A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Коропщину відвідала делегація науковців

Дата: 15.06.2018 16:45
Кількість переглядів: 1199

   Вчора до нас завітали фахові дослідники минувшини, до кола наукових інтересів яких входять життя і діяльність гетьмана Дем’яна Ігнатовича (Многогрішного). Місцем його народження, як свідчать джерела, можна вважати Короп.

    У складі делегації були представники дев’яти українських міст – наукові співробітники музеїв, представники історико-археологічних заповідників, кандидати історичних, філологічних  наук, аспіранти університетів.  

   Очолили групу генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» (м. Батурин) Наталія Реброва і директор Навчально-наукового Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка кандидат історичних наук, професор Олександр Коваленко. У складі делегації були науковці з Києва, Чернігова, Бердянська, Миколаєва, Мелітополя, Батурина, Ніжина, Новгород-Сіверського.

    Цей візит відбувся в рамках наукових XV Батуринських читань, присвячених 350-й річниці обрання гетьманом України Дем’яна Ігнатовича та 25-й річниці створення Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Саме з цієї нагоди привітали директора заповідника селищний голова Віктор Журавель, голова районної ради Михайло Мазуренко, начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська, які зустріли науковців на Коропській землі.

   Це вперше в історії вчені зібралися говорити  про гетьмана Ігнатовича на його батьківщині. Приємно, що ініціатива цього виходить із нашого боку. Ідея провести тут такий захід належить депутату обласної ради Миколі Миснику, який цікавиться історією, туризмом і краєзнавством, та переймається їхнім розвитком.  Природньо, що реалізації цього задуму всебічно сприяла селищна рада. Можна із упевненістю сказати, що вчора був даний старт вивченню із новою силою історії нашого краю. А відтак за співпраці науковців і місцевої влади можна сподіватися на реалізацію проектів, які будуть цікавими для туристів.

   Дуже важливо, що науковці запевнили, що можуть, якщо це виявиться цікавим для нашої ОТГ,  сприяти дослідженням і навіть проводити розкопки.

    Але перед початком  конференції, де вони і висловили готовність до співпраці, гості прогулялися Коропом. Цікаву екскурсію для них провела місцева письменниця і краєзнавець, автор книги «Дем’ян Многогрішний  − гетьман Сіверський» Валентина Михайленко.

   Вона повідала для них чимало історій із минулого Коропа і провела до Іллінської церкви-фортеці XVII-XVIII століття.

     Гості  також фахово оцінили стан музейно-заповідної справи, відвідавши місцевий історико-археологічний музей.

    Сама конференція пройшла у малому залі засідань районної ради. Більшість наукових доповідей і повідомлень на ній стосувалися життя і діяльності Дем’яна Ігнатовича – одного із поки малодосліджених українських гетьманів.

   Участь у роботі конференції взяли і знавці історії із Коропщини, а Валентина Михайленко та кандидат історичних наук коропчанин Сергій Токарєв теж виступили на ній із доповідями. Як і завжди на таких заходах, відбулися також і  обговорення та дискусії.

На завершення учасники зібрання підбили підсумки роботи і подякували селищному голові за гостинність, а Наталія Реброва вручила йому в подарунок наукову літературу.

     Після цього шлях проліг до Вишеньок, де гостей зустрів староста Володимир Дяченко. Тут усі разом відвідали палац  Рум’янцева-Задунайського і місцеву  Успенську церкву, яка належить до найкращих зразків двовежних садибних храмів XVIII століття в Україні, та поспілкувалися із настоятелем храму архієреєм Анатолієм Валентієм.

    Загалом, Коропщина із її мальовничими краєвидами та гостинністю справила на науковців дуже позитивні враження. Ну а сам Короп, за їхніми словами, належить до сузір’їв історичних населених пунктів нашого регіону і України загалом. Але через низку обставин він поки у цьому сузір’ї не на першому плані, хоча і має всі ознаки, аби засяяти яскравіше. Але для цього є необхідність глибших історичних досліджень.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь