A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Доторкнулися до творчості українського камбоджійця

Дата: 17.07.2018 22:24
Кількість переглядів: 1337

    Дуже неординарна і напрочуд цікава подія відбулася сьогодні в Коропі – презентація виставки українського художника, уродженця Королівства Камбоджа Ук Дара Чана. Ті, хто завітав до читальної зали центральної районної бібліотеки, змогли не лише переглянути незвичні казкові полотна, а й поспілкуватися із митцем − професійним графіком і живописцем, щирою і привітною людиною. Виставка, до речі, діятиме до 10 серпня. Тож завітайте за нагоди.

    Короп – лише третій населений пункт області, де експонуються картини камбоджійця, хоча в інших регіонах України багато де є його роботи. На Чернігівщині ж унікальну виставку змогли побачити поки лише жителі обласного центру та Ічні. Проходить вона під егідою Міністерства інформаційної політики України і голови облдержадміністрації за організації Департаменту культури та туризму, національностей та релігій ОДА і Громадської організації «Українська ініціатива», членом якої є художник. Представили його присутнім начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Департаменту Лариса Латіна і голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко. Організації виставки у бібліотеці сприяло керівництво відділу культури і туризму РДА.

     Камбоджа – географічно віддалена від нас країна, що знаходиться в Індокитаї, межує із В’єтнамом, Тайландом і Лаосом. Країна пережила за свою історію чимало потрясінь і кривавих революцій, потерпала від дій страшного тирана. Родина художника, одна із найзаможніших у королівстві, під час революційних подій опинилася у вигнанні на межі існування. Юність чоловік провів у джунглях поряд із хижаками. Про що він і розповів відвідувачам.

    Тамтешні жителі сповідують буддизм, а їхня культура давня й унікальна, чимало просто неймовірних пам’яток архітектури належать до об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Незвичні споруди і таємничо-містичну природу автор написав на полотні. До речі, із уяви. У своїй рідній країні художник не був уже багато років. Хоча, по своєму рідною для нього стала вже і Україна.

    До сьогоднішнього відкриття виставки полотна експонувалися у бібліотеці тиждень Відвідувачі звернули увагу на розміри картин, оцінили майстерність виконання і «світло», яке вони промінюють. А ще вони помітили поряд із екзотичними сюжетами наші, українські. Дівчина у вінку і жінка в хустці, мати з немовлям, портрет Тараса Шевченка.

Звідки таке поєднання культур? Як узагалі камбоджієць потрапив до нас?

     Річ у тім, що Ук Дар Чан уже багато років, із 1985-го, проживає в Україні. Опинився тут у 24-річному віці після успішного закінчення художнього вишу у себе вдома. Свого часу активно діяли програми міжнародного обміну студентів, тож найздібніші мали змогу продовжити навчання за кордоном. Каже, хотів потрапити в ті краї, пейзажі яких зображували на полотнах його улюблені художники Шишкін, Рєпін, Айвазовський... Вибір героя нашої розповіді впав на частину тодішнього СРСР − Україну, а саме її столицю. На переконання гостя, менталітети двох народів дуже схожі. Та ж щирість, гостинність, готовність прийти на допомогу… Так сталося, що в Києві камбоджієць зустрів свою майбутню дружину, донеччанку. Тому й на батьківщину, де залишилася рідня, чоловік не повернувся, а осів тут. Має інтернаціональна сім’я двох дорослих дітей.

    Нині митець проживає в місті Березань на Київщині. Ук Дар Чан викладає дітям живопис у художній школі. Він член національної спілки художників України. Фахово займається спортом: міжнародний інструктор таеквон-до, дворазовий чемпіон Європи, президент спортивного клубу «Нага».

     Відвідувачі заходу були в захваті від знайомства із гостем і його роботами. Вони із задоволенням запитували його про життя, творчість, культуру і звичаї незвіданої далекої Камбоджі, цікавилися  враженнями про життя в Україні і ставленням до її громадян та культури. До речі, хоч і говорить чоловік російською, але українську розуміє майже 100%-во. Тож спілкування вдалося.

    У всіх зацікавлених є нагода переглянути його роботи.  Час ще є – виставка діятиме ще понад 3 тижні, до 10 серпня.

 Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь