A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

В Атюші планують і роблять чимало. Та без об’єднання у громаду багато про що доводилося б лише мріяти

Дата: 20.02.2019 15:13
Кількість переглядів: 936

   Фото без описуЧи не на кожному зібранні жителів сіл, що тривають у Коропській ОТГ уже другий тиждень, люди хочуть чути про те, що їм дало об’єднання в громаду. Таку інформацію староста Станіслав Пилипець на зборах свого Атюшівського старостинського округу, що відбулися в неділю, дав досить вичерпно. Він наголосив і на здобутках після об’єднання, і змалював альтернативний сценарій, якби село не увійшло до складу ОТГ.

   На щорічне зібрання в найбільшому селі об’єднаної громади зібралося майже дві сотні жителів Атюші, Пустої Греблі й Лубенця. Частина із них – не просто слухачі, а справжні активісти, які прийшли не лише побути спостерігачами, а й висловити власну думку, зауваження чи побажання. Збори в Атюші з року в рік проходять активно й тривають не одну годину.

 

Фото без опису

   У роботі цьогорічного зібрання взяв участь Коропський селищний голова Віктор Журавель, депутати, обрані до селищної ради від тутешніх виборчих округів Віра Грицай і Микола Кисіль. Завітали до атюшан, аби інформувати їх із питань у своїй компетенції директор терцентру соціального обслуговування Коропської селищної ради Олександр Лаврик та начальник земельного відділу Лариса Дорошенко, директор Червоненського психоневрологічного інтернату, депутат селищної ради Петро Тягнирядно, орендарі аграрії – представник ТОВ «Черешеньки» Сергій Нескородов та приватний підприємець Валентин Баранець.

   Серед запрошених були старости Шабалинівського, Рождественського старостинських округів Микола Сальнюк та Анатолій Гейко, редактор районної газети Людмила Ковальчук.

Скільки жителів у найбільшому селі громади?

   Розпочали захід із вшанування хвилиною мовчання пам’яті героїв-земляків, які загинули, виконуючи свій солдатський обов’язок в Афганістані та полягли у боротьбі за цілісність і свободу країни під час протистоянь на пекельному українському сході.

Фото без опису

   Після цього учасники зборів заслухали  звіт сільського керманича про роботу протягом 2018 року. Розпочав Станіслав Іванович із детальної розповіді про демографічну ситуацію Атюшівського старостинського округу, змалював його соціальну й економічну картину.

   По старостинському округу налічується 1 089 жителів (зареєстровано більше − 1 345 жителів). Торік у селі народилося 4 дітей, усі дівчатка (фактично проживають дві), відійшли за межу вічності 26 чоловік.

  Кількість господарських дворів по округу −  543.

Фото без опису

    Навів Станіслав Пилипець і таку цікаву інформацію: тимчасово виїхали із села 303 людини, з них за межі України – 46.

Майже 645 тисяч гривень для потреб округу – із бюджету об’єднаної громади

   Частина звіту старости стосувалася фінансової характеристики життя округу в 2018-му році, місцевих доходів і видатків.

    Із бюджету об’єднаної територіальної громади за минулий рік на потреби округу виділили 644 тисячі 900 гривень. Із них 353 з половиною тисячі  спрямовано на заробітну плату із нарахуваннями. На заробітну плату пожежним − 165 з половиною тисяч гривень, на зарплату за договорами і цивільно-правовими угодами (чистка снігу) − 12 тисяч 700 гривень, на електроенергію й вуличне освітлення – 43 з половиною тисячі, на послуги зв’язку − 744 гривні, на придбання бензину для пожежної частини, ліхтарів, матеріалів − 24 з половиною тисячі. Також із бюджету ОТГ заплачено 10 тисяч гривень за послуги навантажувача та трактора для підсипки вулиці Василя Приходька. Оплачувалися й інші послуги, як-от установка інтернету, послуги БТІ. На понад 9 тисяч завезено дров і брикету, майже 17 тисяч  витратили на косіння трави трактором.

  На Атюшівську ЗОШ із бюджету громади спрямували торік 4 мільйони 286 тисяч гривень – це і опалення, і харчування учнів, і заробітні плати. У 2018-му коштом ОТГ було викуплене обладнання товариства «ЕкоТепло», що раніше забезпечувало теплом атюшівських школярів. 38 тисяч спрямували для заміни теплотраси до садочка.

  У сільському будинку культури замінено вікна із облаштуванням фасаду на суму 15 тисяч гривень, купили бензопилу за 10 тисяч, у повному обсязі завезли дрова.

Ситуація із вуличним освітленням – найкраща серед сіл громади

  Так перед односельцями заявив староста Станіслав Пилипець. Торік у селі додалося ще 19 ліхтарів, тому тепер вечорами аж 231 ліхтар освітлює Атюшу. Ідеал уже близько: до досягнення 100%-го рівня залишилося освітлити дві вулички.

Фото без опису

  Серед минулорічних досягнень староста назвав яскараве проведення Дня  села. Успішно представила себе Атюша і на Миколаївському ярмарку, третій рік поспіль вона – у переможцях. Постійно заявляється село і учасником спортивних змагань.

  Торік вдалося відремонтувати частину дороги по вулиці Захисників Вітчизни – тут покладено 33 тонни асфальту від райавтодору.

  Чимало зусиль спрямували на благоустрій території. Староста поіменно назвав тих односельців, які організовували «суботники» й працювали заради блага свого села, висловив вдячність цим небайдужим односельцям. Схвальні відгуки про роботу має і місцевий штатний працівник із благоустрою, який і косить, і рубає, і підгрібає.

  Перед односельцями Станіслав Пилипець поділився ще однією радістю – і староста, і діловоди нарешті перейшли у нове приміщення, залишилося тільки доробити ремонт і «обжитися».

  Зупинився сільський очільник і на допомозі від спонсорів для проведення Дня села і участі в ярмарку, на школу й упорядкування пам’ятника, втілення безлічі добрих справ. Солідну допомогу отримує Атюшівський старостинський округ від аграріїв.

  Тож втілюється багато чого. Не дивно, що роботу старости як організатора і господарника люди оцінили на «5» за 5-бальною шкалою. А що ж із планами та проблемами?

Чого чекати атюшанам у 2019-му?

    Про це учасники зборів почули від свого старости, коли він говорив про подальші плани. У списку − заміна 25 вікон у блоці молодших класів, а також заміна лампочок у класах на енергоефективні. У 2019-му році в Атюші планується встановлення міні-футбольного поля зі штучним покриттям, таке ж, як торік з’явилося в Коропі. Це державна програма, вартість проекту значна – півтора мільйона гривень. Втілення проекту на 50% сплатить держава, і ще на 50% фінансування планується із субвенції на соціально-економічний розвиток за сприяння нардепа Анатолія Євлахова.

   Звісно, мають Атюша й села округу чимало проблем та потреб. Серед них – ремонт доріг до Лубенця та Пустої Греблі, освітлення цих сіл.

   Давно час замінити вікна у пожежній частині. Необхідно також придбати мотопомпу й потужні ліхтарі, щоб пожежні могли бачити в умовах задимленості.

    Замінити вікна треба також і в роздягальні БК, а ще у закладі культури треба закласти величезні вікна глядацької зали, зробити відливи.

   Одна із найголовніших проблем Атюші − розбита дорога по вулицях Івана Приходька і Михайла Кравченка, протяжністю майже кілометр.

   Чимало питань могли б задати на зборах начальнику управління Менського відділення «Укрпошти». Поштарі не дослухалися до вимог сільчан і щодо недоцільності приїзду з Мени у вівторок машини на Пусту Греблю, і щодо відновлення роботи стаціонарного відділення,  поновлення на роботі третьої листоноші.

   Обговорення теми чищення снігу викликало в залі жваві дискусії. Атюшани хотіли б частіше бачити на вулицях села техніку, яку селищна рада купує для КП «Благоустрій» за кошти на формування інфраструктури ОТГ. Хоч усі й розуміють, що населених пунктів у громаді  понад 40, і  вчасно охопити всю територію снігоочисною технікою неможливо, та дехто навіть категорично висловився з приводу об’єднання у громаду. Але староста розставив крапку над «і», розповів, із чого наповнювався сільський бюджет, і як було б зараз без об’єднання. Сільська рада, за його словами, жила переважно із земель запасу і резерву та невитребуваних паїв. Зараз, коли невитребувані паї витребовуються, землі запасу і резерву «тануть», сільська казна наповнювалася б переважно із акцизного податку від продажу тютюнових виробів і алкоголю. Як би жило село? Чи вдалося б втілювати тут проекти, як-от капремонт вулиці Молодіжна у 2017 році? Навряд.

− Твердо заявляю перед усіма вами, що якби Атюшівська сільська рада не увійшла у об’єднану громаду – нам би нічим було б платити заробітну плату. Сільська рада не прожила б. Тому я вважаю правильним рішенням, що ми увійшли у 2017 році в Коропську ОТГ,

− сказав Станіслав Пилипець.

   Гучно підняли на зборах тему атюшівського лісу, яким користуються орендарі. Аби з’ясувати, як насправді, учасники зборів вирішили звернутися до прокуратури.

   Ще одним рішенням зборів постановили написати листа до інвесторів, аби ті відремонтували дорогу, що розбивається під колесами їхнього вантажного транспорту.

   Звісно ж, на зборах староста поділився тими планами, які хоче втілити. У старостинському окрузі аж 12 кладовищ, прибирати багато. Навести лад сільський очільник планує цьогоріч на двох найбільших місцях вічного спочинку. До того ж, потрібно обрізати дерева на кладовищі в Пустій Греблі.

   У подальших планах, як завжди, є і робота над поліпшенням санітарного стану. А ще староста мріє започаткувати в цьому році прекрасну й теплу традицію, аби випускники школи щороку на згадку висаджували дерева.

   Відзвітував Станіслав Іванович і за витрачання коштів самооподаткування. По 70 гривень з двору минулого року збирала Атюша, жителі ж Пустої Греблі, Лубенця та Рубанникова здавали по півсотні. Внесок зробили зі 113 дворів – це лише п’ята частина, до того ж щороку до кампанії із самооподаткування долучаються одні й ті ж самі люди. За 2018-й рік зібрали 7  910 гривень, плюс було трохи залишку із минулого року. За кошти зі спільної «скарбнички» придбали радіатор для пожежного авто, купували пальне для підгортання сміттєзвалища, завезення піску для кладовища, підсипки піском вулиць.

   У поточному році вирішили збирати гроші на конкретну справу – ремонт «похоронної» машини, що перебуває на балансі СВК «Правда». Атюшани здаватимуть по 100 гривень, жителі інших сіл округу – по 80.

   На жаль, позитивна новина про будівництво ферми ТОВ «Черешеньки», на якій би могли працювати місцеві люди,  про що староста говорив торік на зборах, не справдилася. Товариство через ряд причин скасувало свої плани розвивати в селі тваринництво.

   Зате із пропозицією прийти на роботу до Червоненського психоневрологічного інтернату, де сьогодні є 13 вакантних місць, виступив керівник закладу Петро Тягнирядно.

Фото без опису

  Про роботу щодо розкриття злочинів і притягнення до відповідальності правопорушників, забезпечення правопорядку в старостинському окрузі прозвітував дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко.

Фото без опису

   До речі, торік на загальних зборах жителі турбувалися через неналежну поведінку деяких осіб ромської національності, що проживають у селі. За рік ситуація змінилася, дехто виїхав і в селі стало відносно тихо.

   У продовження зборів директор територіального центру соціального обслуговування Олександр Лаврик розкрив тему соціальної відповідальності Коропської ОТГ, розповівши про діяльність установи, яку очолює. На терцентр із бюджету громади торік було виділено близько 7 мільйонів гривень. Чималий спектр послуг громадянам надають відділення допомоги вдома, відділення денного догляду. Особливі зусилля громада спрямовує на діяльність стаціонарних відділень у Нехаївці та Шабалинові для стареньких одиноких громадян, котрі завдяки таким місцям мають змогу зустрічати осінь життя в теплі, добрі й турботі.

Фото без опису

   Підсумував зібрання Коропський селищний голова Віктор Журавель. Він позитивно оцінив плідну роботу сільського старости, разом з тим розповів і про життя Коропської ОТГ у 2018 році, і про те, чого очікувати Атюшівському старостинському округу від громади у цьому році.

Фото без опису

   Так, за його словами, будуть віднайдені кошти для перших кроків освітлення Пустої Греблі й Лубенця – найближчим часом закуплять дроти й ліхтарі, будуть укладені договори із районом електричних мереж. Також замінять 25 вікон у блоці молодших класів, а для пожежної придбають мотопомпу. Шукатиме громада й вирішення інших проблем великої Атюші.

− Нам потрібно триматися разом, і чути одне одного, тоді  нам легше буде вирішувати ті проблемні питання, які ви підіймаєте, − наголосив Віктор Журавель.

   Наприкінці зібрання виступила Заслужений працівник культури України Ганна Сушко, яка подякувала голові Коропської селищної ради Віктору Журавлю і керівнику СВК «Правда» Валентину Баранцю за підтримку дитячого співочого гурту «Ласкавець», який працює на базі Атюшівської школи.

   Наступні за графіком загальні збори громадян відбудуться завтра, 21 лютого, у Будищі.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь