A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Минулі досягнення – старт для нових здобутків у майбутньому

Дата: 28.08.2018 20:43
Кількість переглядів: 1121

Фото без описуТаким був провідний меседж сьогоднішньої традиційної серпневої конференції педагогічних працівників шкіл Коропської селищної ради, що відбулася в актовій залі Коропської школи. Під час заходу, як  це уже склалося з року в рік, обговорили здобутки та проблеми, окреслили завдання. У цьому заході взяли участь директори шкіл і їхні заступники, директори закладів дошкільної і позашкільної освіти, керівники методоб’єднань, учителі, які викладатимуть у перших класах.  Участь у конференції взяв також заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко. Про освітню галузь у цифрах і фактах, і про те, що чекає першокласників у новому навчальному році, ви можете прочитати у цьому матеріалі.

   Детально і тематично підсумував діяльність закладів освіти ОТГ у минулому навчальному році та окреслив пріоритети початкової освіти в умовах реформування нової української школи  очільник відділу освіти Коропської селищної ради Олег Курбанов. Із його виступу ми виокремили кілька наступних змістових блоків.

Фото без опису

Фото без опису

   Скільки шкіл у ОТГ?

  Сьогодні мережу закладів освіти Коропської селищної ради складають 17 навчальних закладів. Із них − 8 закладів дошкільної освіти, 8 − загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, 1 навчально-виховний комплекс і 2 заклади позашкільної освіти: центр дитячої та юнацької творчості і дитячо-юнацька спортивна школа.

Фото без опису

  Скільки виховується і навчається дітей?

  У ДНЗ виховується 324 дитини, що складає 70% від усіх дітей ОТГ віком від 3 до 6 років. Зокрема у закладах дошкільної освіти сільської місцевості виховуються 158 дітей. Усіма формами дошкільної освіти охоплені 357 дітей, а це 97% від усіх дітей ОТГ, яким від 3 до 6 років. Охоплення навчанням 5-річних дітей по ОТГ становить 100%.

  У школах ОТГ торік навчалося 1286 учнів. Середня наповнюваність класів – 12,2 (обласний показник − 17,7). У сільській місцевості – 8,9 (обласний – 10,1). У ОТГ діяло 6 малокомплектних шкіл, що становило 66% від загальної кількості закладів (показник у області – 48%).

 У Коропській ОТГ діє одна опорна школа – Коропська ЗОШ І-ІІІ ст. імені Т.Г.Шевченка.

 У школах громади була організована робота 16 груп продовженого дня (охоплено 475 учнів).

 Було організоване індивідуальне навчання за програмою загальної освітньої школи, де наповнюваність учнів у класі менша п’яти. А також для 6 учнів за висновками психолого-медико-педагогічної консультації.

Фото без опису

  Які успіхи у навчанні?

  Минулого навчального року атестати про повну загальну середню освіту отримав 91 учень. Із них було 3 «золотих» і 4 «срібних» медалістів. Претендентів на отримання медалей всього було 10 (3-є свої знання не підтвердили під час складання ДПА).

Свідоцтво про базову середню освіту отримали 120 учнів, з них із відзнакою – 7.

Фото без опису

  Скільки учнів сядуть за парти у вересні?

  За попередніми даними, 1331 учень буде навчатися у 2018-2019 навчальному році. З них 143 – першокласники.

  Що буде нового у навчанні першачків?

  Першокласники будуть навчатися за стандартами нової української школи. Цьогоріч починається реформа системи освіти, яка розрахована на 12 років.

  Реформу почали із навчання вчителів, які приведуть на свято Першого дзвоника школяриків у класи.

 Новими методиками вже озброєні 22 тисячі викладачів початкової школи країни. З них і 11 вчителів ОТГ, які пройшли двоетапне спеціальне навчання. А вчитель початкових класів Рождественської школи Любов Єрошенко в Чернігові навчалася як тренер, і вже потім передавала свій досвід колегами із Коропської та Корюківської ОТГ.

 Під час сьогоднішнього заходу Любов Іванівна детальніше розповіла про деякі новації.

Фото без опису

  Окрім того, спеціальне навчанням пройшли вчителі, які викладатимуть першокласникам англійську  мову.

   Освітній простір у новій українській школі має містити сім навчальних осередків (далі фото на прикладі класу Коропської школи)

 

Осередок навчально-пізнавальної діяльності (із партами та столами)

Фото без опису

Змінні тематичні осередки (дошки, стенди)

Фото без опису

Осередок гри

Осередок художньо-творчої діяльності

Куточок живої природи для проведення дослідів (як-от пророщення зерна, догляд за рослинами)

Зона відпочинку

Фото без опису

  Осередок вчителя (окрім меблів тут має бути ще і комп’ютер).

  Для впровадження реформи «Нова українська школа» були виділені кошти як державної субвенції, так і з місцевого бюджету. Для кожного першокласника були придбані нові парти та стільці (витрачено 146 тисяч 700 гривень), комп’ютерна техніка (117 тисяч 260 гривень). Також невдовзі будуть закуплені дидактичні матеріали на суму 147 тисяч гривень.

  Кожен першокласник також отримає по 6 «цеглинок» лего, які будуть використовуватися у динамічних паузах та під час фізкультхвилинок, розвиватимуть моторику і навчатимуть творчо мислити.

Фото без опису

- Проте, якими б сучасними не були  меблі, комп’ютерне обладнання чи дидактичні матеріали, багато чого залежить саме від учителя. Якщо він не готовий до впровадження реформи  то і справа ця не «піде». Але я впевнений, що наші вчителі підготовлені, тож у нас реформа успішно стартує, − поділився сподіваннями Олег Курбанов.

Які здобутки освіти Коропської селищної ради за підсумками минулого навчального року

- проведено частковий ремонт усіх шкільних автобусів;

торік у грудні за кошти на інфраструктурний розвиток громади було придбано новий шкільний автобус для підвозу учнів до Оболонської школи;

- проведено капітальний ремонт санвузлів Коропської школи (за кошти, виділені на соціально-економічний розвиток ОТГ);

- проведено капітальний ремонт коридорів Коропського ДНЗ «Дзвіночок»;

введено в експлуатацію восени минулого року новий майданчик зі штучним покриттям у Коропській ЗОШ; встановлено дитячий майданчик у Карильській ЗОШ;

- у всіх закладах освіти ОТГ проведено поточний ремонт приміщень шкіл і котелень (на суму 160 тисяч гривень із бюджету ОТГ закуплена фарба для ремонту).

Далі Олег Миколайович детально розповів про оздоровчу учнівську кампанію, харчування учнів, успіхи в олімпіадах та інших інтелектуальних і національно-патріотичних змаганнях, про результати атестації медпрацівників, підсумки ЗНО тощо.

Були окреслені і проблеми галузі та дотичні до неї, як ось несприятлива демографічна ситуація.

Про цікавий проект  колегам

   Про унікальну шестирічну співпрацю театру «Слово», діє при Карильській школі і театру «Ілюмінатор» (м. Чернігів) розповіла заступник директора Людмила Назаренко.

Фото без опису

  Цей соціально-педагогічний експериментальний проект «Софіт дружби і творчості» дав змогу учням школи відкрити в собі таланти, виступити на великих сценах, заслужити визнання. На жаль, цьогоріч, на 6-му році життя, проект може припинитися. Однак Людмила Олександрівна закликала представників шкіл сміливо освоювати нові сфери діяльності і спрямування й принагідно запросила співпрацювати із їхньою школою у справі туризму. Як відомо, учні Карильської школи – справжні знавці туристського «фаху».

Наші юні спортсмени  наша гордість

Уперше виступив на такій конференції перед педагогічним загалом директор дитячо-юнацької спортивної школи Сергій Іллющенко. На початку січня заклад позашкільної освіти був створений при відділі освіти Коропської селищної ради.

Фото без опису

  Сьогодні у спортшколі діє 5 відділень: відділення футболу, волейболу, настільного тенісу, боксу, легкої атлетики. У 19-х групах початкової підготовки навчаються 142 учні. До речі, це не лише юні коропчани, а і хлопці та дівчата з Карильського, Риботина, Атюші та Лукнова.

  Також із 1 вересня у спортшколі відкриється нове відділення – важка атлетика (тренером буде відомий рукоборець Вадим Смашний).  

  У своєму виступі директор ДЮСШ ознайомив присутніх із успіхами спортивних дарувань. У деяких видах спорту є дуже гарні здобутки.

  Наприклад, настільний теніс. Наша команда (Віталій Кривенко, Руслан Пономарчук, Микола Єременко) стала переможцем клубного чемпіонату області з н/т серед школярів. Є гарні результати в легкій атлетиці. Денис Бориско став чемпіоном області в бігу на 800 метрів. Срібним призером обласних змагань (400 метрів) став Артем Крючков.

  Від тренерського колективу і особисто директор ДЮСШ подякував за підтримку очільнику відділу освіти та директору Коропської ЗОШ Івану Головешку.

  Наостанок він звернувся до директорів шкіл із проханням направляти здібних та охочих займатися тим чи видом спорту учнів до коропської спортшколи.

Фото без опису

Вітання з новим навчальним роком

   Владу Коропської об’єднаної територіальної громади на заході представляв заступник селищного голови Василь Кравченко. На початку конференції він звернувся до її учасників, зазначивши наступне:

− Сьогодні майбутнє наших дітей – у ваших руках. Але пройде час, і вже наше з вами майбутнє буде в руках їхніх. Тому від того, як ви їх навчите, залежатиме життя всіх нас і нашого краю. Тож пам’ятайте про те, які великі надії покладає на вас суспільство, − сказав Василь Андрійович.

Фото без опису

   Також із нагоди початку нового навчального року від свого імені та від імені Коропського селищного голови Віктора Журавля він побажав педагогам міцного здоров’я, благополуччя, успіхів у роботі, терпіння, задоволення від праці і здібних та вдячних учнів.   

  Із вітаннями до своїх колишніх колег звернулася також і помічник-консультант народного депутата України Катерина Четверик.

   Також перед учительським загалом із власним баченням ходу освітньої реформи, розповіддю про здобутки своєї школи, вітаннями та побажаннями виступив директор опорної Коропської ЗОШ Іван Головешко.

Фото без опису

  Про соціальний захист вчительської спільноти доповів голова районного комітету профспілки працівників освіти Микола Свердлов

Фото без опису

Приємні миті нагородження

    За доброю традицією завершили захід врученням нагород.

  Отже, грамоти відділу освіти Коропської селищної ради вручили вчителю української мови та літератури Коропської ЗОШ Наталії Кривенко, вчителю фізичної культури Карильської школи  Андрію Медведю, заступнику директора Оболонської школи Ользі Федоренко, вчителю початкових класів Коропської школи Людмилі Нікитенко, вчителю початкових класів Карильської школи Ганні Ткаченко.

Фото без опису

  Були вручені також і профспілкові нагороди голові первинної профспілкової організації Атюшівської ЗОШ Людмилі Корзюк та голові первинної профспілкової організації Лукнівської ЗОШ Наталії Гезі.

Фото без опису

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь