A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Акцентувавши на постаті Многогрішного, можна зробити Коропський край туристично привабливим

Дата: 05.06.2018 17:00
Кількість переглядів: 784

     Фото без описуЦьогоріч – 350-та річниця з часу обрання гетьманом України Дем’яна Ігнатовича (відомого як Многогрішний). Він, за твердженням багатьох історичних джерел, є нашим земляком, адже народився в Коропі. Тому вчора селищний голова Віктор Журавель провів нараду із місцевими дослідниками минувшини, аби спільно з’ясувати, яким чином, змістовно і цікаво для місцевих жителів і гостей краю, можна вшанувати цього гетьмана.

  На захід запросили людей, які працюють із інформацією при минуле краю − працівників бібліотеки та регіонального історико-археологічного музею, автора нарису «Дем’ян Многогрішний – гетьман Сіверський» письменницю і краєзнавицю Валентину Михайленко. Запросили також і депутата обласної ради Миколу Мисника, який, до слова, досить обізнаний у питаннях історії Коропщини і має пропозиції для втілення, зокрема і з питання Ігнатовича, та готовий їх підтримувати. На його думку, зараз важливо переформатувати експозицію музею і представити якнайширшу інформацію про гетьмана Лівобережної України 1668-1672 років, попрацювати із архівними джерелами та, можливо, зробити перевидання книги про Ігнатовича, випуск якого він готовий підтримати фінансово.

Фото без опису

    У відповідь на це Валентина Михайленко запропонувала варіант доповнення книги про гетьмана його соціально-психологічним портретом, адже це буде цікаво для широкого кола.

     Ця ідея була підтримана. А селищний голова Віктор Журавель запропонував надати автору для роботи розробки Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень по генплану Коропа. А Валентина Микитівна звернула увагу на необхідності популяризації краєзнавчої теми ще і у пресі.

    Як повідомила начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська, наступного тижня на Коропщину планується приїзд делегації науковців. Вони відвідають наш край як батьківщину Ігнатовича, виступлять і запропонують шляхи  і способи його увічнення на наших теренах, звичайно, заслухають і нашу сторону.

Фото без опису

   Тож на нараді обговорили й те, яким чином уже зараз можна вшанувати гетьмана як нашого земляка. Звучали різні пропозиції, серед яких створення мобільного музею, встановлення воскової фігури, манекена чи погруддя, ширшого представлення цієї постаті  на Миколаївському ярмарку, випуск тематичних буклетів тощо.

   Науковий співробітник  музею Григорій Касьяненко зробив акцент перш за все на наочності: якщо стенд – то чіткий і зрозумілий, якщо манекен – то, попри «музейні» заборони, − можливістю доторкнутися, приміряти шапку тощо.

Фото без опису     

Загалом, нарада пройшла досить конструктивно, отож є сподівання, що її результати невдовзі спостерігатимуть як зацікавлені коропчани, так і гості селища.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь