A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Питання повноти виплати заробітної плати на постійному контролі фіскальної служби

Дата: 01.03.2019 13:14
Кількість переглядів: 425

  На координаційній раді з  питань розвитку підприємництва за участю голови обласної державної адміністрації Олександра Мисника розглядались питання правових та організаційних засад здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності.

  Присутній на нараді начальник ГУ ДФС у Чернігівській області Олексій Барановський поінформував членів ради про  підсумки роботи служби за 2018 рік. Наголосив, що  завдяки сумлінним платникам податків йде стабільне наповнення бюджетів.      

  Домінуючим у формуванні місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб, якого  у 2018 році  надійшло понад 3,1 млрд грн. (питома вага якого становить 64 відс. від надходжень). 

  Тому питання офіційного працевлаштування та належного рівня виплати заробітної  плати є вкрай важливим.         

  Відповідно до показників податкового розрахунку в минулому  році по Чернігівській області нараховували заробітну плату нижче законодавчо встановленої 1860 підприємств або 30 відс. від кількості  платників, що нараховують заробітну плату. З них - 267 підприємств використовують працю більше 10 найманих працівників.                            

  Керівник органу ДФС, звернув увагу присутність на, так званий,  тіньовий сектор, де взагалі працівники офіційно не працевлаштовані та не сплачують податки.     

  Особливе занепокоєння викликає діяльність 30-ти підприємств, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ, при цьому нараховували заробітну плату менше мінімальної. 

  Олексій Барановський зосередив увагу членів ради на ще одному  напрямку, що є важливим для соціально – економічного розвитку регіону - платі за землю. Питома вага цього податку  в  місцевому  бюджеті складає 13,6 відс. та якого надійшло 677 млн. гривень.

  При цьому - проблемою залишається питання не оформлення  суб’єктами господарювання права користування на земельні ділянки. Лише у 4 кварталі 2018 року за даними ГУ Держгеокадастру Чернігівської області за результатами перевірок встановлено 32 порушення земельного законодавства, з яких 29 випадків – це самовільне зайняття земельних ділянок. 

  Підсумовуючи виступ, очільник ГУ ДФС в області  висловив пропозицію визначити ризикову групу платників за наступними критеріями:

  • заробітна плата на рівні чи нижче мінімальної;
  • недостатні трудові ресурси для здійснення певного виду діяльності;
  • неоформлені земельні ділянки.

 Інформацію про платників, які підпадають під критерії ризиків, оприлюднювати на загальнодоступному ресурсі на рівні обласної державної адміністрації з метою його моніторингу і відповідного реагування  місцевими громадами.         

  Дана пропозиція була підтримана членами координаційної ради. При цьому Олексій Барановський наголосив, що до сумлінних платників має бути виважений підхід та інші критерії. Зокрема, розуміння можливих проблем та можливість надання  їм громадами відповідних  пільг.  Це дасть можливість зменшити податкове навантаження та буде сприяти покращенню інвестиційної привабливості регіону в цілому.

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь