A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Зі знаковими справами на 2019-й рік у Вишеньках визначилися

Дата: 25.02.2019 12:59
Кількість переглядів: 1318

 Фото без опису Свої 15-ті ювілейні збори в якості сільського очільника провів 22 лютого староста Вишеньківського старостинського округу Володимир Дяченко. На щорічний захід завітали до півсотні жителів Вишеньок, Черешеньок, Бужанки й Чорнявки. Збори відвідав Коропський селищний голова Віктор Журавель.

  Участь у роботі заходу взяли керівник комунального підприємства селищної  ради «Вода» Іван Бориско, начальник земельного відділу Лариса Дорошенко, депутат селищної ради Андрій Куліш, аграрії, які орендують паї тутешніх жителів, начальник Рихлівського природоохоронного науково-дослідного відділення Мезинського НПП Анатолій Копилов.

  Розпочали збори актуальним для місцевих жителів «земельним» питанням. В орендарів − представників ТОВ «Черешеньки» та ФОП «Зубов О.С.» − люди цікавилися, чому ті виплачують різну орендну плату. Як пояснили аграрії, суми залежать від виду угідь – чи це рілля, чи кормові угіддя.

Фото без опису

Фото без опису

  За пропозицією Коропського селищного голови,  для результативного розв’язання проблемних питань між орендарями й орендодавцями вирішили організувати окремі збори.

  Далі зібрання продовжив староста. Володимир Іванович дав детальну характеристику соціально-економічному стану Вишеньок і сіл, що входять до старостинського округу, розповів, чим жила сільська громада в минулому році.

Фото без опису

  Станом на 1 січня на території округу нараховувалося 512 жителів (386  у Вишеньках, 69 у Черешеньках, 36 у Чорнявці, 21 у Бужанці). Жилих дворів по округу – 223. Окрім цього населення ще 87 дітей проживають у Черешенській спеціалізованій школі-інтернаті. Заклад є ще й найбільшим роботодавцем для жителів округу. Більшість же тутешніх мешканців зайняті домашнім господарством. Люди здають молоко на два підприємства. Але корів із кожним роком стає все менше і менше −  у Бужанці їх уже немає взагалі, а на решту трьох сіл нараховується всього 36 рогатих годувальниць.

   130 жителів сіл, що тут зареєстровані, сьогодні живуть і працюють за межами старостинського округу, області й України.

  Протягом року померло 11 чоловік, з’явилося на світ троє.

 Семеро тутешніх учнів навчаються в Оболонській школі, 33 дітей відвідують Черешенську спеціалізовану школу-інтернат. Для їх усіх організований підвіз. 

  Звітуючи, староста озвучив серйозну місцеву проблему, що стосується медичної галузі. На весь старостинський округ − один фельдшерський пункт, до того ж, фельдшер зараз перебуває у декретній відпустці. Добре, що людина йде назустріч, за потреби відривається від сім’ї і допомагає односельцям.

   Повноцінно функціонує у Вишеньках інший заклад соціальної сфери – будинок культури, в якому є тенісний стіл, більярд, доміно, телевізор і комп’ютер. Своєю творчістю прославляє село й Коропський край співочий колектив «Вишенька», який виступає вже і за межами області. Розвивають тут і фестивальну діяльність – торік у травні провели ІІ фестиваль української пісні «Ллється пісня від душі», на який з’їхалися артисти із сіл об’єднаної громади, Сосницького та Кролевецького районів. Перед проведенням фестивалю поблизу БК встановили стаціонарну сцену та лавки. Тепер є потреба сцену ще й накрити.

  Навесні завершили облаштування майданчика біля БК, перед новорічними святами за кошти відділу культури і туризму селищної ради придбали сучасну підсилювальну апаратуру.

  За допомогу в організації та проведенні святкових заходів у селі староста подякував керівництву селищної ради і КП «Благоустрій», багатьом постійним спонсорам.

  Спортивний рух у старостинському окрузі розвивається на базі Черешенської школи, місцеві спортсмени гідно виступають у змаганнях, і це, передусім, завдяки роботі вчителя В.М. Корнієнка.

  На території старостинського округу у Вишеньках і в Бужанці діє водопровід, який торік повністю обслуговувало  комунальне підприємство «Вода» Коропської селищної ради.  На зборах був присутній керівник підприємства Іван Бориско, який і розповів про його роботу. У Вишеньках та Бужанці підприємство надає свої послуги для 162 абонентів. Протягом минулого року водопостачання не припинялося, дрібні неполадки швидко ліквідовувала бригада із Коропа. Люди на зборах піднімали питання аварійності водонапірної вежі в Бужанці. За словами Івана Федоровича, нову вежу в ситуації, коли абонентів усього 21 і через те малий забір води, ставити недоцільно, тому тут підприємство буде  продумувати альтернативну систему. «Без води вас не залишимо в жодному разі», − запевнив Іван Бориско. Заслухавши керівника КП «Вода», люди подякували йому за роботу, зазначили, що вони задоволені й обслуговуванням, і тим, що вода постійно подається з нормальним тиском.

  Наступним питанням зборів староста відзвітував про участь земляків у акції «самооподаткування». По 60 гривень, як було встановлено на минулорічних зборах, заплатили із 81 двору. Найбільший відсоток тих, хто здав кошти, у Черешеньках – тут заплатили всі.

  Зібрані кошти використовували на придбання мастила, пального, розчинника і фарби, цвяхів, шпалер тощо, різних робіт із благоустрою. Розмір внеску в 60 гривень вирішили залишити  й на поточний рік.

   У Вишеньківському старостинському окрузі хороша ситуація із вуличним освітленням − налічується  141 світильник вуличного освітлення. Наразі чекають, поки зійде сніг і можна буде замінити  перегорілі лампочки. Окрім того, староста озвучив одну проблему на вулиці Зеленій і Лагошного – там не працює реле часу.

    Місцеві дороги більш-менш регулярно чистила від снігу техніка КП «Благоустрій» та райавтодору.

   Восени за сприяння О.М.Нерети провели ямковий ремонт дороги Придеснянське-Вишеньки. Але питання доріг стоїть тут надто гостро, сніг сходить, і вже видно, що навіть там, де ремонтували, вже є ями, не кажучи вже і про ті ділянки, де ремонту не було. Мова, до речі, і про ті шляхи, які має утримувати в належному стані обласне управління автомобільних доріг.

   Щодо благоустрою, то йому у Вишеньках протягом року приділяли достатньо уваги. Тричі косили узбіччя вулиць, території біля установ, кладовища. Проводили весняне розчищення на кладовищах, боролися із акацією. Роботи багато, а на «суботник», як зазначив староста, виходять одні й ті ж. Влітку вздовж доріг місцеві працьовиті люди вирубували кущі, прочистили дорогу і вздовж Десни. Також завершили поточний ремонт адмінбудівлі старостинського округу, відремонтували пам’ятник, побілили вуличні колонки та електростовпи, почистили два колодязі у Чорнявці та Бужанці, двічі згортали сміттєзвалище технікою ТОВ «Черешеньки» та КП «Благоустрій». Загалом на вуличне освітлення, роботи з  благоустрою за рік витратили майже 40 тисяч гривень коштів селищної ради та 4 тисячі 867 гривень із коштів «самооподаткування».  

   Як зазначив сільський керманич, зробити із запланованого раніше вдалося не все, а саме не вийшло завершити роботи з водогону, справу перенесли на поточний рік.

   Що ще потрібно  зробити у 2019-му? Тут староста зазначив і ремонт будинку культури, особливо, заміна вікон, які вже не тримають тепла; проведення хоча б ямкового ремонту доріг; виготовлення проекту на капітальний ремонт вулиці Садової.

  Ще у списку знакових справ, що був затверджений на зборах, – провести реконструкцію водопровідної мережі, поточний ремонт пам’ятників, зробити постійну покрівлю на літню сцену замість тимчасової, попрацювати на «суботниках» на кладовищах, побілити електроопори та вуличні колонки. Після того, як люди озвучили ще й потребу ремонту колодязя, і цю справу включили до списку запланованого на 2019-й  рік.

− Звісно, це та багато іншого можна зробити тільки за підтримки Коропської громади. А багато в чому підтримка потрібна і ваша, − звернувся  Володимир Іванович до односельців. – Бо інколи легше знайти якісь матеріали, ніж людей, які допоможуть щось зробити. Тож хочеться, щоб ви активніше брали участь у заходах із благоустрою, що організовуються.

Фото без опису

  Завершив староста подякою всім тим, хто турбується про села, вболіває за спільне благо і постійно в усьому допомагає.

   На зборах люди піднімали питання досі не нарахованої субсидії, поганої якості мобільного зв’язку, стану палацу Рум’янцева-Задунайського.

   Тривалі обговорення викликала «лісова» тема. Говорили люди про те, що вже не можна зайти до лісу, що є територією Мезинського національного природного парку, через повалені дерева, які, однак, місцевим жителям  забирати не можна.  Як розповів керівник відділення парку Анатолій Копилов, 2014 року за ініціативи столичного еколого-культурного центру Верховна Рада заборонила проводити санітарно-оздоровчі заходи у заповідній зоні, зокрема і заготівлю деревини. З того часу дирекція парку постійно веде клопотання, як за таких умов забезпечити людей дровами, про це писали в різні інстанції, включно із Міністерством екології. 2016 року очільниця парку Ніна Симоненко звернулася до сільських голів Коропщини, які написали спільного листа. Позитивного розв’язання справи не вийшло, а директор Київського еколого-культурного центру написав статтю, в якій ідеться  про те, що «местные громады откусывают от природно-заповедного обьекта нове куски, превращаясь в ненасытные чудовища». Селищний голова Віктор Журавель заявив про те, що на сесію селищної ради винесуть питання про звернення до профільного міністерства і з приводу формулювань такого типу, а найголовніше − задля врегулювання питань заготівлі дров у заповідній зоні.

Фото без опису

   Аналогічне звернення підготують і від зборів жителів старостинського округу.

   За свою депутатську діяльність відзвітував перед земляками депутат селищної ради Андрій Куліш.

Фото без опису

   Оскільки дільничний офіцер поліції, у підпорядкуванні якого знаходиться територія цього старостинського округу, був на загальних зборах у Карильському, які проходили одночасно, у Вишеньках про стан правопорядку доповідав його колега – дільничний офіцер поліції Руслан Овсієнко.

   Фото без опису

  Загальні збори підсумував Коропський селищний голова Віктор Журавель. Він подякував за роботу і старості, і місцевому депутату селищної ради, зазначивши, що це дійсно тандем тих людей, які переживають за свої населені пункти. Зупинився Віктор Іванович і на досягненнях роботи Коропської ОТГ за рік, фінансовій складовій життя громади й окремо Вишеньківського старостинського округу. «Пройшовся» озвученими на зібранні проблемами.

   Найголовніша – це незавершена робота із реконструкції водогону. Справа в тому, що вийшла незапланована затримка при подоланні «перешкоди» − місцевого ставка. За проектом, трубу мали прокладати під мостом, але виникли побоювання, що вода замерзатиме. А для того, аби «протягнути» її по дну – потрібні дозволи екологів і довідки про те, що такі роботи не зашкодять рибі. Після отримання таких дозволів роботи продовжаться і будуть нарешті завершені.

   − Будемо докладати максимум зусиль, аби в цьому  році водопровід нарешті був збудований, − запевнив Віктор Іванович.

Фото без опису

   Також будуть вирішені й ряд інших проблем − у робочому порядку виправлять недолік із реле вуличного освітлення, відремонтують  колодязь, за можливості проведуть підсипку доріг, буде побудоване накриття сцени, віднайдені кошти для заміни вікон у БК.

  На завершення зібрання із подякою за особливу увагу селищної ради до сільської культури виступила директор Вишеньківського БК Наталія Бровко. 

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Анонім
2020-05-24 18:24:05

Як мінився наш клуб .

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь