A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Куди рухається об’єднана громада і район

Дата: 13.12.2018 12:11
Кількість переглядів: 655

   Про це йшлося на засіданні Ради регіонального розвитку Коропського району, яке провели вчора, 12 грудня, у залі районної ради. Участь у заході взяв директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

  На зібранні були присутні члени Ради регіонального розвитку, керівництво районної ради, депутати обласної ради Микола Мисник і Володимир Селянський, посадові особи місцевого самоврядування, сільські, селищні голови, старости старостинських округів Коропської об’єднаної громади. 

 

 

  Про хід реалізації в районі завдань державної регіональної політики та реформи децентралізації розповіла заступник голови райдержадміністрації Валентина Саволєй. У її виступі детально йшлося про різні аспекти життєдіяльності району.

  2016 року на його теренах утворилася Коропська об'єднана територіальна громада. Очільник ОТГ Віктор Журавель під час засідання розповів, як вона жила, працювала, якими здобутками сьогодні можна похвалитися.

Отже, з часу утворення ОТГ:

    - проведений капітальний ремонт доріг комунальної власності – всього 5 кілометрів і 200 метрів.

 - відремонтовано приміщення під Центр надання адміністративних послуг, що нині успішно функціонує;

  - побудовано спортивний майданчик зі штучним покриттям у Коропі;

  - відремонтовані санвузли в опорній Коропській школі;

  - в школі йде перша черга заміни вікон на металопластикові;

  - закуплено класи фізики та математики до цієї ж школи;

  - придбано новий шкільний автобус для Оболонської школи;

  - проведено капітальний ремонт приміщень дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» у Коропі – кухонного блоку, прачки і центрального коридора;

  - замінені котли в Лукнівській ЗОШ;

  - проведені поточні ремонти шкільних спортзалів у Атюші та Карильському;

  - в Коропі проведене та встановлене відеоспостереження – 10 камер;

  - збудовано сцену на центральній площі селища для проведення культурно-масових заходів;

  - замінено опалювальні котли в Атюшівському, Шабалинівському сільських закладах культури;

  - відремонтовано зал засідань селищної ради і другий поверх адмінприміщення;

  - для комунального підприємства Коропської селищної ради закуплено техніку: екскаватор, два трактори МТЗ з відвалами, причепи, трактор «Слобожанець», автомобіль-самоскид МАЗ і МАЗ-сміттєвоз із відвалами, деревоподрібнювач.

   На все це за два роки використано понад 25 мільйонів гривень із субвенції на соціально-економічний розвиток територій, субвенції на формування інфраструктури громади, коштів освітньої субвенції та власних коштів громади.

    За два роки до районного бюджету на утримання закладів, що знаходяться на території ОТГ, передано понад 15 мільйонів – це 10 з половиною відсотків власних ресурсів громади.

  2017 року громада передала 200 тисяч до обласного бюджету на закупівлю обладнання для онкодиспансеру.

  Звітуючи, Віктор Журавель зупинився на цих основних за вагомістю і фінансовими затратами проектах громади. Звісно, зупинився і на наболілих проблемах, які всі жителі громади прекрасно знають. ОТГ дуже велика, тому й питань соціально-економічного розвитку, над якими треба працювати, дуже багато. Вистачає їх як і в центрі громади, так і в старостинських округах. Болісним питанням є стан наших доріг. Однією з першочергових проблем є необхідність реконструкції очисних споруд у Коропі, які  фактично не функціонують. Викликає занепокоєння стан питної води в  ОТГ, яку проаналізували в спеціалізованому столичному закладі. Результати, м’яко кажучи, не тішать… Тобто, нагальних справ дуже багато, і на все це потрібні чималі кошти.

  Але життя продовжується, громада розвивається,  зазначив у підсумку селищний голова, принагідно висловивши сподівання, аби наявне нині фінансування було хоча б на тому ж рівні і наступного року, а місцеві бюджети не «навантажувалися» функціями, переданими державою, а «працювали» на розвиток території.

  Про те, як на Коропщині впроваджувався освітня реформа під назвою «Нова українська школа», на засіданні розповіли начальник відділу освіти селищної ради Олег Курбанов та очільниця районної освітянської галузі Ольга Чернявська.

   Звичайно, на засіданні не могли залишити поза увагою тему децентралізації. Про неї йшлося у виступі директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка. На Коропщині сьогодні є 10 не об’єднаних рад. Фахівець наголосив на тому, що період добровільного об’єднання невдовзі мине, ніхто із них не залишитися в тому адміністративному стані, як є зараз. Зовсім скоро настане час ухвалювати адміністративні й територіальні рішення, тому необ’єднаним радам потрібно буде визначитися щодо подальшого шляху. На особисту думку фахівця, на Коропщині чітко «вимальовується» ще і Понорницька ОТГ. Але бачень і думок є дуже багато. І поки що вибір за самими радами.

  Завдання ж влади у такий період важливих і значущих реформ зводиться до того, аби люди не відчували жодного дискомфорту і мали необхідне соціальне забезпечення.

  − Що б там хто не говорив, але без заробітної плати і в холодному приміщенні людині байдужі всі реформи і досягнення регіонального розвитку, − зазначив директор Департаменту фінансів.

  Тому підвищення рівня соціального забезпечення людей має бути в пріоритеті роботи влади. А це цілком можливо за умови зокрема детінізації праці, залучення  в район коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення 
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь