A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Будище – село з прекрасною перспективою розвитку «зеленого» туризму

Дата: 21.02.2019 23:10
Кількість переглядів: 1202

   Фото без опису Сьогодні, 21 лютого, заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко взяв участь у роботі загальних зборів жителів Будищенського старостинського округу. Послухати звіт про минулорічну роботу свого старости Олександра Хілька у теплу й затишну світлицю, облаштовану в приміщенні будинку культури (вже, на жаль, надто огрядному як для невеликої кількості жителів села), зібралося близько сорока будищан.

   Свій уже другий звіт із часу обрання старостою Олександр Володимирович  розпочав із соціальної характеристики села.

 

Фото без опису

Фото без опису

   Станом на 1 січня поточного року кількість його зареєстрованого населення становила 232 осіб, з них 19 діток до 6 років. На території села діє реабілітаційний центр, де проживають 62 людей. Школи в селі немає, 42 учнів підвозяться до Оболонської ЗОШ. Торік один раз завітав у Будище лелека, у вічність відійшли 14 жителів.

   Поділився сільський керманич і здобутками та досягненнями, а розповісти тут є про що. Значні зусилля староста спрямовував для забезпечення благоустрою: вдалося відремонтувати асфальтне покриття по вулиці Кудрата Суюнова й автомобільну дорогу від Городища до Будища; провести ямковий ремонт доріг; частково була замінена огорожа біля реабілітаційного центру; поставили 200 метрів нової огорожі по вулиці Кудрата Суюнова; спільними зусиллями висадили ялинову алею. Тривали роботи із упорядкування трьох кладовищ, всі вулиці по селу взимку чистили від снігу, вивезли залишки старої будівлі біля будинку культури, заготовили матеріал для ремонту громадських колодязів, проводили ремонт вуличного освітлення.

Фото без опису

   Але не тільки роботою жили, а й відпочивали – влітку провели День села, протягом року регулярно відбуваються у селі й інші святкові заходи.

   Але через те, що великий зал уже не актуальний для такої кількості місцевого населення, працівники  будинку культури й небайдужі будищани зробили сцену для виступів у невеликій кімнаті. Тож місцеві аматори мають повноцінний сценічний подіум для виступів.

  Окрім щоденних необхідних справ, потрібних кожному селу, втілюються тут і унікальні для Коропщини речі. Минулого року продовжили зариблювати ставок. За сприяння спонсорів на водоймі з’явилися два катамарани. Староста мріє про те, щоб мальовниче Будище стало центром «зеленого» (сільського) туризму, має надію, що втілиться цікава й амбітна програма, що дасть змогу придбати і облаштувати кілька будинків для проживання приїжджих містян, охочих порибалити, сходити по гриби, скуштувати домашню кухню, відпочити на природі. Розповівши про це, староста закликав односельців подумати, можливо, хтось має можливості, сили і бажання приймати туристів і у себе.

   За допомогу й порозуміння, сприяння реалізації планів Олександр Хілько подякував голові Коропської селищної ради Віктору Журавлю, очільникам та працівникам підприємств і установ, інвесторам, приватним підприємцям, багатьом спонсорам і своїм односельцям, які ніколи не стоять осторонь всіх благих починань.  

   У планах на 2019 рік староста також намітив чимало. У списку є і капітальний ремонт асфальтного покриття вулиці Кудрата Суюнова, поточний ремонт приміщення будинку культури, ремонт приміщень для розвитку «зеленого» туризму, ремонт громадських колодязів, ямковий ремонт ґрунтових доріг по селу, подальша заміна огорожі, ремонт огорожі кладовищ, поточний ремонт адмінприміщення старостинського округу. А ще, як розповів староста, є шанс побудувати в селі капличку, тому може знадобитися «мобілізація» сил місцевого люду. За можливості продовжити зариблення ставка. А ще тут планують побудувати спортивний майданчик для дітей і молоді.

   Словом, Будище розвивається і змінюється, і в цьому відчутні зусилля й відповідальний підхід до роботи місцевого сільського очільника. Тож і зауважень до його звіту не почули – лише похвалу. Так, зі словами подяки старості за працю виступив засновник громадської організації «Крапка відліку» Володимир Сокол:

- Дійсно, за цей рік для села було зроблено багато, є майбутні плани, які здійсняться, якщо ми всі будемо докладати зусиль. Впевнений, у цьому році вдасться зробити ще більше.

   Про підтримку старости красномовно говорить і відповідальність місцевого люду, коли настає час робити внески до цільових фондів. Торік на заходи із благоустрою та утримання пожежного автомобіля будищани здавали по 30 гривень, додатково по 15 гривень вносили власники коней, і по 10 гривень – власники корівок. Зібрали 3 665 гривень. 2 з половиною тисячі гривень, зібрані в  2017 році, не витрачали в надії на те, що в селі все-таки буде будуватися капличка і кошти знадобляться для цієї потреби.

  Розмір внесків на рік поточний вирішили залишити на тому ж рівні, хоча із зали навіть лунали пропозиції на благоустрій здавати трохи більше.

  Проблемні питання, озвучені на зібранні, стосувалися приватних справ, криміногенної ситуації, спричиненої гостем села. Люди пригадували випадок, коли над селом пролітав літак, що обприскував поля.

   Турбувалися будищани і через тимчасову відсутність транспортного сполучення з Коропом. На це староста повідомив, що вже мав розмову із перевізником, і той запевнив, що незабаром рейс знову буде виконуватися.  А не їздить автобус, бо на ремонті після дтп.

   Перед будищанами виступив начальник відділення Мезинського національного природного парку Анатолій Копилов, який рекомендував сільській громаді писати звернення у Міністерство екології через чинну заборону заготівлі дров у заповідній зоні.

Фото без опису

   Із інформацією про роботу із забезпечення правопорядку виступив дільничний офіцер поліції Руслан Овсієнко. Також він закликав жителів дотримуватися правил благоустрою і нагадав про відповідальність за їхнє порушення, нагадав про заборону самогоноваріння, вирощування маку, розповів, як під час покупок в інтернеті не стати жертвою шахрая.

Фото без опису

    Під час зборів жителі Будища скористалися нагодою отримати консультації із земельних відносин у начальника земельного відділу Коропської селищної ради Лариси Дорошенко.

Фото без опису

Фото без опису

   Підсумував зібрання заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко, який коротко розповів і про життя всієї громади в минулому році, і висловив вдячність від себе та від імені очільника громади Віктора Журавля старості за плідну роботу, а всім жителям старостинського округу − за допомогу своєму працьовитому керманичу.

Фото без опису

Те, що ви підтримуєте старосту , є критерієм вашого розвитку. А зі свого боку і громада сприятиме цьому, −

− наголосив Василь Андрійович.

  І ніби в тон теплій і доброзичливій атмосфері зборів свою творчість після закінчення «офіційної» частини заходу подарували аматори місцевої сцени, у піснях бажаючи односельцям і гостям Будища миру, щастя і злагоди… Як завжди, будищенські артисти були на «висоті» − недаремно їх постійно запрошують виступати і в селах Коропщини, і за її межі, і навіть за рубежі області.

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь