A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У Поліському проголосували за розпаювання Горохівського саду

Дата: 02.03.2019 12:58
Кількість переглядів: 610

  Фото без опису Із аншлагом, активно пройшли 28 лютого загальні збори жителів сіл Поліське, Горохове, Дрібці, Карацюбине та Новоселиця. Людей хвилювало питання дороги, яку через ряд причин не вдалося зробити торік. Були питання і до орендарів.

   На щорічний захід завітали близько 80 жителів старостинського округу. Таку високу явку ніхто не очікував, тому в невеликому приміщенні довелося розміщуватися компактно.

 

Фото без опису

Фото без опису

  Участь у роботі зібрання взяли заступник Коропського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів селищної ради Василь Кравченко, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради Олександр Лаврик і головний спеціаліст земельного відділу Юрій Євтушенко, представники ТОВ «Агрікор Холдинг».

   Першим у порядку денного зборів був звіт старости Надії Солошенко про роботу за минулий рік.

Фото без опису

  Розпочала очільниця округу із демографічної статистики: у Поліському проживає 305 жителів, у Гороховому − 56, у Карацюбиному − 46, у Новоселиці – 7, у Дрібцях – 6. За 2018 рік народилося двоє дітей, померло 20 жителів. Як повідомила Надія Андріївна, є і хороша новина для села: аж п’ять родин придбали оселі. Є надія, що ці люди залишаться тут жити.

  Давши характеристику населеним пунктам округу, староста розповіла про те, що вдалося зробити. Торік активну боротьбу проводили із зарослями акації на кладовищі – використовували гербіцид Раундап, але міцне коріння дало нову поросль, тому в цьому році треба буде працювати вже сокирами. Проводили «толоки» з благоустрою, на побілку стовпів виходили староста із діловодом. За сприяння селищної ради та лісника Олександра Євтушенка, який надав стовпчики, поставили парканчика.

  Дуже сподівалися жителі старостинського округу, що цьогоріч у селі буде зроблена дорога. Була домовленість про це між представниками «Агрікор Холдингу», селищною радою і райавтодором. В селі економили  кошти, не робили дрібніших робіт, не підсипали вулиці в очікуванні масштабного проекту. Але через комплекс причин, передусім те, що спочатку всі сили дорожнього підприємства були кинуті на дорогу до Сосниці, а потім настали несприятливі погодні умови, зробити минулого року дорогу так і не вдалося.

Фото без опису

   Заступник селищного голови Василь Кравченко, який був на зборах, запевнив у тому, що вже цьогоріч у Поліському буде дорога. Також він узяв до уваги всі зауваження, озвучені на зборах, запевнив у вирішенні тих, що перебувають у компетенції селищної ради. А зауваження були, зокрема, щодо аварійних дерев, яких нарахували аж 42, до освітлення вулиць, стану доріг.

Фото без опису

   У цьому році Поліському виповнюється 400 років. Саме 1619-м роком датується перша писемна згадка про це село. Тож староста висловила сподівання і побажання, аби довгоочікувана дорога з цієї нагоди дати в селі нарешті була.

   Були окреслені й інші плани на поточний рік, частина з яких стосувалася благоустрою села.

  Відзвітувала староста й за кошти самооподаткування. Торік по 20 гривень здали 93 жителів, всі гуртом зібрали близько 1900 гривень. 750 гривень витратили на інтернет-роутер, 500 гривень пішло  на фарбу для фарбування пам’ятника та паркану, витрачали й на інші потреби, наприклад, на доставку вугілля в місцевий ФАП.

  Розмір внеску на поточний рік встановили в розмірі 50 гривень, разом із тим затвердили комісію уповноважених громадян, які займатимуться їхнім збором.

   Під час загальних зборів відбулося спілкування представників «Агрікор Холдингу», підприємства, що обробляє землі Поліського, із орендодавцями. Люди цікавилися, чи не відбудеться підвищення орендної плати, на що отримали відповідь, що однозначно убде, але відсоток підвищення поки що не повідомили. Також одностайно учасники зборів ухвалили рішення отримувати плату за «паї» грошима, а від зерна відмовитися і самостійно купувати його після отримання коштів. Разом з тим висловили побажання проводити розрахунок раніше, бо судячи із зауважень на зборах, цьогоріч були затримки, як пояснили аграрії – через негаразди в роботі «Укрпошти».

   Ухвалили на зборах ще одне важливе рішення. Нещодавно громадам були передані землі за межами села, зокрема і територія саду в Гороховому. Є місцеві жителі, які мають право на землю і хочуть її використовувати. Сільська очільниця повідомила про те, що разом із фахівцями земельного вже зарезервували землю, в першу чергу для учасників АТО й багатодітних родин.

   Але сад іде одним масивом, і якщо сад зараз не розпаювати, всю ділянку може законно взяти собі у користування будь-хто із будь-якого куточка України, і місцевим тоді вже не дістанеться нічого. Проти розпаювання саду із протестом раніше виступили жителі Горохового. Хоча, за словами сільської очільниці,  садом ту територію назвати вже важко, адже багато дерев повисихали. Після роз’яснень і обговорень люди пристали на пропозицію й підтримали розпаювання саду.

   Про стан правопорядку в старостинському окрузі прозвітував дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко. Він закликав громадян про всяк випадок не залишати нічого цінного в нежилих господарствах, і за виявлення в селі підозрілих осіб ромської національності, які скуповують пух, перо тощо, телефонувати на «102».

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
 та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь