярмарку, чистити сніг по селу; надало трактори для вивезення сміття, згорнуло сміттєзвалище, також надало сіно для тварин у господарстві стаціонарного відділення терцентру. ТОВ «Шабалинів» допомогло в обладнанні для новорічної ялинки, надали кошти для проведення Дня села, свята до Дня працівників сільського господарства та участі у ярмарку, вшанування ветеранів до свята 9 травня, чистило сніг, надало кукурудзу для стаціонарного відділення для годування худоби в його господарстві. Фермер Микола Швед безкоштовно надав дітям солодкі подарунки, теж допоміг у проведенні Дня  села та Дня працівників сільського господарства, висипав дороги щебенем по вулицях Центральній та Перемоги, виділив корми для годування худоби в господарстві стаціонарного відділення. Фермер Володимир Бочко допоміг коштами для участі в ярмарку. Згадав староста і добрі справи інших спонсорів, всім подякував за співпрацю та допомогу.

    До односельців староста звернувся із проханням не вивозити сміття на стихійні звалища, не складати корми й матеріали біля дворів, не утворювати стоянок транспорту, не випускати собак на вулицю, не спалювати стерню і сміття.

    Слова вдячності пролунали в адресу тих, хто торік виходив на заходи із благоустрою. Наприклад, у селі провели висипку ґрунтових доріг по селу, участь у чому взяли місцеві господарі на своїх тракторах. Старостинський округ  надавав їм для цього дизпаливо, а люди могли не робити внесок у спецфонд. Староста назвав 9 прізвищ місцевих активістів і подякував їм, закликав усіх так само дружно братися до роботи і цьогоріч.

    Для підтримки санітарного стану в селі один раз працювала бригада з мотокосами від КП «Благоустрій» Коропської селищної ради, у літній сезон постійно трудився  місцевий працівник із благоустрою. Працівники КП «Вода» селищної ради торік почистили в селі два колодязі і зробили пункт для заправки водою пожежного автомобіля. Електрики селищної ради ремонтували вуличне освітлення і міняли лампочки.

    Вже багато років у селі чекають газу. Проїхавши вулицями Шабалинова, і на думку не спаде, що газу тут нема – скрізь видно газові комунікації, газові труби підведені до осель. В Шабалинові прокладено 27 кілометрів газопроводу селом. Все для газу люди вже давно поробили і в оселях. Проблема тільки у підвідному газопроводі до села, якого досі не збудовано. Час іде, але мрії бути із газом тут не полишають. Торік із цього приводу знову зверталися в усі інстанції, зокрема і до Президента та Прем’єр-міністра, політичних сил.

    Чи зрушила справа із мертвої точки – про це хотіли почути  від старости шабалинівці. А вона рушила. Торік за кошти Коропської селищної ради в сумі 100 тисяч було зроблене коригування проекту підвідного газопроводу. Вже змонтована перекачувальна станція, яка невдовзі буде встановлена. У бюджеті Коропської селищної ради на 2019 рік заклали 500 тисяч на будівництво газопроводу. Ще 600 тисяч було виділено за сприяння народного депутата Анатолія Євлахова.

Після звіту доволі прогнозованим було питання із зали про часові межі будівництва газопроводу.

    «Наболілу» шабалинівську тему газу, а точніше, його відсутності, прокоментував селищний голова Віктор Журавель. Роботи могли б розпочатися ще торік, але в державі постійно змінюються якісь норми і закони… Тож коли узгодяться всі «паперові» питання із Державною архітектурно-будівельною інспекцією – тоді розпочнуться роботи. У будь-якому разі старт варто очікувати вже в цьому році.

Сьогодні вже близько півтора мільйона коштів у нас «зарезервовано» на ці роботи, і є домовленість із депутатом Анатолієм Євлаховим та депутатами від Радикальної партії про їхню допомогу. На жаль, будівництво газопроводу цього року завершити ми не зможемо, адже потрібно близько 6 мільйонів, а це велика сума. Але, думаю, ще два-три роки, − і «блакитний» вогник запалає… І хоч у державі сьогодні газифікація не на першому місці, навпаки говорять, що треба відходити від опалювання газом. Але, на мою думку, за цим – майбутнє,

− зазначив селищний голова.

   Окреслив Микола Сальнюк й інші плани: освітлення вулиці Богданівської, а для цього потрібно 800 метрів проводу, продовження ремонту ґрунтових доріг, інші заходи із благоустрою. Потребує ремонту освітлення сцени в місцевому будинку народних традицій і дозвілля.

   Про авторитет старости і довіру до влади в селі свідчить і те, як активно в Шабалинові здають внески до цільових фондів. У жодному населеному пункті не вдалося досягти такої суми. Минулого року зібрали 34 з половиною тисячі гривень. По 80 гривень здали із 90% господарств, не здали із 46 осель. Разом із залишком 2017 року – трохи більше ніж 14 тисяч – на сільські потреби в Шабалинові було загалом 48 тисяч 740 гривень. Витратили трохи більше ніж 34 тисячі: на ремонт вуличного освітлення, фарбу для обелісків, прибирання ринку, ремонт колодязів, висипку доріг та інші заходи із благоустрою. На ці кошти купили надвірний електронний годинник, утримували пожежний автомобіль, купували пальне для службового користування, дизпаливо для пересувного флюорографа.

   Люди наполягли на тому, аби староста озвучив список тих, хто не доєднався торік до загалу і кошти не здав. Звісно, ця інформація несла лише ознайомчий характер, бо ж добровільний внесок – на те і добровільний, щоб його здавали ті, хто може і  хто, звісно, відчуває потребу. Але те, як у Шабалинові відповідально ставляться до цієї справи – приємно вразило всіх, а особливо старост інших сіл, які були в залі. У поточному році шабалинівці вирішили збирати по сто гривень. А за напрямами використання коштів стежитиме спеціальна комісія, склад якої теж затвердили на зборах. Власники тракторів, які працюватимуть у селі для спільного блага, можуть, як і торік, не платити. І так само, як у 2018-му їм староста пообіцяв надати пальне для виконання робіт.

   Про ситуацію із правопорядком доповів шабалинівцям дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко. Порівняно із позаминулим роком, у 2018-му в селі сталося на 8 злочинів більше, а саме крадіжок. Дільничний також нагадав про заборону самогоноваріння, штрафи за порушення правил благоустрою.

   За роботу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради і зокрема його стаціонарного відділення у Шабалинові, де проживає 21 людина, половина з яких – жителі села, розповів директор закладу Олександр Лаврик.   

   Поспілкувалися із орендодавцями і сільгоспвиробники. Фермер Микола Швед повідомив по те, що невдовзі планує завезти 200 голів м’ясного поголів’я у Пекареве, а отже 4-5 жителів Шабалинова зможуть працевлаштуватися.

   Людей хвилює те, що техніка аграріїв розбиває дороги. Також сільчани просили у фермера Шведа не давати такого великого трактора для оранки городів, як торік. У відповідь фермер заявив, що в такому разі даватиме людям гроші, тобто, техніку найматимуть вони самі.

   Начальник земельного відділу Лариса Дорошенко надала консультації із сфери земельних відносин.

   Коропський селищний голова Віктор Журавель, який взяв завершальне слово на зборах, ознайомив шабалинівці із тим, чим жила громада торік, і з тим як жив саме Шабалинівський старостинських округ у фінансовому вимірі. На його утримання торік спрямували 549 тисяч (це утримання пожежної, вуличне освітлення, заробітна плата тощо). На галузь культури – 350 тисяч загалом. На школу – 3 мільйони 970 тисяч. Керівникам цих закладів Віктор Іванович висловив особливу подяку: директору будинку народних традицій і дозвілля – за велику кількість різноманітних заходів та за те, що збори проходять у теплому та затишному приміщенні; директору школи й колективу – за гарний прийом у шкільну родину учнів колишньої Пекарівської школи Сосницької громади, що відзначає і керівництво Сосницької ОТГ. Подякував селищний голова за роботу і Миколі Михайловичу як старості, і тутешнім депутатам, обраним до селищної ради.

Якщо ви будете й далі так відповідально ставитися до обов’язків, думаю, люди вам довірять ще не один термін попрацювати на благо села,

− висловив сподівання Віктор Журавель.

Принагідно подякував селищний голова і місцевому люду за підтримку свого старости.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь