Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Весело, цікаво й смачно відзначають Дні села

Дата: 27.08.2018 17:27
Кількість переглядів: 690

Фото без опису  Останньої літньої суботи Дні села відзначили одразу два села Коропської об’єднаної територіальної громади: Шабалинів і Оболоння. У кожного свята були свої особливості та цікавинки. Але і там, і там, а це відмічають і організатори, і гості, святкування пройшли «на ура!»

  День села  у Шабалинові святкують за традицією в останні вихідні літа ось уже майже півтора десятиліття. Перше дійство відбулося 2004 року, пригадує староста Микола Сальнюк. За цей час у цьому великому селі склалися деякі традиції святкування. Наприклад, тут день села починається незвично рано, порівняно з іншими селами. А стартують заходи із базарування і ярмаркування ще годин о сьомій.

   Далі, за декілька годин, традиційно відбувається концертно-вітальна програма. І цього разу чимало прекрасних концертних номерів подарували глядачам, яких забралася майже повна зала будинку народних традицій та дозвілля, талановиті аматори сцени. Виступали як дорослі, так і молоде покоління.

Фото без опису

Фото без опису

   На святі були не лише шабалинівці, а й гості звідусіль. Завітали на День села також старости сіл Коропської ОТГ – Атюші, Рождественського, Нехаївки, Риботина, сусіднього Пекарева Сосницького району.

   Двогодинне музично-розважальне дійство варіювалося зі словами вітань та врученням подарунків.

  Привітав шабалинівський люд особисто і від імені селищного голови Віктора Журавля його заступник Олег Мельоха.

Фото без опису

  Звичайно, із вітальним словом до односельців виступив староста Микола Сальнюк, згадавши у виступі історію та подякувавши спонсорам свята.

  Завдяки їм чимало жителів села отримали подарунки. Так, призом нагородили найстаршу жительку Марію Петрівну Дубатовк, якій Бог дав зустріти 100-річчя. Подаруночок отримала і родина наймолодшого шабалинівця – 2-місячного Максима Дубовика. Також подарунки й вітання отримали матері-героїні, батьки багатодітних сімей. Привітали ювілярів, шабалинівців, які святкують весільні річниці, воїнів АТО.

  Грошовий подарунок від старостинського округу отримав єдиний на все село фронтовик – шанований Михайло Іванович Горбач.

Фото без опису

  Тож свято було дійсно подарунковим. А ще – дуже смачним. Про приготування смаколиків подбали кухарі стаціонарного відділення територіального центру, школи та садочка, приготували для всіх безкоштовні пригощання. Були шашлик, млинці і пончики. Також можна було придбати інші наїдки та напої.

Фото без опису

  Для дітей працювали привізні атракціони – батути і тир. До речі, на святі було дуже багато малечі у національному вбранні. Любителі спорту змагалися на волейбольному майданчику.

   Увечері всіх чекала запальна дискотека під пісні гостей із Кролевця. Святкування тримало аж до ранку.

 

  Трохи молодшу традицію відзначення Дня села має Оболоння. 9 років тому тут уперше вирішили відзначити 610-ту річницю села. І відтоді збираються разом щороку.

  Одразу звертаєш увагу на те, що порівняно із іншими селами,  тут роблять значний акцент на активних розвагах. Ігри і змагання тривають не епізодично, а впродовж цілого дня і навіть у вечірній час.

  Так, із 10 ранку місцева малеча вже брала участь у квесті-грі. За годину вже і старші зібралися пограти у волейбол. Команді молоді і «вчорашніх» учнів школи протистояли старші жителі селі. І досвід у цьому змаганні переміг.

  Вдень відбувся цікавий конкурс на найсильнішого козака – хто швидше протягне воза. Тут уже лаври переможців дісталися молодшим учасникам. Були й інші силові змагання. Участь у них брали навіть місцеві «козачки».

  І у вечірньому підійманні гирі та перетягуванні каната змагалися навіть дівчата. Та ще і як завзято! Кажуть, одній місцевій жительці довелося пожертвувати каблуком від туфель… Шкода, але емоції і враження, мабуть, того варті.

  Але повернемося до денної програми. Пройшла вона в Оболонні надзвичайно вітально і пісенно. Поздоровлення  від себе і очільника Коропської селищної ради передав оболонцям заступник селищного голови Василь Кравченко. Побажав гарного святкування односельцям староста Володимир Гавриленко.

  Цьогоріч у Оболонні обрали особливий формат святкування, і вітали працівників організацій та установ, які обслуговують сільчан. Для них лунали музичні дарунки. Виступали цього святкового дня співочі гості із Вишеньок та Городища, місцеві аматори сцени. Дарував власні пісні уродженець Коропщини, а нині житель столиці автор і виконавець Володимир Урюпин. Із власними творами виступила член Чернігівського земляцтва у Києві Антоніна Гавриленко. Вона також передала книги бібліотеці та школі.  

  Концертна програма тривала аж 4 години. Але час промайнув непомітно і місцевий люд та гості дочекалися її завершення.

  Але увечері було продовження свята – ігри, дискотека і виступ солістки Коропського будинку культури Ірини Коротич.

  Дітям було чимало розваг, для охочих підкріпитися – вдосталь різних пригощань.

  Шурпа і компот усім була безкоштовно. Також можна було придбати млинці і зрази, приготовані місцевими господинями.

  Наступного року  Оболоння зустріне своє 620-річчя – черговий ювілей. Тож організатори  мріють про ще яскравіше, щедріше і захопливіше святкування.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

Фото Людмили Власко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь