A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Безпека праці в осінньо-зимовий період

Дата: 20.11.2018 09:31
Кількість переглядів: 633

Забезпечення належного стану охорони праці та пожежної безпеки підприємства стає особливо актуальним в  зимовий період. Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів створює додаткову небезпеку виникнення пожежі. Роботодавець повинен прикласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва від пожеж в опалювальний період та переглянути порядок використання протипожежного оснащення .

   Дороги, проїзди до будівель, споруд, пожежних водоймищ, підступи до  пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння повинні бути завжди вільні та взимку очищуватися від снігу. Відповідальність за це несе керівник підприємства.

   В холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі можливе переохолодження організму людини та обмороження частин тіла.

    Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються в робочий час. Роботодавець відповідно до вимог статті 168 Кодексу законів про працю України, зобов'язаний обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників.

   У разі застосування будь-якого класу електронагрівальних приладів обов’язковим є виконання таких вимог:

- нові підключення струмоприймачів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;

- електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу;

- нагрівальні робочі частини цих приладів мають бути захищені від дотику з горючими матеріалами.

- для опалення невеликих приміщень, у тому числі закладів торгівлі, пересувних побутових приміщень (вагончиків) для будівельників, можуть застосовуватися масляні радіатори та електропанелі із закритими нагрівальними елементами. Такі прилади повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;

- забороняється залишати без нагляду працюючі електрообігрівальні прилади.

   Працівники зобов’язані дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства – такими є вимоги статті 14 Закону України „Про охорону праці”.

   Більшість причин настання нещасних випадків в зимовий період -   організаційні і в них переважає людський фактор, а саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність.

    В  зимовий період збільшується кількість випадків  падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод.

   Водію, який знаходиться за кермом транспортного засобу в ожеледицю, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автотранспорту.

  Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму в зимовий період є проведення на підприємствах позачергових інструктажів  для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів з безпеки дорожнього руху.

  Шановні страхувальники та застраховані! Пам’ятайте, всі травми на виробництві – наслідок порушення вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також  особистої безпеки працівників.

           

       Микола Литвин, начальник Бахмацького відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України в Чернігівській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь