Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Стартували збори громадян: першим звітував староста Краснопілля

Дата: 09.02.2019 22:00
Кількість переглядів: 840

Фото без опису«Сходами» у невеликому, та дружньому і згуртованому Краснопіллі розпочався 8 лютого щорічний цикл загальних зборів громадян у населених пунктах об’єднаної територіальної громади. Участь у заході взяв заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко.

 

Благоустрою – посилена увага. І це не можна не помітити

   Збори в Краснопіллі пройшли виважено, спокійно, без шуму і дискусій чи словесних перепалок. Збоку навіть могло здатися, що й суттєвих проблем у цьому селі майже немає, якщо все пройшло без зауважень. Однак це – хибне враження. Питання, що хвилюють, звісно, є, як і в кожному селі. Та в Краснопіллі особливо відчуваються і зусилля старости, і суттєва підтримка головного інвестора – керівництва СТОВ «Агрольон», і зацікавленість самих жителів вирішувати негаразди разом.

Фото без опису

   Саме про це яскраво свідчив звіт очільника старостинського округу Василя Павлюка про минулорічну роботу.

   − Наші здобутки – це результат спільних зусиль, − так анонсував свій виступ Василь Павлюк.

   Торік, як і щороку, в селі старанно працювали задля благоустрою. Навесні побілили дерева та стовпи, відремонтували поріг будинку культури, підклеїли плитку на тумбах меморіального комплексу. Принагідно староста подякував за працю кочегарам будинку культури, які зробили ремонт тумб буквально за два дні. Меморіальний комплекс прибирається в селі увесь рік, взимку тут постійно чистять сніг. За це Василь Іванович знову висловив вдячність директору будинку культури Тетяні Барзаковській і всім працівникам закладу, яким не потрібно нагадувати, аби робота виконувалася.

   Проводили в селі й інші роботи: косили узбіччя доріг, повторно вичистили колодязь, з якого береться вода на магазини та будинок культури. Для цього зверталися до КП «Вода» Коропської селищної ради.

У снігах не загубилися

   Що таке непроїзні через сніг дороги в Краснопіллі, на щастя, люди не знають. Тут не треба чекати приїжджої техніки, аби визволити село зі снігового полону. Без зайвого нагадування і безкоштовно тут це робиться силами інвестора. Староста розуміє, і про це він говорив на зборах, що для техніки КП «Благоустрій» у разі снігопаду існують пріоритетні напрямки. Спочатку треба розчистити дорогу на Чернігів, до Сосницького району, потім – до автотраси Кіпті−Глухів−Бачівськ, звільнити від снігу головні районні транспортні артерії. Розташування Краснопілля «диктує» місцеві пріоритети в розчищенні снігу. Поряд зі сполученням із центром громади однаковим за важливістю є зв’язок села із сусідньою Сумщиною. А ось чому. Місцеві жителі здають молоко на путивльський молоковоз, який їде в Краснопілля через Добратове. Тому цей шлях необхідно розчистити чи не найпершим.

   За те, що Краснопілля не губиться в снігах у очікуванні своєї черги, староста від свого імені й від усієї сільської громади подякував керівнику СТОВ «Агрольон» Володимиру Михалишину. До того ж, його допомога не обмежується лише чищенням сніг.у Інвестор тут – перший помічник і в підготовці до ярмарку чи до якогось іншого заходу, надає транспорт для гастролей самодіяльного колективу, допомагає з багатьма роботами. В разі необхідності староста звертається, і підтримки не треба довго чекати.

Хоч раз у тиждень, але поштове відділення працює

   Багато зусиль у Краснопіллі доклав староста заради того, аби зберегти роботу сільського поштового відділення. Василь Іванович писав звернення, звертався до обласної очільниці Укрпошти Олени Дорошенко. Річ у тім, що в області на початковому етапі поштової реформи відділення в маленькому Краснопіллі у перспективі не бачили. Сюди раз у тиждень мала б заїжджати поштова машина і розвозити кореспонденцію, посилки, періодику та пенсії. І працівника пошти тут мали б скоротити. Але старості вдалося переконати поштове керівництво в тому, що відділення в Краснопіллі конче необхідне. Жителів у селі хоч і небагато − всього 333 – та воно розкидане, тут аж 27 вулиць і провулків. До того ж,  ще одна людина проживає в селі Ранок, а їй теж потрібна увага поштарів. Словом, «пошта на колесах» через специфіку села не змогла б за лічені години обслужити всіх. І старосту, на щастя, почули. Поштове відділення працює в селі щочетверга. Звісно, раз на тиждень – це мало. Але, враховуючи запланований на початку «сценарій», навіть це вже є певною перемогою. І працівницю пошти в селі залишили.

    Окрім пошти, в селі сьогодні функціонують такі організації та установи: ПОСП «Світанок», будинок культури, бібліотека, ФАП, три магазини.

  Дуже пощастило Краснопіллю через те, що інвестори тут зберегли ферму. На ній працюють аж 17 місцевих жителів та ще двоє приїжджих із сусідніх сіл.

   Щочетверга пацієнтів у місцевому ФАПі приймає лікар із Карильського Світлана Боброва. Її обслуговуванням люди задоволені, достатній асортимент препаратів є, а за потреби лікар привозить необхідні на замовлення.

   Готові виконати будь-яке замовлення і місцеві заклади торгівлі. Привезуть все – аби гроші були. До послуг покупця і виїзна торгівля. У цілому ж магазини, компактно розташовані в центрі, забезпечують потребу місцевого люду в товарах. От тільки до якості, як це не прикро, часом виникають питання… Кілька разів продукти, до яких були претензії, люди несли до старости, про що він і розповів на зборах. Але оскільки продавці чи власники на зібрання не прийшли, то і говорити про цей інцидент було нікому. Проте побажання своє Василь Іванович все ж озвучив: якби продавці якось більше були із народом…

   На повну потужність функціонує в селі будинок культури. До кожного свята тут проходять концерти. У приміщенні тепло та комфортно. Книголюби, хоч їх і небагато, користуються бібліотекою.

  Два соціальних працівники трудяться в селі, обслуговують самотніх стареньких. Староста і їм подякував за нелегку працю зі складною специфікою.

   Торік селищною радою в Краснопіллі була введена посада працівника із благоустрою. Людина працювала старанно й плідно, роботи вистачало.

6 новонароджених за рік – бебі-бум по-краснопільському

  На жаль, населення у Краснопіллі щороку скорочується. На перше січня минулого року в старостинському окрузі нараховувалося 340 жителів. За рік населення зменшилося на 6 чоловік. Але є і позитивні промінчики в місцевій демографічній темі. Торік у селі народилося аж шестеро малюків. І хоч зареєстровані в селі тільки половина з них, а решта – просто проживають, та все одно це чималий привід для радості. А ще в селі актуальною є тема встановлення дитячого майданчика. Із цим побажанням староста звернувся до заступника селищного голови Василя Кравченка.

«Дорожнє» питання Краснопілля

   На минулорічних зборах тут серед пріоритетних завдань на рік визначили ремонт вулиці Кролевецької. Але здійснити задумане не вдалося. Можливості були, але зупинила парадоксальна ситуація: з’ясувалося, що це дорога державного значення. По простому кажучи, силами села чи ОТГ її ремонтувати не можна.

   Та все ж торік стан кількох інших вулиць вдалося покращити. Завдяки СТОВ «Агрольон» частково відремонтували вулицю Центральну (роботи планують продовжити і в цьому році). Кілька доріг підсипали піском. Коропська селищна рада надала для цього дві одиниці техніки й навантажувач. Таким чином ліквідували ями на вулиці Іскровській та частково на вулиці Борисенка.

   Ну а ремонт проблемних вулиць Центральної, Зеленої й Кролевецької і надалі залишаються пріоритетними питаннями. Є потреба і в підсипці вулиць піском.

Я сподіваюся, що в цьому році за допомогою селищної ради та нашого депутата вдасться зробити хоча б ямковий ремонт, − підсумував «дорожнє питання» староста.

   Окрім доріг, ще однією місцевою проблемою є замулені ставки, яких треба очистити. Але тут староста даремно людям обіцяти не став, бо ж все виходить із можливостей. А ось у вирішенні озвученої місцевою жителькою проблеми очищення пасовища від вільшняку Василь Іванович запевнив.

   Зауважень до роботи старости на зборах не почули.

  У Краснопіллі традиційно дружно роблять внески до цільового фонду. Торік він склав 5 тисяч 700 гривень. По 50 гривень торік не здали лише із лічених дворів, та й то, вважає староста, люди могли просто забути. В цілому ж, за таку згуртованість Василь Іванович висловив щиру вдячність своїм односельцям. І за використання кожної гривні тут-таки відзвітував. Одноголосно затвердили на зборах аналогічну суму самооподаткування, по 50 гривень з двору, і на поточний рік.

Фото без опису

   Про стан правопорядку на підвідомчій території прозвітував дільничний офіцер поліції старший лейтенант Владислав Нешта. Окремо дільничний нагадав про відповідальність за дикорослі мак та коноплі на земельних ділянках та штрафи за недотримання правил благоустрою.

Фото без опису

   Про зразкову роботу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради розповів на зборах його директор Олександр Лаврик.

Фото без опису

   Готова була відповісти на запитання зі сфери земельних відносин начальник земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко.

Фото без опису

   За свою діяльність відзвітував виборцям депутат селищної ради від місцевого виборчого округу Олександр Халецький.

Фото без опису

   Про приємну атмосферу на зборах і гарні враження від конкретних справ старости, інвестора і всіх жителів села, які дружно підтримують свого сільського керманича, говорив наприкінці зібрання заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко.

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь