A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

ПРИЙОМНА СІМ'Я, ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ

Дата: 04.07.2018 17:39
Кількість переглядів: 1329

    Прийомна сім'я −  це одна із форм влаштування дітей, в якій прийомні батьки беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти живуть у такій сім'ї до досягнення повноліття або до 23 років, якщо вони навчаються у ВУЗі.

  Дитячий будинок сімейного типу формується і діє за таким же принципом з різницею, що дітей може бути розміщено від 5 до 10.

   Діти, які виховуються у прийомній сім'ї або в будинку сімейного типу не втрачають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, за ним зберігаються всі пільги, передбачені законодавством України. Прийомні батьки допомагають підтримувати контакт дитини з її біологічними родичами (якщо таке спілкування безпечно для дитини), а в разі відновлення батьків у батьківських правах, дитина буде повернута в біологічну сім'ю.

   Прийомна сім'я та дитячий будинок сімейного типу є тимчасовою формою влаштування дитини, оскільки розглядаються варіанти повернення його в біологічну сім'ю або усиновлення іншими людьми (при встановленні контакту).

   На сьогодні на території Коропської ОТГ ефективно функціонують 3 прийомні сім’ї, в яких виховується 6 дітей та 2 дитячі будинки сімейного типу в яких виховується 15 дітей     

ЯКІ КРОКИ ДО СТВОРЕННЯ ПРИЙОМНОЇ СІМ’Ї ЧИ ДБСТ?

КРОК 1. Звернутися в центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за місцем свого проживання для отримання консультації, проходження співбесіди та подання документів:

         1.заява із зазначенням інформації про наявність або відсутність кредитних зобов'язань;

         2. копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;

         3. довідка про склад сім'ї (форма 3);

         4. копія свідоцтва про шлюб;

      5. довідка про стан здоров'я кандидатів у прийомні батьки та членів сім'ї, які проживають разом з ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра;

       6. довідка про доходи потенційної прийомної сім'ї за останні шість місяців або довідка про подану декларцію про майновий стан і доходи;

         7. довідка про наявність/відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов'язань;

       8. довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів; (видається після проходження навчання)

         9. письмова згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім'ї, засвідчена нотаріально.

КРОК 2. Спеціаліст центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді повинен скласти акт обстеження житлово-побутових умов, який буде у Вашій справі.

КРОК 3. Проходження навчання з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в обласному центрі соціальних служб для сім'ї дітей та молоді. Після проходження курсу Вам буде видана довідка про його проходження, а також рекомендація центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення Вас як кандидата в єдиний банк даних.

КРОК 4. Засідання Комісії по захисту прав дітей, на якому розглянуть Вашу заяву і документи, видадуть Рішення про створення прийомної сім'ї.

КРОК 5. Пошук дитини. Служба у справах дітей за місцем Вашого проживання дасть інформацію про дітей, які перебувають на обліку і можуть бути влаштовані у прийомну сім'ю (дитячий будинок сімейного типу), видає направлення на знайомство і встановлення контакту з дитиною з урахуванням віку прийомних батьків (на момент досягнення батьками пенсійного віку дитина досягне повноліття) і з урахуванням рекомендацій за результатами навчання.

КРОК 6. Засідання Комісії з захисту прав дітей, на якому буде винесено рішення про влаштування у прийомну сім'ю дитину, з якою встановлено контакт.

КРОК 7. Прийомна сім'я (дитячий будинок сімейного типу) протягом всього свого існування супроводжується соціальним працівником, який допомагає вирішувати емоційні, поведінкові труднощі дітей.

         Якщо Ви маєте знання, бажання та можливість допомогти дітям відчути тепло домашнього затишку звертайтесь до відділу сім’ї, дітей, молоді та спорту Коропської селищної ради або відділ Служба у справах дітей Коропської селищної ради. Тел. 2-75-62.

За інформацією відділу сім’ї, дітей, молоді та спорту
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь