A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Шляхи вирішення першочергових проблем Нехаївки шукали на загальних зборах

Дата: 11.02.2019 17:35
Кількість переглядів: 947

   Недільної днини, 10 лютого, загальні збори громадян пройшли у Нехаївці. За роботу протягом минулого року перед односельцями звітував староста Сергій Саводченко.

   Поряд із жителями очолюваного ним старостинського округу на зібранні були Коропський селищний голова Віктор Журавель, начальник земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Олександр Лаврик, який обраний у депутати селищної ради саме від місцевого округу, редактор районної газети «Нові горизонти» Людмила Ковальчук, представники сільгосппідприємств, які орендують тутешні землі.

  Збори розпочалися зі звіту старости про виконання Програми соціально-економічного розвитку території за 2018-й рік. У виступі Сергій Миколайович детально схарактеризував різні сфери життя свого старостинського округу, розповів про демографічну ситуацію, прозвітував про зроблене торік, окреслив плани.

   Станом на 1 січня старостинський округ налічував 1 тисячу 156 зареєстрованих жителів. Цей округ один із найчисельніших за населенням у об’єднаній громаді. У самій Нехаївці налічується 1 049 жителів, у Лебедині – 79, у Нориці та Галичівці – по 14 (хоча фактично у двох останніх селах усього 2 і 5 мешканців відповідно).

   По округу налічується 514 жилих дворів та аж 426 нежилих. Торік у селі народилося четверо дітей, померло 38 жителів.

   На території функціонує школа, де навчаються 58 учнів, при ній – дошкільний навчальний заклад із 14 вихованцями. Діє стаціонарне відділення терцентру, де працюють 18 жителів села. Система охорони здоров’я представлена Нехаївською лікарською амбулаторією (6 фахівців) та Лебединським ФАПом (один фахівець). Двічі на тиждень у Нехаївку із Шабалинова приїздить лікар. Молодий  лікар, який до цього пропрацював у селі кілька років, не так давно виїхав до Чернігова на постійне місце проживання. У Нехаївському будинку культури мають роботу 5 місцевих жителів. Діє пересувне відділення зв'язку, працюють дві листоноші. Хоча до минулорічної реформи працівників пошти було 5 разом із завідуючою відділенням. Відділення РЕМу на території села забезпечує роботою 13 жителів сільської громади. Є в старостинському окрузі 6 об’єктів торгівлі різних форм власності.

   Працює сільська бібліотека, відділення ветеринарної медицини. Допомогу стареньким підопічним надають 5 соціальних працівників.

Якими справами можна похвалитися?

   Мабуть, найочікуваніша частина зборів для сільчан – це там, де сільський керманич звітує про те, що вдалося змінити на краще в селі. 

   Найважливіше, про що зазначив Сергій Саводченко, – торік проклали дорогу із твердим асфальтним покриттям. Це 230 метрів по вулиці Кільцевій. За домовленістю із райавтодором проведено ямковий ремонт вулиць Стовбова та Оболонська, а також дороги між Нехаївкою та Лебедином.

   Чимало зусиль спрямовували на роботи із благоустрою. Трудилися разом − і працівник із благоустрою, й учні та вчителі, працівники установ, небайдужі сільчани. За необхідності косили траву, обпилювали дерева. Вдалося відремонтувати пам’ятник у центрі села, побілити огорожі біля приміщення БК та старої і теперішньої шкіл. До поминальних днів працівники організацій та інші жителі вийшли на кладовище на «суботник». За два дні вирубали чагарники і поставили 200 метрів огорожі. Усім односельцям,  які дружно взялися до праці, а їх було аж до 50, староста щиро подякував. І хоч справа поки не завершена, потрібно поставити ще 100 метрів огорожі, та сільський очільник переконаний, що із такою жвавою підтримкою односельців це і ще багато чого їм вдасться зробити. 

   Також торік нарешті завершили ремонт приміщення під аптеку. Відремонтували сходи до приміщення адмінбудівлі старостинського округу, а для зручності людей похилого віку зробили поручень. Доробили огорожу біля старої школи, встановили лавку.

  Проводили роботи і на сміттєзвалищі, кілька разів підгортали його. Окрім цього, поставили в загальному 260 метрів паркану біля території крохмального заводу та по центральній вулиці. Робили все самі, витратилися тільки на цвяхи та електроенергію.

   А ось із ремонтом пожежної машини допомогло керівництво ТОВ «Гетьманське».

  Торік у Нехаївці стало світліше. На двох вулицях проклали загалом 700 метрів кабелю, поставили 9 ліхтарів. Придбали, але поки що не встигли встановити ще 5 ліхтарів. Сьогодні в Нехаївці ще три лінії залишаються без освітлення, проте у планах старости – освітлювати село і далі.

   На зборах сільський керманич повідомив про намір завести зошит для обліку ламп, що перегоріли, аби тримати інформацію на контролі й потім зручно проводити їхню масову заміну.

   Протягом року старостинський округ приймав звернення громадян. Місцевий люд найбільше хвилювали оформлення та виплата субсидій, пільги на паливо, земельні питання, працевлаштування, питання законності та порядку. На ті звернення, вирішення яких у компетенції старости, реагували одразу ж. Наприклад, у відповідь на прохання попиляти старі верби на кладовищі необхідну роботу провели.

   Проблем зі снігом у Нехаївці цієї зими не було. У чищенні доріг обходилися переважно своїми силами (староста подякував Юрію Губарю), двічі просили допомогу в ТОВ «Бахмач-Агро», один раз зверталися до  ФГ «Швед М.Д.» Не відмовив ніхто.

   У Нехаївці пішли назустріч поштарям  та медикам – приміщення пошти та ФАПу в Лебедині забезпечили паливом.

Згуртованість жителів Нехаївки – як приклад для інших

   Торік зі зроблених тутешніми жителями внесків до цільових фондів  «вималювалася» значна сума – аж 22 тисячі 630 гривень. Староста щиро подякував односельцям за таку активність.  Роком раніше у його звіті фігурувала цифра в десять тисяч «із хвостиком».

   Цьогоріч майже 16 із половиною тисяч спрямували на заходи із благоустрою. Тобто, кожен, хто зробив посильний внесок у загальну «казну», причетний до добрих справ на благо села, а це огородження кладовища, ремонт зупинки громадського транспорту, придбання ліхтарів, кріплень і дротів для вуличного освітлення. Частину зібраного витратили на потреби пожежної охорони: відремонтували автомобіль, купили запчастини та пальне.

  Список зробленого приємно вражає та надихає самих сільчан. Бо ж на наступний рік жителі старостинського округу спільно вирішили збільшити суми самооподаткування. На підтримку благоустрою люди добровільно платитимуть 50 гривень із двору замість 30. Внесок на утримання пожежної частини залишили на рівні минулого року – 80 гривень. По 20 гривень внесуть до загальної скарбнички власників корів, яких, до речі, щороку все менше і менше…

   Відзвітував на зборах староста і по коштах, що надходять від сільгоспвиробників. До слова, їхня підтримка тут досить суттєва. Приміром, ТОВ «Бахмач-Агро» надало 30 тисяч на побілку будинку культури. Кошти сподіваються освоїти цьогоріч. Також підприємство виручало із грейдером для чищення доріг від снігу.

   У ПОСП «Перемога» надали 2 тисячі для ветеранів до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, фінансово допомогли у підготовці до Дня села і Миколаївського ярмарку,  виділили 10  тисяч на потреби школи.

   Будь-які звернення старости завжди підтримує фермер Микола Дмитрович Швед. 3 тисячі він надав на ремонт автомобіля «швидкої», ще 3 тисячі 200 гривень  виділив для придбання світлодіодного годинника, що тепер розміщений біля адмінбудівлі. 3 тисячі фермер надав на придбання пального для чистки снігу, а ще допомагав із технікою.

   На проведення новорічної лотереї надавали кошти місцеві підприємці.

А що ж у планах на рік поточний?

   Зрозуміло, що плани роботи старости на 2019 рік відбивають спектр актуальних місцевих проблем. Перша − це дорога. Як по селу, так і до самого Риботина її стан просто плачевний.

− Нам потрібно обов'язково знайти шляхи вирішення цієї проблеми, − акцентував староста.

  Також є необхідність придбати мотопомпу до пожежної частини, побілити чи пофарбувати зовні будинок культури.

   Роботу старости в Нехаївці люди оцінили позитивно. А ось у нього деякі питання до односельців все ж є. Сергій Миколайович зазначив, що, на жаль, не всі в селі за рік виконали його прохання, озвучене на минулорічному зібранні. Нежилих хат у селі багато, але городи обробляються скрізь. Проте не всі по-господарському лагодять паркани і обпилюють дерева. Тож староста ще раз закликав односельців разом дбати за благоустрій.

   Після піднятої теми випилювання дерев люди пригадали та почали висловлювати невдоволення через роботу електриків, які спилюють гілля і залишають його на дорозі, нерідко ламають паркани. Претензії в людей були і до багатотонного транспорту орендарів, який розбиває дороги. Пригадали і випадки,  коли хімікати на полях використовувалися без попередження.

   Завершуючи свій детальний півгодинний звіт, Сергій Саводченко висловив усім односельцям щиру вдячність за підтримку і спільний підхід до вирішення сільських проблем:

- Дякую вам за терпіння, розуміння і конструктивну критику. Я розумію, що ідеальним для всіх не будеш, хоча дуже хотілося б. Пам'ятайте, що двері мого кабінету відчинені для всіх – тож заходьте, радьте, підказуйте.

   У відповідь люди із зали подякували своєму старості за роботу.

  Традиційно на сільських зборах заслуховують представників поліції. Про стан правопорядку на території старостинського округу повідомив дільничний офіцер Володимир Кириченко. Окрім цього він закликав інформувати правоохоронців про появу в селі підозрілих осіб ромської національності і в жодному разі не вірити шахраям, які вимагаються гроші по телефону чи просять надати  інформацію щодо банківських карток.

   Про свою діяльність як депутата селищної ради відзвітував Олександр Лаврик. До того ж він як директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради розповів про роботу закладу.

   Після цього слово взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, який  подякував усім жителям старостинського округу за підтримку роботи старости, активність у справі внесків до цільових фондів, небайдужість до розвитку села. Вдячні слова він адресував і аграріям за підтримку.  А роботі старости голова громади виніс позитивну оцінку:

  − Сергій Миколайович − із тих старост, котрі звикли приходити не лише із проблемами, а із конкретними пропозиціями щодо їхнього вирішення.

 

  Селищний голова проаналізував проблеми та заплановані справи, які озвучив Сергій Миколайович раніше, і запевнив, що в цьому році громада сприятиме подальшому освітленню села, знайде можливості придбати мотопомпу, допоможе причепурити зовні будинок культури. Обіцяв голова і в цьому році спрямовувати зусилля, аби дорога державного значення по Нехаївці та від села до Риботина була приведена в належний стан.

  Принагідно Віктор Журавель розповів учасникам зібрання про те, чим жила торік уся Коропська громада, які проекти та ініціативи були тут втілені. Зацікавлення жителів викликала затверджена в селищній раді Програма підтримки діяльності кооперативів із фінансуванням у 100 тисяч гривень.

   У своєму виступі очільник громади торкнувся побудови в Нехаївці лікарської амбулаторії за спеціальною президентською програмою. Старту робіт  очікували ще торік, але через необхідні проектно-кошторисні роботи і  тендерні процедури справа затягнулася. Тож будівництво відбудеться у 2019-му.  До того ж, силами ОТГ планують все-таки «привабити» для Нехаївки лікаря. Якщо буде потрібно, селищна ради виділить кошти для ремонту житлового приміщення для фахівця, забезпечення оселі усіма зручностями.

   На завершення зборів із нехаївськими орендодавцями поспілкувалися аграрії, що орендують тут землі. На зборах вони погодилися консолідувати сили і надати спільну підтримку селу для ремонту дороги.

   Наступні за графіком загальні збори відбудуться 14 лютого у Рождественському старостинському окрузі.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь