Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У ювілей музею ласували тортом у вигляді мамонта

Дата: 14.09.2018 21:01
Кількість переглядів: 1488

Фото без описуСьогодні Коропський регіональний історико-археологічний музей святкував 25-річчя. Ювілей зустрів весело, змістовно, разом із багатьма дорослими і юними друзями. Із аналізом здобутків, окресленням перспектив. Тут було все: привітання та нагороди, розіграш призів, майстер-клас і концертна програма. А насамкінець ласуни, які завітали на свято, змогли взяти собі по шматочку унікального торта, який мав вигляд мамонта. І недаремно. Музей же історико-археологічний. А саме знайденими кістками мамонта Коропщина славиться на весь світ. Їх та численні інші цікаві експонати і зберігає цей храм історії, якому вже виповнилося чверть віку.

    Власне, сьогоднішня дата святкування обрана випадково, адже музей відчинив свої двері відвідувачам у травні 1993 року. Однак у вересні народився наш земляк, археолог, краєзнавець, словом – відома особистість Василь Єлисеєвич Куриленко, який і заснував цей музей. Тож організатори вирішили, що провести святкування зараз буде також чудовою ідеєю.

   А розпочався комплекс заходів у музеї. Тут відвідувачів зустріла виконуюча обов’язки його директора Тамара Гриценко. Розповіла про історію заснування, фонди, сучасні напрями роботи закладу. Представила нові виставки.

Фото без опису

Фото без опису

  Оскільки музей є майже ровесником української незалежності, то до сьогоднішньої дати тут організували виставки робіт, без яких не можна уявити нашу національну культуру – вироби із соломи (майстрів Василя та Інни Перепадь) та вишитих рушників Ольги Токарєвої. Звичайно, організували тут і стенд, присвячений засновнику.

Фото без опису

Фото без опису

  Оглянувши експозицію, гості поспішили до перегляду відзнятого на вулицях і в кабінетах Коропа  відеоопитування. Коропчан запитували: а що вони знають про музей? Як виявилося, знають, і досить багато, бо бували. На здивування, навіть гість Коропа відповів, що їх, музеїв, у нас два, і навіть назвав їх: окрім регіонального історико-археологічного діє ще і музей Миколи Кибальчича.

Фото без опису

   Після перегляду любителі хенд-мейд творчості разом із керівником гурткової роботи Центру дитячої та юнацької творчості Коропської селищної ради Оксаною Цупко виготовили із клаптика тканини по пташці щастя.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 Після цього епіцентр подій перемістився до  сцени на площі. Публіку ще раз привітала Тамара Гриценко. Подякувавши всім за візит на свято, вона висловила вдячність тим, хто всіляко підтримує музей і є його частими відвідувачами.

Фото без опису

Фото без опису

  − Музей уже понад рік підпорядковується Коропській селищній раді, − зазначила вона. – Чи змінився стан справ у ньому? Найперше, з чим ми звернулися до селищного голови Віктора Журавля це придбання мультимедійного проектора. Його нам надали. Звісно, коштів для повноцінного функціонування музею потрібно чимало. Але маємо надію, що ми не залишимося наодинці з власними проблемами. Адже музей це візитівка нашого населеного пункту. Кожен, хто переступить поріг, може побачити загальну картину життя в Коропі, не ходивши більше нікуди.

  Принагідно вона запросила всіх охочих до співпраці, аби разом зробити музей туристично привабливим, закликала надавати за нагоди цікаві експонати. І частіше відчиняти двері закладу.

   Ну а далі настав час для виступу гостей.

Зі святковим тортом завітала на свято помічник народного депутата Анатолія Євлахова Катерина Четверик.

Фото без опису

Вона повідомила присутнім новину: у Коропі на бетонній огорожі біля музею з’явиться мурал. Нині модно у великих і малих містах малювати на «глухих» стінах багатоповерхівок чи непривітних промислових споруд яскраві цікаві зображення із глибокими, часом філософськими ідеями, або ж просто естетично привабливі зображення. Ідея зробити щось подібне з’явилася в очільниці музею. Спонсорську допомогу для цієї цікавої справи уже надав депутат, а також коропські спонсори Олена Клімова та Олег Поладін.

   Намалює цей мурал місцевий художник. На стіну вже нанесена спеціальна грунтовка. Тож невдовзі в Коропі з’явиться цей арт-об’єкт. От тільки що там буде – поки тримають у таємниці. Але тим цікавіше!

   Із вітаннями, побажаннями та думками з приводу подальшого розвитку музейної справи виступили ті, хто вже багато років співпрацюють із музеєм: письменниця і краєзнавець Валентина Михайленко, депутат обласної ради Микола Мисник, директор Коропської школи Іван Головешко.

Фото без опису

  Зі сцени зачитали вітання від Петра Васильця, який у рік відкриття музею очолював районний відділ культури.

  Також в.о. директора музею вручила низку нагород за багаторічну тісну співпрацю.

Фото без опису

 

Фото без опису

  Від імені керівництва Коропської селищної ради із вітаннями виступили заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко та начальник відділу культури і туризму Людмила Самойловська. В.о. директора музею Тамара Гриценко і науковий  співробітник Григорій Касьяненко отримали з їхніх рук нагороди за сумлінну працю на благо історичної Коропщини.

Фото без опису

Фото без опису

  Також під час святкування назвали переможця вікторини, оголошеної тиждень тому. На всі запитання правильно відповіла коропчанка Наталія Ваніхіна, і отримала за це приз.  

Фото без опису

  Відбувся і розіграш лотереї, переможницею якої стала староста Карильського старостинського округу Наталія Хоменко. Для Наталії Іванівни виграний приз став неочікуваним доповненням  щасливої дати – дня народження її доньки.

Фото без опису

Фото без опису

  Порадувала всіх присутніх творчо-технічна команда Коропського будинку культури, представивши концертну програму із унікальними піснями, написаними про наш музей. Яскравими зірочками на сцені були і юні учасниці танцювального колективу «Флайт» ЦДтаЮТ (керівник Ганна Коджебаш) і солістка Яна Лужкова.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Який же день народження без торта? Його подарували для всіх підприємці Микола Гриценко, Олександр Макаренко і Сергій Пелюх.  Смачний святковий торт у вигляді мамонта спекла майстер кондитерського мистецтва Юлія Лаврик.

Фото без опису

  Отож свято вдалося, наш музей яскраво заявив про себе і продемонстрував, що має і може що показати і місцевим, і гостям.

Фото без опису

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь