A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Життєва необхідність медоглядів працюючих

Дата: 28.01.2019 12:19
Кількість переглядів: 621

Фото без опису  За останній час значно зросла кількість випадків смерті працівників на роботі. Тільки в минулому році на території Бахмацького, Борзнянського та Коропського районів на робочому місці померло 7 працівників віком від 35 до 58 років.

  Одна з головних причин випадків смерті на робочому місці - прийом громадян на роботу без проведення попереднього та періодичного медоглядів.

  На виконання ст. 17 Закону України «Про охорону праці» наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007р. №246 затверджено Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій.

  Контроль за проведенням медоглядів в Чернігівській області здійснює відділ з питань гігієни праці Управління Держпраці у Чернігівській області.

  Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб.

  Порядок визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного медичного огляду осіб віком до 21 року незалежно від професії та виду робіт. Порядок стосується:

 - працівників підприємств, установ та організацій будь-якої форми власності, виду економічної діяльності та їх філій, інших відокремлених підрозділів;

- фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які згідно із законодавством використовують найману працю;

- осіб, які забезпечують себе роботою самостійно;

- лікувально-профілактичних закладів, які здійснюють медичні огляди працівників, спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів, які мають право встановлювати діагноз щодо професійних захворювань;

      Для організації медоглядів роботодавець повинен щорічно звертатись із заявою до Управління Держпраці. Її фахівці разом з представниками роботодавця та профспілки (уповноваженої працівниками особи) визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, та до 1 грудня складають відповідний акт. На підставі акту роботодавець протягом місяця складає у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичному медичному огляду за встановленою формою та узгоджує їх з Управлінням Держпраці.

  Один примірник списку залишається на підприємстві, другий – надсилається до лікувально-профілактичного закладу, який буде проводити медогляд працівників, третій – до Управління Держпраці, четвертий – до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

  Для проведення медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір з лікувально-профілактичним закладом.

  При прийнятті на роботу, переведенні на іншу важку роботу, роботу із шкідливими чи небезпечними умовами праці роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медичний огляд працівника за встановленою формою.

  Періодичність проведення медичних оглядів працівників визначено в Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичний) медичний огляд працівників та Переліку робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичний) медичний огляд працівників.

  За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) комісія оформляє заключний акт за результатами медичного огляду працівників, який складається у шести примірниках – один залишається у лікувально-профілактичному закладі, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, Управлінню Держпраці, робочому органу виконавчої дирекції Фонду.

  У відповідності до ст. 123 Кодексу законів про працю України на час проходження медогляду за працівниками зберігається місце роботи і середній заробіток.

  Якщо ж роботодавець допускає працівника, який обслуговує населення ,до виконання обов'язків без медичного огляду, то  він порушує санітарне законодавство, як і його працівник. За  це може бути оштрафовано як найманого робітника, так і підприємця-роботодавця.
Справи про адміністративні правопорушення, що підпадають під цю статтю, розглядають представники Управління Держпраці.

Микола Литвин, начальник Бахмацького відділення
управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України в Чернігівській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь