A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Риботин: проблемам – вчасне і сучасне вирішення, планам – творчість і креатив

Дата: 19.02.2019 12:03
Кількість переглядів: 1753

  Фото без описуПоряд зі щоденними нагальними проблемами села, як-от прибирання сміття, ремонт доріг, боротьба із рослинами-шкідниками і ще солідним переліком інших питань, над вирішенням яких постійно працює староста Володимир Капиця, є в списку уже зробленого і в подальших планах ті речі, що створюють «бренд» Риботина.

   Сільський очільник як «генератор ідей» мріє поставити паркан у центрі й зобразити на ньому герб села, креативно відновити вуличні колодязі й реконструювати унікальну для Коропщини криницю-журавель. Все це та багато іншого риботинський керманич мріє зробити у 2019-му за підтримки об’єднаної громади, аграріїв-орендарів і небайдужих односельців. Про що ще йшлося на загальних зборах жителів найближчого до Коропа Риботинського старостинського округу, що пройшли 16 лютого у сільському будинку культури, – читайте далі в матеріалі.

  У роботі загальних зборів взяли участь Коропський селищний голова Віктор Журавель, депутат обласної ради Микола Мисник, депутат Коропської селищної ради Микола Яцечко, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) селищної ради Олександр Лаврик, начальник земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, заступник редактора районної газети «Нові горизонти» Людмила Власко, представники відділення поліції.

  Запросили на зібрання й аграріїв, які орендують людські паї, − генерального директора ТОВ «Бахмач Агро» Анатолія Зайця та представника ТОВ «Черешеньки» Сергія Нескородова.

   Розпочав збори звітом про роботу старостинського округу за минулий рік та інформацією про виконання плану соціального розвитку села у 2018-му році староста Володимир Капиця. Перш за все сільський керманич окреслив демографічну картину Риботина.

Фото без опису

  Це  порівняно «молоде» за складом жителів село, його демографічна ситуація позитивно виділяється з-поміж інших населених пунктів, де чи не половину  складають люди пенсійного віку. Особливість Риботина зумовлює його територіальна близькість до центру громади. Тут зареєстрований 891 житель (357 дворів). 496 чоловіків і жінок – працездатного віку. 246 риботян мають роботу в Коропі. Дітей від народження до 17 років проживає тут 183, дошкільнят − 58, школярів − 102. Молодих людей до 30 років − 203. Пенсіонерів не набагато більше – 237.

   За минулий рік у селі померло 11 жителів, народилося 7 малюків.

  Закінчивши із характеристикою села, Володимир Олександрович перейшов до звіту про те, що було зроблено в Риботині торік.

  - Із перших днів на посаді сільського старости намагаюся будувати роботу злагоджено, відповідально і відкрито, − 

  зазначив він на початку, після чого поділився з односельцями спільними досягненнями, думками і планами щодо подальшого розвитку території. 

   Торік добудували накриття літньої сцени, освітлили ліхтарями майданчик для відпочинку.

  В оновленому місці за підтримки селищної ради влітку провели День села – відродили прекрасну призабуту  місцеву традицію.

  Відремонтували більярдний стіл, що планували зробити торік на зборах. Коштами допоміг директор ТОВ «Бахмач Агро».

  У 2018-му побудували дитячий майданчик та розмалювали паркан казковими персонажами  − це за підтримки підприємств «Бахмач Агро» та «Золотий Пармен».

  Силами старостинського округу та за допомогою селищної ради й аграріїв провели поточний ремонт доріг по селу. Від «Бахмач Агро» безкоштовно надали грейдер, який «пройшовся» вулицями і розрівняв  майдан на в’їзді в село.

  ТОВ «Черешеньки» допомогло із косметичним ремонтом приміщення адмінбудівлі старостинського округу, також підприємство допомогло встановити одне нове вікно і надало жалюзі для трьох вікон.

  Чимало було зроблено руками небайдужих жителів. За ініціативи активного риботянина І.Г.Шевченка та його сусідів по кутку на вулиці Братів Шевченків відремонтували колодязь. Матеріал для ремонту виділив старостинський округ, працювали ж самі роботящі люди.

- Побільше б таких ініціативних людей як Іван Шевченко і Олександр Чепелуха, який роком раніше за власною ініціативою теж відремонтував колодязь, −

   похвалив працьовитих односельців староста.

  Торік у Риботині висадили 100 саджанців горіхів, які надав Сергій Миронов. Ініціював роботу місцевий житель Микола Лебідь із родиною, і втілив задум за допомогою небайдужих людей. Взагалі ж є в селі ті жителі, які підтримують будь-які починання і скрізь у перших рядах стають до роботи. Їх староста назвав поіменно − це Степан Бортник із сім'єю, Андрій Мороз, Віктор Михайловський та інші.

  Згуртованість жителі села проявили і в допомозі односельцям, котрі потрапили в біду. І.Г.Шевченко, в обійсті якого сталася пожежа, попросився до слова, аби уклінно подякувати за поміч і селищній, і районній владі, та найбільше – чуйним односельцям, які масово надали допомогу.

  Робота старостинського округу спрямовувалася торік і на покращення вуличного освітлення. З’явилося 7 додаткових ліхтарів по вулицях Шкільній і Береговій. Замінено 12 ліхтарів по вулиці Миру, їх надав депутат обласної ради Микола Мисник. Тепер ламп вуличного освітлення в селі аж 125.

  Протягом року в Риботині працювало КП «Благоустрій»: його працівники вивозили сміття, впорядкували сміттєзвалища, косили траву, чистили взимку дороги від снігу.

  Болючим питанням для Риботина є  впорядкування кладовища. До цієї роботи риботяни стають неохоче. Торік на оголошений «суботник» відгукнулися переважно вчителі й працівники школи, та ще кілька інших жителів. Хоча і в такому складі очистили від чагарників аж 64 сотих. Боротьбу із надокучливою акацією та «безсмертним» диким кленом планують продовжити й надалі.

  Поділився староста із односельцями і своїми планами. Зізнався, що хочеться багато, набагато більше, ніж фізично і фінансово можна осилити («Голова думає, очі бачать. Але  руки не дістають»).

  Так, у думках − замостити ґрунтом майданчик за будинком культури під майбутній парк. Було б добре облаштувати центр села – поставити паркан, зобразити на ньому герб Риботина, «ввімкнути» фантазію для естетичного оформлення. Хоче староста й відновити криницю із народною назвою «журавель», яка є унікальною для Коропського краю, зробити її пам’яткою народного побуту.

  У планах – відновити ще один колодязь біля кладовища, аби люди, мали де набрати води, щоб полити квіти на могилках. І аби втілити все це, староста попросив допомоги односельців. Із матеріалами проблем немає, були б люди, які хотіли б працювати заради спільного блага.

− Якщо будуть такі ентузіасти, я знайду матеріал для того, аби відремонтувати всі колодязі по селу. А ваша праця зарахується як сплата «самоподатку», −

  заохотив староста. 

  Про ситуацію зі сплатою добровільних внесків розповіла діловод Юлія Кеда. Тенденція радує: якщо раніше в Риботині люди не вирізнялися активністю, то в минулому році до сільської скарбнички посильні внески зробило вже більше жителів.

  Торік на зборах встановили розмір внесків до цільового фонду 60 гривень із двору. Внесок зробили із 177 дворів  (51%). Зібрали 10 тисяч 620 гривень. Додатково люди із 10 дворів «відпрацювали» самоподаток, тобто, трудилися на благо села.

  Був у торішньому рішенні стосовно добровільних внесків і пункт про одноденну роботу власників тракторів задля благоустрою села, але цього не робив ніхто. Проте і потреби такої, як сказав староста, не було.

  Витрати зібраних коштів майже повністю спрямували на благоустрій села, на придбання бензину, мастила і дизпалива для проведення толоки.

  На зборах сільчани одноголосно підтримали торішні умови добровільного «самооподаткування»: із двору по 60 гривень, і за одиницю техніки відпрацювати один день на благо села. І додали нове: власникам малих тракторів, які не відпрацюють, здати по 100 гривень; тим, у кого велика техніка – удвічі більше.

  Звісно ж, на зборах, окрім досягнень, говорили і про проблеми. Турбує людей ситуація у ФАПі. До фахівця Тетяни Єфремової у людей питань немає, її роботою всі задоволені, а ось до її умов праці… Турбує сільчан те, що людині доводиться об’їжджати все село велосипедом. Тому вже й самі зібралися скинутися грішми на придбання їй електровелосипеда чи мопеда… Але Коропський селищний голова Віктор Журавель, який узяв слово, запевнив, що селищна рада знайде можливість придбати транспорт для фельдшера. Такій відповіді сільчани були раді.

− У Віктора Івановича слово і ділом не розходиться, − констатував староста −  Пам’ятаєте, як торік на зборах він пообіцяв допомогти відродити традицію святкування Дня села? І ми провели чудове свято за підтримки об’єднаної громади.

   Але повернімося до інших проблемних питань. Дуже обурені люди й тим, що у ФАПі відсутній навіть мінімальний набір ліків. Лунали пропозиції із благоустрою і ремонтів, перш за все риботян хвилює стан вхідних дверей у будинку культури.

  Окремою темою є стихійні сміттєзвалища. А хтось викидає сміття на під’їзді до санкціонованого… Староста пропонував знімати дії порушників правил благоустрою на камеру мобільного і з фото-відеодоказами звертатися в поліцію. А із зали запропонували ще дієвіший, на думку учасників зборів, спосіб викорінити стихійні сміттєвалища: якщо хтось викине сміття, де заманеться, зібратися ініціативною групою і привезти сміття назад у двір до порушника.

Фото без опису

  Як і в кожному селі, піднімали люди питання оброслих і захаращених покинутих дворищ. Власники їх або померли, або десь далеко, місцеві ж не хочуть і не вважають за потрібне прибирати двори, навіть ті, біля яких обробляють городи.  Місцева влада втручатися в це − зносити ті будинки, прибирати територію просто не має права.

  Про роботу із забезпечення законності  й правопорядку на території села доповів дільничний офіцер поліції Руслан Овсієнко, який також нагадав про штрафи за сміття, дрова, пісок під двором і закликав уважно оцінювати ситуацію, купуючи товар за передоплатою на сайті OLX, чи деінде в Інтернеті.

Фото без опису

  Відповіли на запитання орендодавців аграрії − генеральний директор ТОВ «Бахмач Агро» Анатолій Заєць і представник ТОВ «Черешеньки» Сергій Нескородов. Перший пообіцяв виділити 2 тисячі на ліки у ФАП, допомогти впорядкувати центр села, надати допомогу в придбанні транспорту для фельдшера. Другий теж заявив про готовність позитивно реагувати на звернення сільської й селищної влади.

Фото без опису

Фото без опису

  Місцевий люд допомозі радий, але й болить йому все те ж саме: і рух багатотонних машин під вікнами, і те, що роками на полях ростуть ті ж самі культури.

  Про свою депутатську діяльність відзвітував перед земляками депутат обласної ради Микола Мисник. Він поділився думками щодо вирішення сільських негараздів, які озвучили люди на зборах. Зазначив і те, що частина із піднятих проблемних питань взагалі не мали б шансів дійти до обговорення на зібранні, якби люди вчасно їх озвучували.

Фото без опису

  Підсумовуючи збори, Коропський селищний голова Віктор Журавель змалював загальну картину життя усієї ОТГ торік, особливо фінансову сторону, а саме те, що стосується Риботина. На утримання місцевої школи із бюджету громади спрямували 4 мільйони 160 тисяч, старостинського округу − 451 тисячу (до цієї суму входить 131 тисяча для проведення нормативно-грошової оцінки земель, аби в людей не виникало юридичних проблем під час різних операцій із землею), на заклади культури села спрямували до 200 тисяч. Допомога старостинському округу була від селищної ради і у питаннях благоустрою − Риботин отримав цих послуг на суму близько 30 тисяч.

  Принагідно Коропський селищний голова подякував і аграрникам за підтримку, і  старості, який усіма силами вболіває за добробут свого найріднішого куточка Коропщини. Вдячність він висловив і риботянам.

Фото без опису

-  Хочу подякувати вам за розуміння і підтримку вашого старости. Він звик завжди приходити не лише із проханнями про допомогу, а вже із конкретними пропозиціями. От  якби на його всі бажання і плани в нас були можливості!..  Але я впевнений, що разом із вами ми зможемо зробити багато чого. А у вирішенні проблем, які сьогодні були озвучені на зборах, громада, звісно ж, не стоятиме осторонь, −

 

оптимістично підсумував Віктор Журавель.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь