A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Батуринська, Козелецька та Любецька громади розповіли про свої стратегічні плани

Дата: 26.11.2018 12:48
Кількість переглядів: 531

Головне завдання роботи над створенням стратегії розвитку громади – це знайти «точки росту» та «родзинки громади», трансформувати проблеми у завдання та проекти.

22 листопада Батуринська, Козелецька та Любецька об’єднані територіальні громади презентували свої стратегії розвитку. Ці три ОТГ працювали над стратегічними документами разом із експертами Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

У листопаді депутати Батуринської міської ради та Козелецької селищної ради на сесіях затвердили напрацьовані стратегічні документи. Любецька громада також планує найближчим часом прийняти стратегію розвитку.

За словами Ірини Кудрик, директора Чернігівського ЦРМС, стратегія розвитку допомагає громадам визначитися із напрямком куди їм рухатися далі, після об’єднання. «Під час роботи над стратегічним планом люди замислюються над майбутнім, оцінюють наявні ресурси та думають над ідеями для розвитку. Громада не повинна розвиватися хаотично, має бути план дій, «дорожня карта» змін. Чернігівський ЦРМС прагне бути максимально корисним для ОТГ. Наша команда допомагає громадам працювати над документом, супроводжує цю роботу на кожному етапі», - зазначила вона.

На думку Володимира Бойка, радника з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС, найважливішим під час розробки стратегічного плану розвитку громади є залучення громадян та реалістичність задуманого. Експерт зазначив: «Стратегічний план – це порівняно новий інструмент планування. І головна відмінність реалістичного стратегічного планування в тому, що можна дійти висновку, що завтра не обов’язково буде краще. Може бути і гірше. Але це реалії». На його думку стратегія не повинна бути ідеальною, вона має бути зрозумілою кожному жителю громади. Головне завдання, яке ставили перед собою розробники, це знайти «точки росту» та «родзинки громади», її унікальні особливості та перспективи.

Володимир Бойко також зазначив, що всі стратегічні плани громад синхронізувалися із стратегією розвитку держави.

Валентин Потеруха, заступник Батуринського міського голови, презентував стратегічне бачення розвитку Батуринської ОТГ та озвучив основні цілі громади на перспективу. Серед них він назвав розвиток туризму, смарт-спеціалізація, створення центру агропідприємництва тощо.

                           

«Всі громади, коли пишуть свою стратегію розвитку, в чомусь  схожі. Мабуть у своєму оптимізмі. Але головне, що дає стратегія – це конкретні цілі та завдання, щоб бачення стало твердженням», - сказав Валентин Потеруха.

З конкретних завдань на найближчі два роки заступник Батуринського міського голови назвав такі. «Продовження традиції проведення щорічного, але вже більш масштабно триденного фестивалю «Шабля». Батурин – це форпост української державності. Тому наш фестиваль під девізом гетьмана Мазепи «Же през шабля маєш» є продовженням традицій українського козацтва», - підкреслив Валентин Потеруха. У 2019 запрацює Центр надання адміністративних послуг за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Батуринська ОТГ стала учасником другої фази …. У 2020 році громада планує створити фонд комунального житла для залучення в громаду молодих науковців, підприємців та фахівців.

                          

Про цілі та завдання, які поставила перед собою Козелецька громада розповіла Інна Ярошенко, заступник Козелецького селищного голови. Вона презентувала стратегічне бачення розвитку громади, у якому йдеться, що «Козелецька громада – інвестиційно та туристично приваблива з козацькою історико-культурною спадщиною, що розташована на межі Полісся та Лісостепу на півдні Чернігово-Сіверщини…». Також громада прагне розвивати високотехнологічне сільське господарство та створювати продукцію, бути безпечною для життя та бізнесу, мати розвинуту інфраструктуру, надавати якісні освітні та медичні послуги. Не забули жителі громади і про розвиток спорту, сучасний відпочинок та дозвілля в українських національних традиціях.

                           

Робоча група у стратегії Козелецької громади прописала реалізацію 39 проектів, спрямованих на підтримку підприємництва, соціальної сфери, популяризацію здорового способу життя та спортивного напрямку. Крім того, тут планують використовувати сонячну енергію для енергоавтономії будівель комунальної власності.

                          

Сергій Пінчук, голова Любецької об’єднаної територіальної громади, поділився своїми враженнями співпраці з Чернігівським ЦРМС у написанні стратегії розвитку. «Жодна громада не зможе розвиватися, якщо не буде знати куди вона рухається, якими ресурсами володіє та чого хочуть її жителі, як дорослі так і маленькі», - сказав він. За його словами над стратегічним баченням працювали доволі довго, вивіряючи кожне слово. «А потім Ірина Кудрик запропонувала формулювання «Любецька громада – осердя Київської Русі…» і стратегічне бачення склалося», - розповів Сергій Пінчук.

                          

Стратегія розвитку Любецької громади знаходиться в процесі обговорення депутатами селищної ради і найближчим часом має бути затверджена на сесії. Серед пріоритетів громада для себе визначила розвиток зеленого та фестивального туризму, транскордонне співробітництво та формування індустрії гостинності. Серед «родзинок» - створення яхт-клубу.

                          

Експерти Чернігівського ЦРМС також розповіли, що в даний момент працюють над написанням стратегій розвитку спільно із Коропською та Сосницькою громадами, надають консультації Варвинській та Носівській громадам. Менська, Сновська та Михайло-Коцюбинська ОТГ вже мають затверджені стратегії, які вони напрацювали за підтримки Чернігівського ЦРМС та його експертів, і вже втілюють ті завдання та проекти, які прописані у документі.

                           

До Центру вже почали надходити заявки від громад, які бажають працювати над стратегічним планом розвитку в наступному році.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь