A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У Билці будуватимуть свердловину для забору води пожежним автомобілем

Дата: 05.03.2019 22:40
Кількість переглядів: 879

    Особливо людними, порівняно з минулими роками, видалися сьогоднішні загальні збори жителів Билського старостинського округу, на які зібралися близько 70 жителів села. Звіт старости затвердили одностайно, без жодних зауважень до його роботи. І це не дивно. Рівень благоустрою тут зразковий, а до стовідсоткового рівня вуличного освітлення не вистачає всього однієї лампи. Наболілу ж проблему − відсутність свердловини, із якої можна заправити цистерну пожежного авто, мають врешті вирішити.

   Участь у зібранні взяли заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко, депутат обласної ради Володимир Селянський, депутат Коропської селищної ради Петро Тягнирядно, спеціаліст земельного відділу селищної ради Олександр Пупій, директор підприємства «Червонянські аграрні інвестиції», що має в обробітку тутешні землі, Микола Адаменко.

    Свій звіт староста Іван Пупій розпочав із демографічної характеристики села. Станом на 1 січня його населення становило 754 жителі. В це число враховані й 250 підопічних місцевого психоневрологічного інтернату та 140 мешканців, які зареєстровані в Билці, але тут не проживають. Тому фінальна кількість населення на початок року – 364 чоловіки, які проживають у 226 дворах. Нежилих дворів налічується не набагато менше – 196.

   Протягом 2018 року померло 18 місцевих жителів, народилося двоє. Демографічна ситуація села невтішна, навіть попри те, що є робота.  Стабільний і вчасний заробіток дає психоневрологічний інтернат. Тут по штату 135 працівників, з них місцевих − близько 95, решта приїздять  із сусідніх сіл і навіть із Коропа, та ще  нараховуються 8 вакантних місць.

   Сьогодні село живе, працює, керівник старостинського округу докладає до цього чимало зусиль, що було видно із його звіту та відгуків учасників зборів.

   Протягом минулого року старостинський округ використав 477 тисяч гривень із бюджету селищної ради  – це заробітні плати,  витрати на електроенергію та вуличне освітлення, виконання різноманітних робіт з благоустрою, придбання матеріалів, палива тощо.

   Втілені проекти для покращення благоустрою, урізноманітнення життя сільчан староста під час звіту доповнював фотозвітом на екрані.

   Торік у селі вкотре відбувся турнір із гри у більярд. Підтримали проведення змагань ТОВ «Черешеньки», що орендує тутешні землі запасу й резерву, а із придбанням нагород допоміг виходець із Билки, нині киянин Володимир Жижкун. Допомогли провести свято Івана Купала «Червонянські аграрні інвестиції», ТОВ «Черешеньки», власник одного з магазинів. Ці ж спонсори допомогли Билці взяти участь у щорічному Миколаївському ярмарку в Коропі.

   За ініціативи старости торік місцеві творчі люди відвідали із концертною програмою одиноких стареньких із Нехаївського та Шабалинівського стаціонарних відділень територіального центру соціального обслуговування, де живуть і люди з Билки.

   За спонсорську підтримку «Червонянських аграрних інвестицій» торік замінили ворота на кладовище. За кошти селищної ради була встановлена огорожа біля церкви, а фарбу для неї надала згадана раніше агрофірма. Торік пофарбували місцеві мости. Також у відповідь на звернення жителів вулиці Загребелля, городи яких підтоплювало, поклали трубу, аби звести нанівець проблему.

    Протягом року в селі працювали задля благоустрою та підтримки санітарного стану – прибирали на кладовищі, боролися із канадським кленом. 

     Суттєву економію для бюджету селищної ради нестиме надалі придбання твердопаливного котла для адмінбудівлі старостинського округу. Тепер гріються дровами, а не вугіллям, і це значно дешевше.

   Торік закупили 10 ліхтарів для вуличного освітлення та 500 метрів проводу, тож сьогодні вся Билка освітлена, за винятком найвіддаленішої частини вулиці Сельдімірова, але староста пообіцяв цьогоріч ліквідувати цей недолік і повісити там ліхтар. А якщо біля чийогось двору темно, бо перегоріла лампочка – староста запросив заходити із цією проблемою до діловода.

   І в цьому році планує староста продовжити започаткований торік централізований вивіз сміття на полігон твердих побутових відходів у Короп за кошти «самооподаткування». Навіть хоче вже не раз найняти для цього техніку КП «Благоустрій», а провести акцію тричі. На зборах він закликав людей долучитися до цього, не викидати сміття деінде, тим паче, що його вивезення людям додатково не вартуватиме нічого. Також староста довів до відома своїх односельців, що орієнтовно у квітні в центрі села коропські комунальники поставлять контейнер для порожніх пластикових пляшок.

   7 тисяч 250 гривень зібрали жителі Билки протягом минулого року до цільових фондів. По 50 гривень, як затвердили на минулих зборах, здали зі 145 дворів. На сьогоднішньому зібранні староста відзвітував за кожну використану гривню. На прохання місцевих жителів за кошти «самооподаткування» встановили вбиральню біля кладовища. Спільні гроші витрачали на придбання пального, приїзду пересувного флюорографа,  на вивіз сміття. На все пішло 3 тисячі 100 гривень.  Про те, що зробити на залишок суми, Іван Дмитрович хотів почути від людей, але оскільки пропозицій не було, запропонував спрямувати кошти на централізований вивіз сміття.

   Під час обговорення того, яку суму самооподаткування встановити на цей рік, із зали пролунала пропозиція збільшити внесок із двору до ста гривень. Але не всі це підтримали, тож суму залишили на рівні минулого року. Проте проговорили і те, що якщо хтось бажає і має можливість внести до загальної казни більше – звісно, може це зробити. А список найщедріших староста пообіцяв озвучити на зборах через рік.

   На зборах зауважень до роботи сільського очільника із зали  не прозвучало. Але питання, які хвилюють людей, були озвучені. Найнагальніше – те, що у Билці нема пожежної команди і нема де заправляти приїжджий пожежний автомобіль. Люди бояться постраждати від вогняної стихії. Найближчі ж пожежники – у Коропі та Атюші.

    Як повідомив староста, ситуація нарешті має виправитися, заплановане будівництво свердловини.

   Ще серед озвученого – прохання продовжити час роботи вуличного освітлення, виділити  приміщення для поминальних обідів; провести благоустрій будинку культури. Лунали зауваження щодо складності передачі показань електролічильника телефоном. Непокоїлися люди й через те, що село залишилося без ветлікаря.

    Зі звітом про стан правопорядку виступив дільничний офіцер поліції Владислав Нешта, який нагадав жителям Билки про відповідальність за мак на городах, навіть самосійний, а також про заборону самогоноваріння.

    Керівник «Червонянських аграрних інвестицій» Микола Адаменко, особистою присутністю якого на зборах люди були задоволені, відповів на запитання своїх орендодавців.

   Депутат селищної ради, керівник психоневрологічного інтернату Петро Тягнирядно поділився думками щодо актуальних проблем села, розповів про свою депутатську діяльність, спрямовану на їхнє вирішення. Торкнувся й  роботи очолюваного ним закладу, акцентував увагу на позитивних моментах, які помітні після об’єднання  −  оперативному чищенні снігу, швидкості ліквідації проблем із вуличним освітленням.

   Про депутатську діяльність розповів і обранець до обласної ради Володимир Селянський.

   Заступник селищного голови Василь Кравченко, який взяв на зборах прикінцеве слово, поінформував, чим жила Коропська ОТГ торік, відмітив плідну роботу старости на благо села. Він підтвердив слова Івана Дмитровича про будівництво свердловини для пожежної машини, що так хвилює жителів Билки. Окрім цього села, такі свердловини планують збудувати ще і в Риботині та Оболонні.

    А із нагоди прийдешнього свята 8 Березня Василь Андрійович привітав усіх жінок, присутніх на загальних зборах.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь