Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Чим знаменувався 2018-й рік для Коропської громади

Дата: 04.02.2019 16:20
Кількість переглядів: 1169

  Фото без описуОдним із головних питань порядку денного 32 сесії селищної ради сьомого скликання, що відбулася останнього січневого дня, був звіт про виконання Плану соціально-економічного розвитку Коропської об’єднаної територіальної громади за 2018-й рік. Із ним виступив селищний голова Віктор Журавель. Благоустрій і ремонт доріг, солідне поповнення технічного парку комунального підприємства, посилена матеріально-технічна база освітньої  й культурної сфер…  Словом, зроблено торік було багато. Фінансувалося чимало цільових програм, частина з яких спрямована на соціальну підтримку і допомогу жителям громади. Видатки на соціальний захист, порівняно з минулим роком, зросли, як і збільшилася кількість програм. Саме це якнайкраще свідчить про соціальну відповідальність нашої громади.

  Основною метою Плану соціально-економічного розвитку Коропської ОТГ на 2018 рік було створення умов для повноцінного функціонування об’єднаної громади, зокрема через зростання добробуту, підвищення якості життя населення як основи для збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку. Пріоритетними напрямками роботи селищної ради у 2018 році були оптимальне забезпечення потреб територіальної громади у якісному наданні комунальних послуг, проведення капітального ремонту доріг комунального значення, вирішення питань забезпечення громадян якісною питною водою, питань збирання, транспортування та вивозу побутових відходів, поліпшення умов утримання дошкільних та шкільних навчальних закладів, допомога соціально незахищеним жителям громади, розвиток культури та спорту в громаді.

  Щодо питання ремонту доріг, то тут Віктор Журавель зауважив, що завдяки зусиллям депутата селищної ради Петра Демиденка, депутата обласної ради Миколи Мисника, голови районної ради Михайла Мазуренка все-таки вдалося вирішити нагальну проблему для усієї Коропщини – проведення капітального ремонту державної дороги Т-2516 (Сосниця-Короп).

Фото без опису

  Сам звіт селищного голови складався із галузевих пунктів.

Селищний бюджет

  Тут Віктор Журавель озвучив інформацію про те, що дохідна частина селищного бюджету за 2018 рік склала 115,3 мільйона гривень, зокрема 112,6 мільйонів – надходження загального фонду, 2,7 мільйона – спеціальний фонд.

  Видатки селищного бюджету, проведені протягом звітного року, склали 116,3 мільйонів. Найбільшу питому вагу в загальному обсязі видатків загального фонду селищного бюджету займають витрати на освіту – 49,0%

  Звітуючи, Віктор Журавель окремо наголосив на тому, що за 2018 рік було передано до районного бюджету фактично 5 з половиною мільйонів гривень (а це 11% від власних доходів бюджету ОТГ) на утримання районних закладів.

Розвиток інфраструктури

  На виконання робіт по проектах Плану соціально-економічного розвитку використовувалися 3 джерела фінансування: субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад; кошти селищного бюджету.

  Першої субвенції нашій ОТГ було надано 2 мільйони 329 тисяч за умови співфінансування із селищного бюджету на суму 41 тисячу 800 гривень.  

  За кошти цієї субвенції вдалося зробити наступне:

- замінити вікна та двері у Коропській школі;
- закупити дитячі майданчики у Вільне та Короп (у  дошкільний заклад);

  Цьогоріч коштом цієї субвенції фінансуватиметься капітальний ремонт даху ДНЗ «Дзвіночок» у Коропі і проект  газифікації Шабалинова.

  Не використано 1 182 600 гривень Ці кошти знаходяться на рахунках селищної ради для здійснення витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення.

  Завдяки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ (а це 7 686 800 гривень) вдалося провести капітальні ремонти дорожнього покриття по вулиці Ігоря Шкляра та по провулку Трудовому в Коропі,  по вулиці Кільцевій у Нехаївці, по вулиці Молодіжній у Лукнові,  а також капітальний ремонт проїзної частини вулиці Михайлівської в Коропі.

  Торік відчутно поповнився технічний парк комунального підприємства «Благоустрій». Сюди закупили техніки на суму 4 мільйони 795 тисяч − трактор з відвалом ХТА-250-10, сміттєвоз «ВЛІВ МІНІ Б» на шасі МАЗ 4371, автомобіль самоскид МАЗ 4571N2-527-000, дві ротаційних косарки, мотопомпу для брудної води.

  Власні кошти громади були витрачені на перерахунок та виготовлення проектно-кошторисної документації: для газифікації Шабалинова, будівництва водогону у Вишеньках, капітального ремонту Коропської ЗОШ із застосуванням енергозберігаючих технологій, ремонту Риботинського НВК, Оболонської ЗОШ, ремонту доріг, зазначених вище. За кошти громади відремонтували приміщення адмінбудівлі селищної ради. Трохи більше, ніж 815 тисяч спрямували на капремонт приміщення садочка, за 58,7 тисячі гривень встановили блискавкозахист у стаціонарне відділення терцентру в Нехаївці.

  Також були зроблені внески до статутного капіталу комунальних підприємств «Вода» і «Благоустрій» на суму  228 тисяч 300 гривень.  

Соціальний захист

Торік у громаді діяло чимало соціальних програм. Перш за все − це програма по соціальному захисту та підтримці громадян Коропської селищної ради, учасників антитерористичної операції, ветеранів війни, воїнів-афганців та ліквідаторів аварії на ЧАЕС. На 1 січня на виконання програми використано 199, 7 тисяч гривень селищного бюджету та 40,600 гривень обласного бюджету. Порівняно з минулим роком витрати селищного бюджету збільшилися на 78 тисяч, а це 64%. Витрати з обласного бюджету зросли на 26 тисяч, чи у 2,8 рази.

  Яка ж допомога надавалася?

  Матеріальну допомогу на лікування в межах від 500 гривень до 2 тисяч гривень отримали 89 чоловік на загальну суму 136 тисяч гривень. Торік за допомогою звернулося 55 чоловік, їм надали допомогу на загальну суму в 73 тисячі.

  Матеріальну допомогу на поховання в розмірі 800 гривень отримали 19 чоловік. КП «Благоустрій» здійснило 4 поховання за рахунок коштів селищного бюджету.

  Надано матеріальну допомогу на ліквідацію наслідків пожеж та сім’ям у складних життєвих умовах  – 6 особам на суму 9 тисяч.

  Матеріальну допомогу до відзначення пам’ятних дат надано на загальну суму 30 тисяч. Також матеріальну допомогу спрямовували учасникам бойових дій на території інших держав, ветеранам, учасникам АТО, ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Серед іншого здійснено передплату періодичних видань для  23-х ветеранів війни та праці на суму в 2 з половиною тисячі гривень.

  Діяла програма допомоги сім’ям військовослужбовців, що загинули, програма підтримки діяльності відокремленого підрозділу Товариства Червоного Хреста, програма з надання пільг хворим із хронічною нирковою недостатністю, програма відзначення пам’ятних дат, історичних подій, культурних заходів, ювілеїв підопічних Територіального центру.

  Загалом на фінансування усіх таких програм використано 287,7 тисяч гривень. Кількість програм зросла із двох (у 2017 році) до п’яти минулоріч.

  За кошти селищної ради співфінансувалися 6 районних програм із соцзахисту.

  Фінансування витрат на утримання Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Коропської селищної ради за рахунок коштів селищного бюджету за 2018 рік становило 6 мільйонів 255 тисяч 200 грн.

 Саме це показує, що ми є соціально відповідальною громадою, і в нашій громаді соціальний захист стоїть на досить високому рівні – так підсумував  сказане селищний голова.

Освіта

  Торік значна  увага приділялася поліпшенню естетичного оформлення та матеріально-технічної бази закладів освіти. У 2018 році  проведено частковий  ремонт всіх шкільних автобусів. З 1 вересня  організовано підвіз учнів до Шабалинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів із трьох сіл Сосницької ОТГ. 

  У опорній Коропській ЗОШ замінили теплотрасу до закладу. Придбано кабінети математики та фізики, проведено протипожежну обробку даху, закуплено огороджувальну сітку для спортивного майданчика.

  Атюшівська школа нарешті дочекалася капітального ремонту спортивної зали. Також у цій школі була обладнана котельня.

  Для центру дитячої та юнацької творчості виділено 30 тисяч для матеріально-технічного оснащення.

  На суму 76,2 тисячя  гривень придбано комп’ютерної техніки  для потреб освіти.

  Для Нової української школи були придбані меблі (146,7 тис), комп’ютерна техніка (71,3 тис) та дидактичний матеріал (146,7 тис).

  В усіх закладах загальної середньої освіти громади проведений поточний ремонт приміщень шкіл і котелень. За кошти відділу освіти закуплено  фарбу  для проведення ремонтів по школах на суму 160 тисяч.

Культура

  Минулоріч суттєву підтримку мала галузь культури. Це стосується і Коропського будинку культури, і закладів по селах.

  Нові сценічні костюми придбали для аматорів сцени Городища, Оболоння і Риботина. До того ж у Городищі з’явилися нові занавіси на сцені. В Атюшівському БК провели ремонт приміщення. Музичну апаратуру придбали для Билського, Риботинського та Вишеньківського БК (у Вишеньки – ще і мікрофони).

  Чимало зробленого для галузі культури в селах  залишилося «за лаштунками». Те, чого одразу і не видно відвідувачам культурних закладів, дуже впливає на їхній комфортний та безпечний відпочинок.

  Так будівельні та паливно-мастильні матеріали закупили для 12 будинків культури. Нові бензопили для пиляння дров придбали в Атюшу, Карильське, Краснопілля, Шабалинів  і Рождественське. В Шабалинівському будинку народних традицій і дозвілля придбали регулятори для ремонту опалення, у Вільне – труби і комплектуючі. У Вільному, Лукнові та Будищі відремонтували опалення в закладах культури. У Карильському відремонтовано більярд. До Билського БК підключили Інтернет. Також були придбані вогнегасники для будинків культури і електролічильники для частини із них.

  Для Коропського будинку культури придбали комп’ютерну техніку та матеріали. Відремонтували танцювальний майданчик (23,6 тис грн), встановили сценічний подіум на центральній площі (199,0 тис грн).

  За 2018 рік для закладів культури громади придбано обладнання та виконано робіт на суму 618,9 тисяч гривень.

  Видатки за 2018 рік на утримання клубних закладів по загальному фонду склали – 3 333 549 гривень, спеціальному фонду – 438 918 гривень

  На проведення  свят та відзначення пам’ятних дат витратили 137,5 тисяч гривень.

  Видатки на музеї – Коропський регіональний історико-археологічний та його філію − музей Миколи Кибальчича  − склали 297 тисяч 497 гривень по загальному фонду.

Інноваційна діяльність

  Коропська селищна рада торік здійснювала таку грантову діяльність:

  1. Проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» за сприяння USAID-Україна. Коропська селищна рада  стала фіналістом проекту.

  2. Проект «Мери за економічне зростання» за сприяння Європейського Союзу.  Коропська селищна рада стала фіналістом проекту. Він триватиме в 2019-2020 роках.

  3. Фіналісти проекту «U-LEAD з Європою». Мета проекту: покращення якості надання адміністративних послуг. Проект діє в 2018-2020 роках.

  Протягом року здійснювалася підтримка сім’ї, дітей та молоді; дітям із сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах, надавалася гуманітарна допомога за рахунок благодійників, проведено чимало заходів і свят для дітей. Проводилися змагання із різних видів спорту для дорослих і дітей.

  Активно працював торік і земельний відділ селищної ради: виготовлялась технічна документація із землеустрою. Прийнято в комунальну власність 24 земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби із земель державної власності  загальною площею 765,7111 га.        Розроблено Технічну документацію з нормативної грошової оцінки у Будищі, Нехаївці, Риботині, Борисовому.

  На утримання старостинських округів (а це заробітні плати, вуличне освітлення, роботи з благоустрою, придбання дров тощо) торік спрямували 6 мільйонів 413 тисяч гривень. З них окремо на заробітні плати з нарахуваннями – 4 мільйони 195 тисяч гривень, на роботи з благоустрою, на утримання пожежних частин,  адмінприміщень, вуличне освітлення, послуги зв’язку – 2 мільйони 200 тисяч гривень.

  Завершуючи звіт, Віктор Журавель подякував усім депутатам, старостам, працівникам апарату селищної ради за плідну співпрацю в минулому році:

Як нам не було важко, але ми спільно змогли зробити ще один крок у розвитку Коропської ОТГ.

  У виступі селищний голова згадав підтримку народного депутата Анатолія Євлахова, депутатів ВР від Радикальної партії, депутатів обласної ради Миколи Мисника та Володимира Селянського, які приділяють увагу розвитку громади.

  Після звіту голови була можливість наочно оцінити доробки – до уваги депутатів і всіх присутніх представили мультимедійну презентацію про втілене торік у громаді.

Фото без опису

  Затвердивши звіт про виконання  Плану соціально - економічного розвитку Коропської об’єднаної територіальної громади за 2018 рік, депутати перейшли до розгляду інших питань. Вони заслухали та затвердили звіт за виконання бюджету за минулий рік, внесли зміни до чинного кошторису громади, Плану соціально-економічного розвитку та кількох своїх попередніх рішень.

Фото без опису

Фото без опису

Про нову довідку

  За рішенням депутатів на офіційному сайті селищної ради буде оприлюднений проект регуляторного акту рішення селищної ради  «Про внесення змін та доповнень до Порядку видачі довідок виконавчими органами Коропської селищної ради».

Фото без опису

 Доповнили Порядок пунктом стосовно видачі громадянам довідок про те, чи є вони членами особистого селянського господарства, чи ні. Такі звернення надходять через реєстрацію громадян у центрі зайнятості як безробітних. Це питання не стосується старостинських округів, де ведуться погосподарські книги. Воно актуальне саме для Коропа. Таку довідку планують видавати у ЦНАПі на основі паспорта, коду та довідки про склад сім’ї. Опрацьовуватиме нову довідку  земельний відділ.

  Пропозиції й зауваження прийматимуться у земельному відділі   селищної ради протягом місяця з дня оприлюднення.

У спорткомплексі з’являться платні послуги

  За підсумками сесії змін зазнав статут комунального підприємства «Культурно-спортивний комплекс «Аполлон». Закладу надали можливість заробляти кошти наданням платних послуг. Їхній перелік та розрахунок (калькуляція) розглядатимуть на засіданні виконавчого комітету селищної ради.

  Продовжилося сесійне зібрання розглядом кадрових і земельних питань, питань управління майном комунальної власності селищної ради.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Звітував обласний депутат

  У роботі сесії взяв участь депутат обласної ради Микола Мисник. У прикінцевому питанні «Різне» він виступив зі світом про свою депутатську діяльність.

Фото без опису

  Всі кошти, які надаються обласною радою на виконання депутатських повноважень Микола Ілліч спрямовує  у громаду. Зокрема, за них був зроблений аналіз питної води у селах громади. Дуже актуальна річ. Результати вже є. Вони показують, що не скрізь вода є хорошою. Але ж люди не винні, що вони п’ють погану воду. Тому, як вважає депутат, громада має розробити рекомендації, де потрібно втрутитися, аби зробити кращим забір води. Сьогодні в країні є чимало програм, зокрема і з іноземними інвестиціями, які націлені на покращення якості води. Тож,  маючи «на руках» фахові аналізи, можна брати участь у таких програмах.

  Говорив депутат у своєму виступі про спільне єднання заради добрих справ. Він навів минулорічний приклад згуртованості, коли місцеві підприємці та просто небайдужі люди об’єдналися і пофарбували міст через Десну. Такими самими силами, переконаний Микола Ілліч, можна втілювати й інші проекти. Наприклад, увічнити пам’ять нашого найславетнішого земляка − гетьмана Дем’яна Ігнатовича. Микола Мисник має пропозиції щодо цього: в центрі Коропа встановити пам’ятний знак, у музеї розробити експозицію, перевидати книгу про гетьмана, яку написала місцева письменниця Валентина Михайленко.

  У «Різному» взяли слово і селищні обранці.

Фото без опису

  Вкотре підняв проблему необхідності свердловини  у Билці депутат Петро Тягнирядно. Одразу на засіданні Віктор Журавель доручив керівнику КП «Вода» Івану Бориску у місячний термін дослідити ситуацію та визначити, скільки коштів потрібно на будівництво свердловини. Кошти для цього, як зазначив селищний голова, обов’язково віднайдуть.

Фото без опису

   На зібранні були присутні члени виконавчого комітету, працівники виконавчого апарату селищної ради, старости старостинських округів, редактор районної газети «Нові горизонти».

Фото без опису

  …Ну і за традицією ще перед початком пленарного засідання оплесками привітали колег, які у міжсесійний період святкували дні народження і ювілеї. Це депутати Петро Демиденко, Віра Грицай, Олександр Хоменко, старости Іван Пупій, Олександр Хілько, Анатолій Гейко.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь