A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Короп ярмаркував: як завжди – смачно та весело, з особливою увагою до місцевих традицій і талантів

Дата: 30.07.2018 11:12
Кількість переглядів: 2180

    Фото без описуУ суботу в середмісті Коропа уже вшістнадцяте яскраво засіяла зірка Миколаївського ярмарку. Акцент під час проведення цьогорічного свята вирішили зробити на національних традиціях, а особливо −  місцевих. Тож їм було відведене чільне місце і в традиційному проходженні громад ярмарковою площею, і в облаштуванні куренів, і в костюмах та святковій кухні.

  Але перед початком свята ранкова погода, здавалося, не передвіщала нічого хорошого для ярмаркувальників… До запланованого старту свята лишалися буквально лічені хвилини, а дощ ніяк не хотів поступатися місцем господаря дійства.  Мокли люди, хтось ховався під парасольками та в укриттях, мокли костюми, атрибутика, ніби й настрій поволі стікав униз разом із водяними потоками… Стільки зусиль, часу на підготовку. Невже погода все так легко зіпсує? Але ці побоювання виявилися марними. Ніби на замовлення негода припинила своє ранкове свавілля, коли  хресним ходом зі Свято-Успенського храму віряни несли до центральної сцени чудотворну ікону Святителя Миколая.

Фото без опису

   Є цілком реальне і водночас неймовірне пояснення, чому коропчани святкують саме в липні, у розпал жнив, коли вдосталь сільської роботи.

…1848 року  Короп безжально косила холера. Сподіватися можна було тільки на диво.  І тоді з Рихлівського монастиря була принесена чудотворна ікона Святителя Миколая. Священики із парафіянами хресною ходою пронесли її навколо міста, і таке диво відбулося − епідемія припинилася.  У пам’ять про це чудо і з’явився в Коропі Миколаїв день, що став ярмарковим. Про це не могли забути засновники сучасної ярмаркової традиції Коропа, пишучи 2001 року початок новітньої історії цього чудового свята...

   Тому святій іконі на ярмарку відведена особлива роль, і все дійство починають із освячення та молитви. От і цього разу священнослужителі першими привітали всіх, хто зібрався на свято.

Фото без опису

Фото без опису

    Урочисто відкрив цьогорічний ярмарок селищний голова Віктор Журавель. У своєму виступі він наголосив на тих ювілеях, якими було увінчане цьогорічне святкування: 170-років від часу проведення хресної ходи, з якою пов’язують перемогу над смертельною пошестю, і 350-річчя від обрання гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича (Многогрішного), який, за свідченням істориків, є уродженцем саме Коропа.

Фото без опису

Фото без опису

   Також селищний голова подякував українським захисникам східних рубежів країни за можливість мирно і безпечно святкувати, а всім присутнім побажав гарних вражень:

  − Сьогодні на цьому святі оживе наша історія, у всій красі постануть місцеві віковічні традиції, прадавні звичаї. А також розквітнуть таланти нашого краю! Хочу, аби в  кожного жителя Коропщини серце пройнялося гордістю за наше славне минуле, і за наших чудових, здібних і талановитих людей, які роблять сьогодення нашого рідного краю яскравим! – зазначив Віктор Журавель.

   Вітання землякам адресував і голова районної ради Михайло Мазуренко. Урочистої миті він вручив двом присутнім на святі володарям звання «Почесний громадянин Коропського району» Івану Пилипцю та Анатолію Савонову спеціальні відзнаки.

Фото без опису

    Привітали жителів краю і поважні гості із чисельної делегації: серед них − перший заступник голови обласної ради Вадим Мельничук, народний депутат України Анатолій Євлахов, Почесні громадяни Коропа Анатолій Карацюба і Віктор Ковтун, депутати обласної ради Микола Мисник і Дмитро Блауш, міський голова Шостки Микола Нога, заступник керівника Чернігівського земляцтва в місті Київ Сергій Ковтун.

Фото без опису

    Гості були дуже щедрими на подарунки. А із рук народного депутата головний лікар Коропської ЦРЛ Стефанія Миронова за заслуги перед українським народом отримала Грамоту Верховної Ради України.

Фото без опису

Фото без опису

   Після урочистої частини розпочалося карнавальне проходження, якого завжди очікують на Миколаївському ярмарку чи не найбільше. Поважною і впевненою ходою пройшли площею гетьман Многогрішний, легендарна коропська «знаменитість» Баба Калачиха, історичні постаті, образи яких втілили жителі Коропа (переважно працівники апарату селищної ради) і району.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Далі пройшли наймузичніші, найталановитіші,  найсильніші й непереможні – учасники духового оркестру, вихованці центру дитячої та юнацької творчості,  тренери та юні  спортсмени ДЮСШ.

Фото без опису

Фото без опису

  Ярмаркову ходу територіальних громад відкрила Атюша, її козаки і козачки, староста, який «приміряв» образ гетьмана.

Фото без опису

   Риботин продемонстрував цікавий обряд із водіння куста.

Фото без опису

  Справжню гумористичну виставу показали дотепні вишеньківці. Краснопілля нагадало про свої славнозвісні традиції засолювання овочів.

Фото без опису

   Ну а у проходженні Билки була солідна доза самоіронії. У народі за жителями села закріпилася назва «палії» − нібито через «традицію» розв’язування побутових міжусобиць за допомогою підпалів. Але вони не ображаються через це – гордо несуть величезний муляж сірників ярмарковою площею.

Фото без опису

   Веселі радичівці продемонстрували, як святкували колись у селах другий день весілля. Сохачани похвалилися витворами місцевих умільців, а Нехаївка зачарувала незвичним танком. Цілим табором прибуло на ярмарок Будище. Городище показало, як правильно рухатися, коли звучить реп.

Фото без опису

Фото без опису

   Лукнів пожартував над любителями чарчини. А у Вільному на ярмарку гуляли народне весілля. В Оболонні намагалися продати дружину, покошичани ж перед усією Коропщиною завили, як пишаються своїм багатством – щасливою дітворою.

Фото без опису

Фото без опису

    Святкову ходу продовжили хлібороби з Рождественського і хазяйновиті карильчани, охочі пригостити кожного варениками. Завершили веселе проходження сільських громад козаки із Шабалинова.

Фото без опису

Фото без опису

  Але цей парад – лише яскрава частинка всього того, що відбувалося в Коропі святкової днини. Далі на сцені розквіт у чудовому виступі місцевий народний аматорський колектив «Калиновий цвіт». Чималу армію глядачів  привабив  і виступ Чернігівського народного хору, артистів обласного філармонійного центру.

Фото без опису

   А тим часом активне життя вирувало і в облаштованих куренях. І пісню співали, і пригощали, ще і чарчину гостям наливали! Також у куренях лилася пісня, і ноги самі просилися в танок.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   У кожної громади для глядачів був свій «майстер-клас». Із краснопільського куреня неможливо було вийти без здобутого вміння засолювання овочів, у Вишеньках навчали варити куліш. В Оболонському курені ділилися рецептом приготування карасів у сметані, як у столичному ресторані. Інші села представляли майстер-класи із в’язання, виготовлення оберегів; будищани вчили заварювати чаї від усіх хвороб, жителі Билки – пекти східні млинці, а нехаївські господині ділилися секретом приготування особливих вареників. Такі ярмаркові «уроки» у кожному курені – новинка цьогорічного дійства.

Фото без опису

Фото без опису

  Чим ще вирізнялося цьогорічне свято – так це великою кількістю різних атракціонів та розваг для дітей та молоді.

Фото без опису

   Просто шаленою популярністю користувалася фотозона, підготовлена відділом сім’ї, дітей, молоді та спорту селищної ради разом із юними активістами.

Фото без опису

Фото без опису

  Під час ярмарку зі сцени оголосили та нагородили сертифікатом на сувенірну продукцію переможця відкритого творчого конкурсу на визначення кращого логотипа та слогана  Коропа. Лідером інтернет-голосування став коропчанин  В’ячеслав Балакін зі слоганом «Короп – моє містечко».

  Коропське свято вабило красою та барвистістю вбрання як артистів, так і гостей. Багато хто одягає на ярмаркування вишиванки.

Фото без опису

Фото без опису

   Жваво купували і продавали в улюбленому місці ярмаркових «шопоманів» − Містечку майстрів. Поряд із привізним крамом  свої вироби пропонували місцеві автори рукотворних див.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Картини на тему мальовничої коропської природи представляла харківська художниця, член Національної спілки художників України Галина Хмель. Ці полотна написані на нашій землі напередодні ярмарку. Такий невеликий пленер організував депутат обласної ради Микола Мисник.

Фото без опису

   Поряд свій роман про коропську минувшину презентував наш земляк Володимир Ворона − переможець літературного конкурсу «Коронація слова-2018».

Фото без опису

   Готові безкоштовно виміряти тиск представники районного відділення Товариства Червоного Хреста. Свою діяльність представляли на ярмарку також і інші організації краю.

Фото без опису

Фото без опису

   Ще одна ярмаркова новинка − силове шоу від Заслуженого майстра спорту України Олександра Пеканова. Публіка була у захваті!

Фото без опису

Фото без опису

   Гуляли, веселилися в куренях, розважалися,  купували – так і вечір настав. Усе відзняте  на камеру за день ввімкнули для показу на великому екрані – хто пропустив, міг переглянути.

    На вечірню програму на центральну площу зібралося багато глядачів. Концертну програму розпочали співочі земляки.

Фото без опису

Фото без опису

  І найочікуваніше  пісенні вітання з нагоди свята коропчанам подарував Народний артист України Павло Зібров.

Фото без опису

Фото без опису

   Ті ж, кого за день не втомила ярмаркова метушня, аж до ранку витанцьовували під сучасні ритми від ді-джеїв, серед яких був і частий гість Коропа dj Urban.

Фото без опису

   Більше фото та відео – на офіційній сторінці Коропської селищної ради у Фейсбук.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь