A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

План місцевого економічного розвитку Коропської ОТГ –  на фінішній прямій!

Дата: 15.05.2018 16:56
Кількість переглядів: 1883

  Фото без описуРік тому Європейський Союз започаткував нову програмну ініціативу – Мери за економічне зростання або M4EG (Mayors for Economic Growth), що охопила шість країн Східного Партнерства: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Триватиме програма до грудня 2020 року.

   Проект має на меті посилити спроможність органів місцевого самоврядування у країнах Східного Партнерства ставати активними координаторами економічного зростання та створення нових робочих місць. Для досягнення цієї мети громади покращуватимуть місцевий бізнесовий клімат, заохочуватимуть підприємців та залучатимуть інвестиції на місцевий рівень для сталого економічного розвитку.

    Вказана ініціатива також передбачає розробку плану місцевого економічного росту, до написання якого залучатимуться не тільки органи місцевого самоврядування, а й представники бізнесу і громадських організацій. У документі буде проаналізовано структуру місцевої економіки, визначено найбільш перспективні сектори, які можуть стати місцевими локомотивами − драйверами зростання, та заходи, що стимулюватимуть економічний розвиток міста.

 План місцевого економічного розвитку − це абсолютно новий документ, який вперше розробляється муніципалітетами − учасниками Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання». План повинен містити конкретні заходи в сфері місцевого економічного розвитку, які міська влада буде впроваджувати протягом 2-х років з моменту його схвалення Всесвітнім банком.

  Надання Плану на розгляд Секретаріату Європейського Союзу передбачено не пізніше 1 вересня 2018 року. Після його затвердження передбачений дворічний період імплементації та звітування про хід виконання раз на півроку.

  Процес долучення до ініціативи передбачає наступні етапи: підписання заявки, планування місцевого економічного зростання, передача Плану на оцінку до ЄС, впровадження Плану та досягнення результатів.

  Громади-учасники у результаті вступу до клубу «Мери за економічне зростання» отримають доступ до низки послуг:

- експертна підтримка під час розробки та реалізації планів місцевого економічного розвитку;
- доступ до міжнародних експертів з місцевого економічного розвитку;
- допомога у визначенні та розробці конкретних планів та надання підтримки в ході їх реалізації;
- сприяння у розповсюдженні інформації про досягнуті результати з метою залучення додаткових інвестицій;
- сприяння у пошуку можливостей для отримання грантів та допомога при підготовці проектних пропозицій;
- налагодження зв’язків з міжнародними фінансовими організаціями та інвесторами;
- активне залучення місцевих партнерів, зокрема, ділових кіл, освітніх та наукових закладів, неурядових організацій;
- професійне спілкування із закордонними колегами та партнерами;
- сприяння співпраці між місцевими органами влади країн Східного партнерства;
- заходи із обміну персоналом;
- організація тренінгів, робочих поїздок та тематичних семінарів для співробітників муніципалітетів та місцевих партнерів;
- розповсюдження відповідної інформації та забезпечення доступу до неї;
- членство в Клубі «Мери за економічне зростання»;
- використання муніципалітетами-участниками бренду Ініціативи «Мери за економічне зростання» для їх зовнішнього та внутрішнього позиціонування.

  У рамках експертної підтримки були надані рекомендації щодо процесу розробки Плану місцевого економічного розвитку: аналіз місцевої економічної ситуації, SWOT аналіз, бачення та цілі, план дій, схема фінансування та механізми моніторингу.

  При створенні ПМЕР аналіз місцевої економічної ситуації необхідно здійснити за 7-ма тематичними блоками:

1. Міжсекторальна співпраця та взаємодія на місцевому рівні;
2. Прозора, вільна від корупції адміністрація, що сприяє розвитку бізнесу;
3. Доступ до фінансування;
4. Земельні ресурси та інфраструктура;
5. Кваліфіковані трудові ресурси та інклюзивність;
6. Правова та інституціональна база;
7. Зовнішнє позиціювання та маркетинг.

     Станом на кінець березня 2018 року до ініціативи «Мери за економічне зростання» приєднались вже понад 200 громад, серед яких 92 українські громади: міста, села, селища, об’єднані територіальні громади. Крім того, 103 українські громади прийняли участь у конкурсі пілотних проектів від ЄС в рамках даного проекту,  з них 23 громади стали півфіналістами конкурсу, серед яких 6 громад – переможцями: Долина (Івано- Франківська область), Глибока (Чернівецька область), Нове місто (Львівська область), Северинівка (Вінницька область), Славутич (Київська область), Баранівка (Житомирська область) із загальним бюджетом проектів близько 4,5 млн. євро.

   2017 рокудолучилася до згаданої ініціативи і Коропська громада та стала однією з 23 громад, які пройшли перший відбірковий тур завдяки професійно написаному проекту, що відповідав всім вимогам ініціативи ЄС. Саме для цих громад протягом жовтня 2017 - квітня 2018 року Секретаріат Європейського Союзу надавав професійну методичну підтримку з розробки Плану місцевого економічного розвитку, у ході якого учасники мали змогу представляти свої напрацювання у вигляді найкреативніших презентацій щодо складання Плану дій та поділитись своїм досвідом з  розробки Планів місцевого економічного розвитку, отримати фахові рекомендації та поради від координаторів та експертів Секретаріату Європейського Союзу. У заході від нашої громади брав участь Андрій Белан, головний спеціаліст з економічних питань.

       Після проведених 4 модулів навчання у квітні 2018 р. в Києві відбувся завершальний тренінг з розробки Плану місцевого економічного розвитку та вручення сертифікатів.

Фото без опису

     Наша громада  виконала  всі тренінгові завдання у визначені строки, у відповідності до Рекомендацій ЄС щодо структури та змісту Плану місцевого економічного розвитку та наразі переходить до фінального етапу - формування цілісного Плану місцевого економічного розвитку, який буде, як вже зазначалося, спочатку наданий на погодження до Секретаріату ЄС, а потім на схвалення до Всесвітнього банку.

    Над написанням ПМЕР в нашій громаді працює робоча група з розробки Плану місцевого економічного розвитку, створена Розпорядженням селищного голови, до якої увійшли спеціалісти структурних підрозділів виконкому, представники громадськості та бізнесу.

   У рамках аналізу місцевої економічної ситуації робочою групою було зібрано важливу статистичну інформацію та проведено опитування жителів громади для виявлення їхньої думки щодо найбільш важливих проблем, бачення майбутнього громади, найбільш пріоритетних напрямків розвитку та відсутність найнеобхідніших об’єктів інфраструктури тощо. Адже саме місцеві жителі можуть бути найкращими порадниками для працівників ОМС щодо покращення умов проживання та вирішення нагальних проблем громади, що в результаті приведе до сталого економічного росту громади. Також робочою групою були зібрані важливі поради від представників бізнесу щодо покращення сприятливих умов для ведення МСП на території громади, адже саме результати успішної діяльності представників малого бізнесу є джерелом наповнення міського бюджету. Процес роботи над ПМЕР у нашій громаді триває. Якщо в когось з активних жителів громади виникнуть нові ідеї щодо розвитку, хтось чув про успішний досвід інших громад, які можна втілити у нас – ми вас чекаємо! ( смт Короп, вул. Горького, 9, другий поверх, відділ економіки).

     Приємно констатувати, що на сьогодні до Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» приєднується все більше і більше муніципалітетів з України та інших країн Східного партнерства, що свідчить про розуміння місцевих влад важливості економічного розвитку регіонів.

За інформацією відділу економіки, муніципальних ініціатив,
інвестицій та енергоменеджменту  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь