Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У Рождественському мріють про освітлені вулиці й кращі дороги. А ще – хочуть вчасно читати районну газету

Дата: 17.02.2019 09:00
Кількість переглядів: 1450

Фото без опису  У старостинських округах Коропської ОТГ тривають щорічні загальні збори громадян. 14 лютого близько сотні жителів Рождественського і населених пунктів зі складу цього округу зібралися на розгляд звіту свого сільського очільника Анатолія Гейка і обговорення тутешніх проблем. Загальні збори відвідав Коропський селищний голова Віктор Журавель.

  Решту делегації з Коропа склали директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) селищної ради Олександр Лаврик, начальник земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко; участь у зібранні взяли депутати селищної ради. Для подальшого висвітлення заходу в пресі прибула редактор газети «Нові горизонти» Людмила Ковальчук.

  Як завжди на збори запрошували керівників фермерських господарств (був присутній керуючий відділенням ТОВ «Бахмач Агро» Юрій Денисов), приватні підприємці.

  За рождественською традицією зібрання розпочалося невеликим концертом від місцевих аматорів сцени.

Фото без опису

Фото без опису

   Далі із доповіддю про роботу за звітний період виступив староста Анатолій  Гейко. Обширний звіт стосувався всіх сфер життєдіяльності села, в ньому було багато статистичних даних, відображені проблеми, актуальні чи не для всіх наших сіл.

Фото без опису

  Перше – це напружена демографічна ситуація. На території округу зареєстровано 1115 чоловік, не приживають тут 254 із них. Найбільше населення у центрі округу – Рождественському – 995 чоловік. Найменше жителів у Єгорівці – всього 6. Дошкільнят по старостинському округу налічується 21, до школи ходять 63 учнів. Майже половина жителів округу – 469 − пенсійного віку. Торік народилося всього двоє діток, 38 жителів померли.

  Хто зна, чи через таку демографічну ситуацію, чи через те, що населення бідніє, але навіть роздрібна торгівля в селі поступово «згортається»… Зовсім мало стали привозити «товару на колесах», хтось із підприємців закрив твою торгову точку, хтось це планує зробити.

  Через те, що у великій і потужній місцевій школі всього 63 дітей, виходить, що вартість навчання одного учня становить 51 тисячу – це друга за величиною сума на Коропщині.

  Все більше проявляються й інші наслідки демографічної ситуації.

  У старостинському окрузі аж 321 пустуючий двір.  І те, що у великій кількості обійсть нема господарів, створює взимку проблеми із чищенням снігу. Гілки дерев та кущів розростаються так, що снігоочисна техніка не може проїхати. Тому і виходить парадокс: техніка є, її надає і «Бахмач Агро», і комунальне підприємство селищної ради «Благоустрій», а люди грузнуть у снігах. А кому вирубати «нічийні» чагарники - вирішити, на жаль, поки не можуть. 

  На щастя, стосується це лише вузьких і не центрових вуличок. У центрі, як чули із зали, сніг цієї зими було почищено так якісно, як ніколи раніше. І це, помітьте, в умовах цьогорічної сніжної зими. Тож на зборах висловили вдячність за швидке реагування і допомогу представнику «Бахмач Агро» Юрію Денисову. Це підприємство в селі − найбільший орендар, у його користуванні сьогодні близько двох із половиною тисяч гектарів. Протягом року підприємство дає роботу для 20-30 місцевих жителів.

  Його допомога селу є дуже відчутною. Як зазначив староста, очистка снігу, вивіз сміття, грейдерування доріг проводилися на 95% за рахунок підприємства. Допомогло «Бахмач Агро» і в проведенні Дня села, придбанні новорічних подарунків учням школи та вихованцям садочка; закупили за кошти підприємства і меблі для дошкільного закладу.

  Різну допомогу селу надавали й інші підприємства, що орендують тутешні землі. Сприяють добрим починанням і місцеві підприємці, депутати селищної, районної ради, які живуть у Рождественському.

Фото без опису

  Має село багато небайдужих випускників школи різних років, які, полишивши малу батьківщину, підтримують земляків, зокрема сприяють розвитку спортивного життя – купують дороговартісну форму, м’ячі, іншу спортивну атрибутику. Першими почали робити це брати Євген та Віталій Вороб’ї. Сучасний тенісний стіл, м’ячі відомих спортивних брендів подарував школі Віталій Петренко. Допомагають юним спортсменам Сергій Нестерук, Олександр Лабадин, Микола Мережко. І таких вихідців-спонсорів багато, всіх їх староста назвав і подякував цій «армії» благодійників.

  Вдячність висловив староста і тим односельцям, які брали участь у толоках з упорядкування центрального кладовища, а їх було проведено протягом року чотири. Отримали похвалу і заслужили бути гідним прикладом для інших жителі вулиці Борисівка, які разом впорядкували за власні кошти колодязь, зробили на своїй вулиці справжню оазу. А власники тракторів по вулиці Перемоги своєю технікою підвезли пісок і прибрали нерівності на дорозі.

  Яку ще роботу виконували в селі? Провели косметичний ремонт пам’ятників, окультурили кладовища, косили траву у парковій зоні, на узбіччях, стадіоні, вивозили сміття, проводили культурно-масові заходи тощо. Із запланованого торік не вдалося впорядкувати одне зі сміттєзвалищ, бо не було бульдозера, провести ремонт будинку культури. Тож це переходить у плани на наступний рік. Є необхідність придбати нові  костюми для аматорів сцени, замінити вікно у ФАПі, продовжувати роботу із освітлення вулиць, благоустрою. Справ чимало.

  Що ж найбільше турбує жителів Рождественського? Як говорив сам сільський очільник, немає меж обуренню тутешніх жителів через реформування пошти. У цьому великому селі не залишилося поштового відділення, тепер тут курсує «пересувка». Зіткнулися із неритмічністю доставки періодичних видань, поштових переказів, пенсій. Дуже невдоволені люди тим, що районну газету, яка виходить щотижня у п’ятницю, змушені читати аж наступного четверга. І це при тому, що спочатку днем приїзду поштової машини планувалася субота, але без попередження графік змінили.

  «Для чого ця газета, якщо люди хочуть бачити вчасно свої привітання, іншу інформацію?» – риторично запитував Анатолій Миколайович.

   За його словами, з області дали обіцянку з 1 березня змінити графік і доставляти періодику в суботу. Однак люди не розуміють, чому вже зараз  щоп’ятниці поштовою машиною, яка однаково повертається через село із сусідньої Атюші до Коропа, не можна завезти періодику і в Рождественське.

  Редактор районної газети Людмила Ковальчук, яка на сході висловила підтримку своїх читачів і пообіцяла всіма можливостями вплинути на те, аби «районку» в Рождественському та селах округу читали вчасно.

Фото без опису

  До речі, поштова реформа певною мірою стала причиною тому, що сільчани не могли вчасно отримати кошти від оренди паїв, хоч ці гроші нараховувалися вчасно. Тому люди на зборах запитували про те, чи можна отримати гроші на банківську картку.

  Серед іншого, цікавилися люди можливістю приїзду в село перукаря хоч раз на тиждень. Директор терцентру соціального обслуговування Олександр Лаврик пообіцяв вивчити питання надання такої послуги незахищеним верствам.

Фото без опису

  Хочуть місцеві жителі і того, аби  в селі було світліше, наводять приклад сусідньої освітленої Атюші. Поступово робота з освітлення в Рождественському проводиться. Торік в селі «кинули» додатково 900 метрів проводів по одній із вулиць. На жаль, на іншій вулиці освітлення не вдалося ввести в експлуатацію через великі затрати на документацію. Лунали невдоволення через негативну роботу місцевої пожежної частини, прохання підсипати грунтові вулиці.

  Прозвітував староста і про використання коштів, що надійшли до цільових фондів торік. Благодійний внесок 70 гривень зробили всього із 35 дворів (усіх дворів 465). Сума вийшла зовсім невелика – 1900 гривень. Їх витратили на запчастини, вапно для побілки, бензин для мотокоси. Частина жителів зробили внесок працею – трудилися на благо села.

  Таку ж суму внеску вирішили залишити і на наступний рік. І залишили правило: хто братиме участь у суспільно-корисних роботах – внесок може не сплачувати.

  Із доповіддю про стан правопорядку на підвідомчій території прозвітував дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко.

Фото без опису

  Рождественський старостинський округ негативно виділяється з-поміж інших рівнем злочинності. Найчастіше тут фіксують факти крадіжок – злодіїв приваблюють нежилі хати. Частину з них вдається розкрити, тут дільничний подякував за сприяння старості. Ну а всіх учасників зборів поліцейський закликав звертати увагу на появу підозрілих ромів у селі. У виступі дільничного було і нагадування про розмір штрафів для порушників правил благоустрою.

  Від начальника земельного відділу селищної ради люди хотіли почути, чи оформлені на сьогодні громадські пасовища. Як повідомила Лариса Дорошенко, частина пасовищ оформлені, залишилося лише зареєструвати речове право на них.

Фото без опису

  Про зразкову систему соціального захисту в Коропській ОТГ, а саме про діяльність територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) і його стаціонарних відділень для стареньких одиноких громадян розповів керівник терцентру Олександр Лаврик.

  На прохання учасників зібрання старости Шабалинова та Атюші поділилися власними прикладами вирішення у своїх селах питань, що є актуальними і для рождественців.

Фото без опису

  Коропський селищний голова Віктор Журавель, який підсумував зібрання, розповів про життя об’єднаної громади торік, зокрема про роботу, спрямовану на Рождественське як невід’ємну частину ОТГ. Почувши сільські проблеми, запевнив у їхньому вирішенні. Зокрема, цьогоріч освітлять 500-метровий відрізок вулиці. Необхідне оновлення отримає і культурна сфера. А стосовно зміни незручного графіка роботи пошти, селищний голова вчергове звернеться до обласного поштового керівництва.

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь