Гостини у фанів борщу Городища
Таку назву мало сьогоднішнє дійство, що може змагатися за звання найсмачнішого на Коропщині. На свято Преображення (Яблучний Спас) у Городищі відбувся ІІ фестиваль борщу, що цьогоріч став регіональним, адже участь у ньому взяли представники навіть сусідньої області.
Ідею провести фестиваль, мабуть, найбільш української страви, в Городищі втілили рік тому. Смачне і музичне свято тоді припало до душі й жителям села, і його гостям. Тож і цьогоріч староста Наталія Антоненко і колектив сільського будинку культури на чолі із директором Світланою Власенко доклали зусиль для організації фестивалю. А він розширив свої розмахи. Більше стало учасників, більше стало борщу, пампушок та інших смаколиків. А до них – пісень та розваг.
Прибули на це смачне свято 5 команд учасників. Це співочий колектив «Любисток» із Лукнова, «Вишенька» із Вишеньок, «Троянди» із Краснопілля, «Десняночка» із Оболоння та «Чудо яблуня» із Кролевця Сумської області. Звісно, брали участь у фестивалі й господарі-городищенці – колектив «Берегиня». Завдання перед цими колективами стояло непросте. І борщ приготувати, та ще і творчо представити страву.
Оцінювало кожен виступ журі у складі заступника Коропського селищного голови Василя Кравченка, начальника відділу культури і туризму Людмили Самойловської та місцевого любителя цієї страви Сергія Лаврентьєва.
Ох і непросто їм було – визначити кращу страву. Адже, готуючи борщ, кожна господиня не тільки використала найкращі інгредієнти, а і вклала у приготування, якщо можна так сказати, душу…
Ось оболонський борщ зварила для конкурсу місцева жителька Галина Заліська – кухар зі стажем. А пампушки до її пісного борщу із квасолею та грибами напекла учасниця співочого колективу «Десняночка» Людмила Литвиненко.
Суперм’ясний борщ із Краснопілля приготувала художній керівник місцевого будинку культури Олена Самусь. Ще і вірша склала про страву, над якою чаклувала. А співочий колектив виконав авторську пісню.
Оригінальний борщ із грушками приготувала жителька Вишеньок і авторка рецепту Анна Кичко.
Не менш оригінальну страву, у складі інгредієнтів якої були навіть яблука, представили й колоритні кролевчани, пісенна творчість яких так припала до душі нашій публіці.
Ароматний лукнівський борщ із часничком приготувала художній керівник тамтешнього будинку культури Валентина Касьяненко із допомогою свого чоловіка.
Ну а цілих 50 літрів борщу зі свинячою ребринкою для всіх-всіх приготували городищенські господині Віра Капуста та Антоніна Навродська.
До представлення своїх страв кожен колектив підійшов дуже ретельно. Звучала пісня, іскрився гумор. Яскраво, святково, колоритно, по-нашому!
За смаковими якостями страви й художнім представленням журі визначило переможців. Нагороди їм вручила начальник відділу культури і туризму Людмила Самойловська. Перемогу фестивалю здобули гості-кролевчани. Почесне «срібло» у господарів – Городища. Третє місце журі надало Оболонню.
Після урочистої частини вітань і нагороджень свято продовжилося пригощаннями, музичними номерами та народними гуляннями.
Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради