A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Відзначили ювілей відомого на весь світ «зоряного мрійника»

Дата: 31.10.2018 17:02
Кількість переглядів: 812

  Фото без описуОстаннього дня жовтня 165 років тому в Коропі народився Микола Кибальчич – автор першої у світі схеми реактивного літального апарата. Сьогодні коропчани та гості селища взяли участь у заходах із відзначення ювілею особистості, що увійшла в історію і прославила малу батьківщину.

  Розпочалося святкування біля садиби Кибальчича, яка нині є меморіальним музеєм і де проводяться екскурсії.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Зазначимо, що з нагоди дати народження Миколи Кибальчича тут щорічно проводять інтерактивні заходи для всіх охочих. До цьогорічних святкувань долучилися поважні гості, яких представила у вітальному слові начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська. Це люди, які уособлюють науковий і творчий потенціал Чернігівщини й усієї України: члени товариства «Чернігівське земляцтво у місті Київ», літератори, історики-краєзнавці, митці, члени знімальної групи, що підготують документальний фільм про цей унікальний музей.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Для всіх гостей науковий співробітник музею Григорій Касьяненко провів ознайомлювальну екскурсію.

Фото без опису

Ми зібралися тут, аби не тільки пом’янути, а і привітати зі святом Миколу Івановича, − цими словами він запросив учасників свята до музею на огляд експонатів. Після завершення екскурсії почули про неї чимало хороших відгуків.

Фото без опису

  Визначальною традицією будь-якого Дня народження є святковий торт. Не обійшлося без нього і сьогодні. Смакоту із шоколадом та ананасами, з яскравим «космічним» дизайном приготувала коропський кондитер Юлія Лаврик. До речі, вже навіть важко увити якесь місцеве свято без її солодкого шедевра.

Фото без опису

Фото без опису

  Цікаву й пізнавальну вікторину провели для знавців життя Миколи Кибальчича Григорій Касьяненко та в.о. директора історико-археологічного музею Тамара Гриценко. Питання були не лише не банальними, а навіть несподіваними − як-от про перше кохання Кибальчича і чому вони з обраницею не змогли бути разом. Найкмітливіші отримували за правильні відповіді цукерки, а абсолютні чемпіони інтелектуального конкурсу були нагороджені «фірмовими» призами, один із яких – чашка із логотипом Коропа на згадку про прекрасний захід.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  На радість учасників зібрання вихованці ракетомодельного гуртка Центру дитячої та юнацької творчості, зробили під керівництвом Олександра Ульянченка кілька запусків моделей ракет. Діяльність такого «специфічного» гуртка у Коропі до цього часу для багатьох може бути дивиною. Але тільки не для тих, хто розуміє, що цим на Коропщині як батьківщині Миколи Кибальчича, котрого теж манили висоти й незвідане, бережуть «космічні традиції».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Учасники зібрання поклали квіти до пам’ятників Миколі Кибальчичу на території меморіального музею та в парку його імені. Вшанували й уродженця Коропа, маршала авіації Сергія Руденка, який зробив великий внесок у формування експозицію музею. До цього меморіалу також поклали квіти. Також сфотографувалися на згадку про подію.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Далі урочистості продовжилися у Коропському будинку культури. Приємним сюрпризом для всіх став яскравий виступ народного аматорського хорового колективу «Калиновий цвіт».

Фото без опису

Фото без опису

  Далі у залі будинку культури пройшов науково-практичний семінар, модератором якого була виконавчий директор ГО «Товариство «Чернігівське земляцтво в м. Київ» Тетяна Літошко.

Фото без опису

  Присутнім у залі вона презентувала спільний проект «Знати, берегти, любити» від Українського культурного фонду та Чернігівського земляцтва.

  Із 165-ю річницею народження М. Кибальчича всіх учасників дійства привітав в.о. голови райдержадміністрації Віктор Кузуб. Тамара Гриценка розповіла історію створення та діяльності меморіального музею, поділилася його нагальними проблемами.

Фото без опису

Фото без опису

  Діяльності молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» торкнувся у виступі керівник його регіонального відділення Іван Головешко.

  Про роль Кибальчича в розвитку вітчизняної космонавтики і його наукові надбання говорила письменниця і краєзнавець Валентина Михайленко.

   Також ішлося про перспективи розвитку музейної справи та загалом про вплив особистостей на зразок Кибальчича. що лягли в основу музеїв місцевого рівня, на формування патріотичної свідомості молоді. Завершився науковий захід дискусією.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь