A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Обласна очільниця «Укрпошти» була в Коропі. І ситуацію із подальшим функціонуванням пересувних відділень у кожному селі пообіцяла детально розглянути

Дата: 09.08.2018 20:28
Кількість переглядів: 923

   Фото без описуЧерез учорашній мітинг в Атюші, де місцеві висловили категоричне «ні» появі в селі пересувного поштового відділення замість стаціонарного, був запланований візит до Коропа очільниці філіалу Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олени Дорошенко. Тож сьогодні у залі засідань районної ради кожен із місцевих керівників, сільських голів і старост міг висловити їй свої зауваження до проходження реформи і залишити пропозиції та побажання. Чи ж  будуть вони почутими?

    Отже, вчора в Атюші дуже емоційно і навіть із блокуванням поштової автівки люди приймали працівників пересувного відділення, яке розпочало свою діяльність у селі тиждень тому. Висловлювали невдоволення, що без роботи залишаться троє із п’яти місцевих працівників пошти, а газети і пенсії не приносять вчасно.

   На цей бунт відреагували в області – сьогодні до Коропа завітала очільниця обласної «Укрпошти» Олена Дорошенко. На зустріч із нею зібралися селищний голова Віктор Журавель, голова районної ради Михайло Мазуренко, в.о. голови РДА Віктор Кузуб, депутат обласної ради Володимир Селянський, місцеві старости та сільські голови, депутати районної ради – голови постійних комісій і керівники фракцій. Прибула до Коропа також і ініціативна група жителів Атюші.

Фото без опису

Фото без опису

   Почала Олена Дорошенко свій виступ із завдань цієї реформи, яку чомусь почали із Чернігівщини – однієї із найбільших за територією областей країни і водночас найменшої за кількістю жителів.

   За її словами, президент  поставив пошті завдання  працювати з прибутком. Нині ж підприємство є збитковим.

- Із 2017 року «Укрпошта» є публічним акціонерним товариством. А за законодавством України ПАТ не може працювати збитково. Власником підприємства 100%-во є держава. Але субсидій, субвенцій, інвестицій держава не перераховує, − інформувала Олена Дорошенко.

    Тому для виходу із ситуації і провадять нову реформу.

    Суть змін: замість стаціонарних відділень у переважній більшості сіл області працюватиме пересувний пункт. До сіл із населенням менше 100 жителів він заїжджатиме раз на тиждень, до 500 − двічі, до 1200 − тричі, більше 1200 жителів − чотири чи п’ять разів на тиждень залежно від потреби. Якщо населення понад дві тисячі осіб, стаціонарне поштове відділення продовжує діяти.

   Наявний штат працівників пошти підприємству утримувати збитково. Хоч зарплати поштарів незначні (більшість трудяться не на повну ставку), але підприємство, за словами обласної очільниці «Укрпошти», відчуває на собі податковий тягар зі сплати ЄСВ. Тому і передбачаються скорочення.

    Запитань і зауважень із залу сьогодні також лунало багато. Вкотре заступилися за своїх листонош ініціативні атюшани, яким болить те, що їхніх односельців звільняють, а їхні дільниці обслуговуватимуть інші працівники.

Фото без опису

   Майже кожен сільський голова і староста розповіли про наявні недоліки роботи пересувного відділення (адже у нас є протяжні села з гористою місцевістю; нетутешні працівники пересувних відділень не встигають, а для роботи їм виділили кілька годин, тому що люди їх чекають в інших селах). Наприклад, староста Поліського Надія Солошенко просила змінити графік приїзду пересувного відділення, адже після обслуговування великої Атюші працівники уже фізично не встигають обійти все її село.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Інший бік проблеми − побоювання з приводу того, що частина жителів району, до яких поштова автівка приїде лише раз, залишаться без вчасно доставленої преси, висловила редактор районної газети «Нові горизонти» Людмила Ковальчук.

Фото без опису

   Ситуація дійсно серйозна: із нинішнім графіком роботи пересувних поштових відділень примірник газети, що виходить друком у п’ятницю, передплатники у деяких селах отримають аж наступного четверга.

   Емоційна зустріч тривала довго −  близько трьох годин. Чого ж вдалося досягти у ході дискусій?

   По-перше, атюшан, здається, де в чому почули. Принаймні, пообіцяли вивчити варіант залишити замість двох, як планувалося, все-таки трьох листонош. При цьому одна з них, як і раніше, обслуговуватиме довколишні села старостинського округу, і автомобіль туди не посилатимуть  

  По-друге, Олена Дорошенко пообіцяла переглянути графіки роботи кожного пересувного відділення і розглянути особливість кожного села.

    По-третє, усі сьогоднішні маршрути пересувних відділень пообіцяли підлаштувати під окрему ситуацію. Приміром, замість того, щоб їхати автівкою із поштарем із Мени у Лебедин, залишити цю роботу нехаївській листоноші.

   За її словами, сьогодні автомобілі поїхали всюди, бо не можна зрозуміти, де є в них потреба, а де її нема. Але і з приводу цього в учасників засідання теж виникли запитання до Олени Дорошенко. На думку голови райради Михайла Мазуренка, початкова проблема реформи в тому, що була провалена інформаційна кампанія і не було достатнього ознайомлення зі специфікою роботи поштарів у кожному селі. Але головна помилка реформування, як він вважає, в тому, що для старту обрали саме Чернігівщину −  регіон із неоднорідною специфікою та напруженою демографічною ситуацією.

    Насамкінець Коропський селищний голова подякував Олені Дорошенко за діалог і висловив думку про те, що із цієї реформою все ж не потрібно поспішати.

Гадаю, вам  варто відпрацювати осінній і зимовий періоди, побачити особливості роботи поштових відділень у цей час, аби не допустити погіршення надання поштових послуг у селах, − зазначив Віктор Журавель.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь