A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Жорстоке поводження з дітьми та дитяча бездоглядність…

Дата: 09.10.2017 16:15
Кількість переглядів: 6831

Жорстоке поводження з дітьми є глобальною проблемою з серйозними довічними наслідками. Статистичні дані з цього питання є доволі неточними. Фізичне насильство над дітьми зустрічається у всіх соціально-економічних групах, але расові та соціально-економічні фактори впливають на частоту і тяжкість насильства.

Чверть всіх дорослих повідомляють про те, що в дитинстві вони піддавалися фізичному насильству.

Жорстоке поводження з дітьми - це погане поводження з дітьми у віці до 18 років і відсутність турботи про них.

Воно охоплює всі види фізичного або емоційного жорстокого поводження, сексуального насильства, зневаги, неуваги і експлуатації в комерційних або інших цілях, що призводить до нанесення реальної або потенційної шкоди здоров'ю, виживанню, розвитку чи гідності дитини в контексті взаємозв'язку з відповідальністю, довірою чи владою. Підлітки частіше піддаються насильству, ніж діти молодшого віку, проте діти раннього віку набагато частіше отримують важкі, або навіть смертельні травми або побої.  Дослідження проведені науковцями в останні роки, доводять що травматичні події дитинства, у тому числі фізичне жорстоке поводження, сімейне неблагополуччя, соціальна ізоляція, проявляються порушеннями фізичного та психічного здоров'я в дорослому віці. Жорстоке поводження з дітьми завдає страждання і може мати довготривалі наслідки,  призводить до стресу, який пов'язаний з порушенням раннього розвитку мозку, нервової та імунної систем. Внаслідок цього, в зрілому віці людям, що піддавалися жорстокому поводженню в дитинстві, загрожує підвищений ризик виникнення проблем фізичного і психічного здоров'я, таких як: вчинення насильства або стає жертвою насильства; депресія; куріння; ожиріння; сексуальна поведінка високого ризику; незапланована вагітність; зловживання алкоголем і наркотиками. Жорстоке поводження може призводити до розвитку серцевих і онкологічних захворювань, самогубств і інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Наслідки жорстокого поводження з дітьми включають довічні порушення фізичного і психічного здоров'я, а його наслідки в соціальній та професійній області можуть в кінцевому підсумку сповільнити економічний і соціальний розвиток країни. Безперервна турбота про дітей може сприяти зниженню ризику повторного жорстокого поводження і мінімізації його наслідків. За приблизними оцінками, щорічно відбувається 34000 убивств дітей у віці до 15 років. Ця цифра недооцінює справжні масштаби проблеми, так як значна частка випадків смерті в результаті жорстокого поводження з дітьми неправильно пояснюється падінням, опіками, утопленням та іншими причинами.

Незважаючи на те, що жорстоке поводження з дітьми зустрічається у всіх сім'ях, навіть тих, які виглядають дуже благополучними для оточуючих, все ж є деякі обставини, що збільшують ризик жорстокого поводження з дітьми. Ряд чинників у взаєминах в сім'ях, з друзями і ровесниками може підвищувати ризик жорстокого поводження з дітьми, наприклад: проблеми в галузі фізичного або психічного здоров'я чи розвитку будь-якого члена сім'ї; розлад у родині або насильство між іншими членами сім'ї; ізольованість в співтоваристві або відсутність підтримки; відсутність підтримки у вихованні дитини з боку інших членів сім'ї. Окремі особливості громад та спільнот можуть підвищити ризик жорстокого поводження з дітьми. Вони включають: гендерну і соціальну нерівність; відсутність належного житла або послуг для підтримки сімей, а також відповідних інститутів; високі рівні безробіття і злиднів; легкий доступ до алкоголю і наркотиків; неналежні стратегії і програми по запобіганню жорстокому поводженню з дітьми, дитячої порнографії, дитячої проституції і дитячої праці; соціальні і культурні норми, які підтримують або прославляють насильство над іншими, що схвалюють застосування тілесних покарань, що вимагають жорстких гендерних ролей або принижують статус дитини у взаєминах між батьками і дітьми; соціальні, економічні, медико-санітарні та освітні стратегії, які призводять до поганих життєвих стандартів або соціально-економічної нерівності або нестабільності.

Насилля в сім'ї

Насильство в сім'ї, що відбувається на очах дитини, є найсильнішим травмуючим фактором саме по собі. Навіть якщо мати робить все можливе, щоб захистити своїх дітей від насильства, навіть якщо батько не чіпає дітей ніколи, але регулярно б'є матір - ситуація від цього не стає менш руйнівною.

Алкоголь і наркоманія

Життя в сім'ї з алкоголіком або наркоманом - важке випробування для дітей, і в будь-який момент може легко привести до жорстокого поводження та бездоглядності. П'яні батьки не в змозі піклуватися про своїх дітей, приймати правильні батьківські рішення і контролювати свої, часто небезпечні, імпульси. Зловживання психоактивними речовинами також часто призводить до фізичного насильства.

Психічне захворювання члена сім'ї без адекватного лікування

Батьки, які страждають від депресії, тривожних розладів, біполярних розладів або інших психічних захворювань не завжди можуть подбати про самих себе, тим більше про своїх дітей. Психічно хворі мати або батько часто кидають своїх дітей без нагляду, або швидко спалахують безпричинним гнівом. Адекватне лікування психічного захворювання нерідко дозволяє уникнути цих явищ і покращує якість турботи про дітей.

Відсутність навичок виховання дітей

Деякі батьки не мають базових навичок догляду за дитиною і її виховання. Наприклад, батьки-підлітки можуть мати нереалістичні уявлення про те, що потрібно для догляду за маленькими дітьми. Або батьки, які самі були жертвами жорстокого поводження в дитинстві, просто не уявляють, що власних дітей можна виховувати якось інакше. У таких випадках школа батьків, психотерапія і групи підтримки батьків - сприяють придбанню необхідних батьківських навичок.

Стрес і відсутність підтримки

Виховання дитини - це серйозна праця, особливо якщо це доводиться робити самотужки, без підтримки з боку сім'ї, друзів або суспільства; особливо якщо батьки зазнають серйозних фінансових труднощів. Догляд за дитиною з інвалідністю, особливими потребами в догляді, або зі складнощами в поведінці - також є серйозною проблемою. Вкрай важливо отримувати емоційну і фізичну підтримку в таких ситуаціях.

Фактори ризику з боку дитини

Важливо підкреслити, що діти є жертвами і їх ніколи не можна звинувачувати за жорстоке поводження. Деякі індивідуальні особливості дитини можуть посилити ймовірність жорстокого поводження з нею: дитина у віці до 4 років або підліток; небажана дитина або дитина, яка не виправдовує очікувань батьків; дитина, що має особливі потреби, постійно плаче або має патологічні фізичні особливості.

Фактори ризику з боку батьків або вихователів

Деякі особливості батьків або вихователів можуть підвищити ризик жорстокого поводження з дитиною. Серед них можна перерахувати наступні: труднощі, пов'язані з новонародженим; залишення дитини без уваги; самі піддавались жорстокому поводженню в дитинстві; необізнаність щодо розвитку дитини або нереальні очікування; зловживання алкоголем або наркотиками, в тому числі під час вагітності; залученість в злочинну діяльність; фінансові труднощі.

Види жорстокого поводження з дітьми

Є кілька видів жорстокого поводження з дітьми, але основним елементом, який об'єднує їх, є негативний емоційний вплив на дитину. Діти потребують передбачуваності, їм потрібно бути впевненими в тому, що батькам вкрай важлива їх безпека. Однак в неблагополучних сім'ях діти ніколи не можуть передбачити дії своїх батьків. Світ цих дітей непередбачуваний, це страшне місце без правил. Що зараз трапиться: чи дадуть йому ляпас, суворо закричать, проігнорують його? Чи буде вечеря сьогодні на столі? Ця невизначеність руйнує дощенту відчуття безпеки у дитини, і дає взамін почуття невизначеності і самотності.

Емоційне насильство над дитиною Емоційне насильство може серйозно пошкоджувати психічне здоров'я дитини, порушувати її соціальний розвиток, і наслідки таких психологічних травм можуть отруювати життя цієї людини до самої старості. Приклади емоційного насильства над дітьми, включають: постійні приниження, осуд в бік дитини; постійне негативне порівняння з іншими дітьми; переконання дитини в тому, що в ній немає нічого хорошого, що вона «нічого не варта», що вона «погана», є «тягарем» або «помилкою» батьків; часті крики, погрози або залякування дитини; ігнорування дитини заради покарання, або почуття огиди до дитини; обмеження фізичного контакту з дитиною: позбавлення її обіймів, поцілунків, або інших проявів батьківської любові, прояв насильства при дитині відносно чоловіка, братів або сестер, домашніх тварин.

Невиконання базових батьківських обов'язків

 Дитяча бездоглядність - вкрай поширений тип жорстокого поводження з дітьми. Вона полягає в невиконанні батьками базових функцій, таких як достатнє харчування дитини, одяг, засоби гігієни, або батьківська турбота. Дитяча бездоглядність не завжди очевидна. Іноді батьки можуть раптово втратити здатність доглядати за дитиною, через серйозну травму, депресії або тривоги. Але найчастіше бездоглядність і залишення дитини в небезпеці пов'язано зі зловживанням алкоголем або наркотичними препаратами. Діти старшого віку можуть не показувати стороннім людям ознаки бездоглядності, вони іноді беруть на себе функції турботи про батьків. Але їх власні фізичні та емоційні потреби залишаються незадоволеними.

Фізичне насильство над дитиною Фізичним насильством називається нанесення тілесних ушкоджень, травм дитині. Це може бути як результатом навмисної спроби завдати шкоди дитині, так і мимовільним наслідком нестримного гніву. Це також може бути результатом суворої дисципліни; таких методів, як биття ременем, або інших тілесних покарань, які є недоречними зважаючи на вік дитини або її фізичний стан. Багато батьків і опікуни, які застосовують фізичне насильство по відношенню до дітей, наполягають, що їхні дії є лише формою дисципліни, що вони таким способом виховують дитину. Однак є чітка межа між використанням фізичного покарання заради дисципліни і фізичним насильством над дитиною: виховання дитини, навчання її відрізняти добро від зла - не повинно супроводжуватися хронічним страхом. Фізичне насильство, на відміну від фізичного покарання, містить такі елементи: непередбачуваність; залежність від ступеня гніву; використання страху, як регулятора поведінки.

Сексуальне насильство над дитиною: прихований вид насильства. Сексуальне насильство над дитиною є найважчою формою жорстокого поводження, це пов'язано з тим, що воно приховане під товстим шаром таємниці, провини і сорому. Важливо розуміти, що сексуальне насильство не завжди пов'язано з генітальним контактом. Заняття сексом на очах у дитини, демонстрація їй сексуального матеріалу, розгляд геніталій дитини без тілесного контакту або зйомки дитячої еротики чи порнографії - також є формами сексуального насильства. Зазвичай сексуальне насильство відбувається за участю близького родича або друга сім'ї, з ким дитина добре знайома і кому цілком довіряє. Такому виду насильства піддаються далеко не тільки дівчатка-підлітки. Хлопчики і дівчатка незалежно від віку, можуть піддатися сексуальному насильству з боку дорослої людини. Діти наполегливо приховують випадки сексуального насильства над собою, через сором, почуття провини, страх покарання і насмішок. Крім фізичних ушкоджень, які можуть бути викликані сексуальним насильством, емоційна складова викликає потужну травму з далекосяжними наслідками. Діти, які зазнали сексуального насильства, мучаться від почуття сорому і провини. Вони дуже часто вважають себе винними у трагедії, вважають, що самі спровокували дорослого, і недооцінюють його провину. Це може спровокувати у дитини сильну ненависть до себе, і серйозні сексуальні проблеми з віком; може привести до надмірної розбещеності, або навпаки - нездатності мати інтимні стосунки. Сором від пережитого сексуального насильства дуже заважає гармонійному розвитку дитини. Такі діти відчувають масу тривог: вони хвилюються, що інші діти не повірять їм, будуть злитися на них, дражнити їх; вони бояться, що розповівши про те, що сталося, вони спровокують розлучення батьків.

     

Наслідки жорстокого поводження з дітьми

Всі види жорстокого поводження з дітьми наносять глибокі шрами. Деякі з цих шрамів можуть бути фізичними, але емоційні травми не менш важливі, вони мають довгострокові наслідки, впливають на все життя, порушують душевне здоров'я дитини, спотворюють самосвідомість, пригнічують здатність мати здорові стосунки з іншими людьми, здатність нормально функціонувати вдома, в школі або на роботі.

Відсутність довіри до оточення, проблеми побудови відносин з оточуючими. Якщо ви не можете довіряти власним батькам, кому взагалі ви можете довіряти? Насильство з боку батьків руйнує базис майбутніх міжособистісних стосунків. Якщо відсутній базис батьківської любові, довіри, поваги - то вкрай складно навчитися довіряти іншим людям, або навіть зрозуміти, хто з них заслуговує на довіру. Це може привести до страху перед відносинами або прихильностями, через побоювання піддатися суворому контролю або насильству. Це також може привести до нездорових відносин через відсутність досвіду нормальних міжособистісних відносин.

Основні почуття знецінюються або спотворюються. Якщо дитині не говорили в дитинстві знову і знову, що вона розумниця, що вона гарна, спритна, сильна, кохана і все на світі зможе - пізніше їй вкрай складно повірити в це. Така людина схильна до низької самооцінки, не прагне отримати гарну освіту, погоджується на низьку оплату за свою роботу, бо не вірить, що може щось більше або варта чогось більшого. Особливо глибокі психічні травми у дітей, які перенесли сексуальне насильство: ярмо сорому, невпевненості в собі і недовіри оточуючим - переслідує таких людей до старості.

Проблеми з проявами емоцій. Діти, які зазнали хронічного насильства, не мали можливості безпечно виражати свої емоції. В результаті, емоції спотворювалися. Дорослими, ці люди відчувають напади незрозумілої тривоги, депресії або гніву. Щоб придушити в собі ці тяжкі відчуття вони нерідко вдаються до алкоголю або наркотиків.

Якщо Ви стали свідком жорстокого поводження з дитиною на вулиці, у сусідів, в дошкільному або загальноосвітньому закладі, то слід звертатися:

До правоохоронних органів, зокрема поліції, відділу для сім’ї, дітей, молоді та спорту Коропської селищної ради, службу у справах дітей райдержадміністрації, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

 

 

За інформацією відділу сім’ї, дітей, молоді та спорту
Коропської селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь