A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Відсвяткували 164 річницю з дня народження М.І. Кибальчича

Дата: 01.11.2017 11:03
Кількість переглядів: 1141

Працівники коропського регіонального історико-археологічного  музею підготували цікаву програму для четверокласників Коропської ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка з нагоди святкування річниці народження нашого земляка М.І. Кибальчича.

Дуже цікаво розповідали про біографічні моменти з життя родини Кибальчичів, звернувши увагу дітей на незвичайний і рідкісний талант людини, що народилася в нашому містечку.

Коли ближче знайомишся з життям Миколи Кибальчича, починаєш розумі­ти, які вершини в науці він міг би подолати, якби доля відміряла йому більше ніж  27 років.

Микола був наймолодшим серед дітей Кибальчичів - народився 31 жовтня 1853року. Його старший брат Степан мав фах військового лікаря, брав участь у визвольній війні на Балканах (1877-78 рр.), де за професійність і стійкість заслужив повагу і вдячність генерала Гурко. Він помер від розриву серця після страти Миколи. Брат Федір був нотаріусом і також помер молодим.

Останні роки він жив у Коропі. Сестра Тетяна проживала у Петербурзі (її після смерті матері віддали на виховання до княгині Голіциної), була заміжньою за адвокатом Петровим і теж рано померла - через півроку після смерті Миколи. В сім'ї були ще дві доньки - Ольга і Катерина. Вони жили в Козельці, одружившись із священиками.

Ще під час навчання в гімназії Микола зацікавився піротехнікою. Вивчав спеціальну літературу. Робив святкові порохові ракети та запускав їх. Влаш­товував феєрверки. Коли приїжджав до Коропа, демонстрував свої винаходи родичам. В родинному колі його так і звали - Микола-піротехнік. Можливо, з отих феєрверків і почався шлях М.І. Кибальчича до проекту реактивного літального апарату.

У 1960 році у Коропі, у відреставрованому родинному будинку Кибальчичів, гостинно відкрив двері для відвідувачів меморіальний музей М.І. Кибальчича. Ініціаторами його створення були художниця Олена Миколаївна Лукаш та її чоловік, майстер народної творчості, скульптор-любитель Микола Миколайович Гара-Жук, які поселилися в Коропі після війни.

Пролітають роки, десятиріччя, вже і століття, та пам'ять про нашого талановитого земляка передається від покоління до покоління, бо таких людей ніколи не забувають.

Іменем Кибальчича названий кратер на зворотній стороні Місяця. Його ім'я носить одна з вулиць Коропа, парк, де встановлено йому пам'ятник, вулиці в Москві, Санкт-Петербурзі, Києві, Мізині, теплохід. А наш Короп став одним із зоряних міст, яке неодноразово навідували люди, що працюють у космічній галузі. У 1978 році тут побував разом з маршалом авіації Сергієм Гнатовичем Руденком космонавт Юрій Вікторович Романенко. Перший космонавт незалежної України Леонід Костянтинович Каденюк теж відвідує батьківщину зоряного мрійника.

Школярі мали змогу продекламувати вірші, заспівати пісню та стати учасниками цікавої вікторини. Весь час учнів  підтримувала їхня класовод Наталія Черниш.  За свої старання переможці отримали призи та поласували смачним тортом, який для дітей приготувала мама Любов Харченко.

 

 

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь