A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Свято, що поєднало теперішнє, минуле і майбутнє

Дата: 17.07.2018 14:41
Кількість переглядів: 21318

   Цьогоріч у всіх населених куточках Коропської об’єднаної громади особливо активно відзначають Дні села. Святкують навіть там, де традицію збиратися разом уже і призабули… До цих сіл, як не дивно, відносилася і велика Атюша. День села востаннє тут відзначали багато років тому, уже навіть важко пригадати, коли востаннє це було. Та минулої суботи після багаторічної перерви довгоочікуване свято відбулося. Яскраво і водночас душевно, з небаченим розмахом і продуманою до найменших дрібниць організацією. Так Атюша не гуляла, мабуть, за всі роки Незалежності.

Шалений аншлаг

   Підготовку до свята організатори на чолі із старостою Станіславом Пилипцем і колективом будинку культури розпочали задовго до цього липневого дня. Причепурили Атюшу, сценарій продумали, лавки-столи для гостей встановили. Місцеві бачили кілька разів навіть відеооператора в селі, пішов від хати до хати розголос: фільм знімають… Ажіотаж довкола свята наростав, наче снігова куля, що котиться згори. Цілими родинами ішли-їхали на свято люди. Були гості із сусідніх сіл, Коропа. Поз’їжджалися здалеку до рідних і друзів вихідці із села.

   Усіх їх у центрі зустріли дві композиції, встановлені спеціально до свята: викладений із квітів-соняшників тризуб і фігури козака і дівчини у людський зріст.

   Дві виставки розгорнули у фойє будинку культури: ретро світлин, і вишитих шедеврів – і тих, що, мабуть, при світлі каганця вишивалися, і сучасних робіт.

… У будинку культури ніде, як кажуть, і яблуку було впасти. Всі прикипіли поглядом на сцену, де на великому екрані демонстрували фільм «Примаки» кіноаматора із сусіднього Жовтневого Дмитра Козла. Нема уже серед нас талановитої людини, але його творіння – у душах людей. Миттю впізналися з екрану знайомі обличчя, покотився заповненою залою сміх...

   Завершився фільм  − почали змінюватися одна за одною фотографії: як будувалося село, як розвивалося. Далі на екрані пішла розповідь про сучасну Атюшу. Гарний зворушливий фільм «Атюша – найкраще місце на землі» зняв для земляків (до речі, на безоплатній основі) відеооператор Віктор Кобизський. Із його допомогою старше покоління пригадало часи розквіту рідної Атюші (про що розповів на камеру в минулому голова колгоспу Іван Пилипець), а молодь змогла дізнатися багато нового про своє село.

   Вийшли на сцену гості. А їх на свято завітала потужна делегація: селищний голова Віктор Журавель, голова районної ради Михайло Мазуренко, депутат обласної ради Володимир Селянський, помічник-консультант народного депутата Анатолія Євлахова Катерина Четверик. Всі вони звернулися до присутніх у залі зі словами вітань, висловили вдячність організаторам за подароване для людей свято.

Почесним гостем був на святі був і генеральний спонсор дійства – директор приватного підприємства «Коропські аграрні інвестиції» Микола Адаменко. Йому, а також всім іншим спонсорам староста Станіслав Пилипець, який взяв вітальне слово, щиро подякував.

   Після невеликої урочистої частини почалися яскраві миті концертної програми, підготовленої юними і дорослими аматорами сільської сцени. Музичне вітання атюшанам адресувала і начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська. А ще вона вручила подарунки учасницям жіночого співочому колективу «Джерело», якому цьогоріч виповнюється 25 років.

…Щемлива мить, проймає до сліз. Згадали на святі і тих, хто, можливо, був би разом із односельцями в цю радісну мить. Але… Хвилиною мовчання вшанували всіх полеглих на полі бою в різні роки, загиблого в зоні АТО Станіслава Ковтуна… До пам’ятного обеліску й меморіальних знаків діти поклали траурні гірлянди.

  Привітали 11-х місцевих учасників бойових дій в зоні АТО, маму Станіслава Ковтуна Тамару Петрівну, батьків загиблого воїна-афганця Михайла Кравченка.

Подарунків майже 80

     Взагалі, свято було дуже щедрим на сюрпризи. Призи вручили батькам 19 багатодітних родин, де виховуються 59 діток; найстаршій жительці села 96-річній Парасковії Климівні Приходько і родині наймолодшої Ірини Чорнобай, якій трохи більше двох місяців. Подарунки вручили також трьом родинам, де виховуються дітки до року. Привітали сімох ветеранів праці, трьох жителів села, які мають високі відзнаки у сфері освіти й науки. Презенти вручили і родинам, де виховуються дітки із інвалідністю, чотирьом атюшанкам, які мають звання «Мати-героїня». Подарунок приготували також і парі, яка святкує цьогоріч «діамантове весілля» – 60 років спільного життя; чотирьом парам, які відзначають «золотий» (50 років) і ще п’ятьом, у яких «срібний» (25 років) ювілеї.

   Поздоровили також десятьох липневих іменинників-ювілярів. Вручили подарунок Заслуженому працівнику культури Ганні Сушко. Нагородили трьох переможців конкурсу на краще обійстя і сім’ю Василя Олексійовича і Галини Михайлівни Карацюб, які за власною ініціативою облаштували дитячий майданчик біля дому.

   Село велике, «номінації» багато, і людей, вартих нагороди, також. Святкового дня роздали майже 80 подарунків!

   Нагородження супроводжувалися вдало підібраними до кожної із «категорій» художніми номерами. І, звичайно ж, бурхливими оплесками.

80 літрів кулешу, 40 літрів чаю і 350 булочок аби всі були ситими

   Після урочистостей і концерту гості поспішили надвір. Організатори завчасно подбали, аби кожен зміг підкріпитися. Для цього приготували наїдки й чай і ними частували всіх охочих.

   На кухні СВК «Правда» кухарі Олена Курінська, Лідія Савич і Олександра Сергієнко приготували 80 літрів кулешу і 40 літрів картоплі. Насмажили також вдосталь млинців зі шкварками і заварили 40 літрів чаю. До запашного напою 350 булочок випекли на Коропському хлібзаводі. На Ніжинському заводі замовили для свята два короваї. Була і виїзна торгівля, вабив до мангалу шашличний аромат. Тож голодним не лишився ніхто. Приємно, що аби людям було де розміститися, подбали про сидячі місця і столики.

   А за культурну програму взялися співочі гості із Сохачів, які і піснею підбадьорили, і гумором звеселили.

   Дехто ж і сам вирішив невеликий концерт імпровізувати. І полилися  відомі улюблені мелодії…

Розіграли мультиварку. Танцювали аж до ранку

    Пообіді розпочався розіграш святкової лотереї. Аж 300 лотерейних квитків сільчани до одного розкупили за 2 тижні. І майже всі учасники зібралися й терпляче чекали результатів! А розіграш, до слова, тривав аж понад дві години! Та із енергійною ведучою Яриною Крупиною цей час пролетів майже непомітно. Чудові призи, серед яких мультиварка, фен та деяка інша дрібна техніка, знайшли власників.

   Весь день до самого вечора не злазила малеча з батутів та надувної гірки. Аж чуби помокріли. Хлопці також із задоволенням постріляли в тирі.

…Сонечко котилося до обрію, і люди потроху розходилися додому поратися по господарству. Але ненадовго. Увечері атюшани зібралися знову на концерт і дискотеку. До ранку розважали публіку гурт «Норд Леді» (Риботин), «Сувенір» (Атюша), співочі хлопці із гурту «Червона шапочка».

   Додому багато хто потрапив уже на світанку.

   Кілька днів минуло після свята, а розмови про нього не вщухають. Так сподобалося атюшанам все побачене і почуте. Радо сприйняли вони звістку про те, що День села тут тепер буде традиційним. Святкуватимуть його щороку в першу після завершення Петрового посту липневу суботу.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь